Heroikus küzdelem zajlik Adams életéért

Publikálás dátuma
2013.11.27. 07:00
Fotó: Szalmás Péter
Egymásnak ellentmondó információk láttak napvilágot Akeem Adams állapotával kapcsolatban. Elterjedt, hogy a Ferencváros szeptember 25-én szívinfarktust szenvedett trinidadi labdarúgója karácsony előtt áteshet a transzplantáción. Mindezt Dr. Szelid Zsolt, a Ferencváros orvosi stábjának tagja, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinikájának adjunktusa lapunknak cáfolta.

"Tudtommal ezt a hírt trinidadi lapok kezdték terjeszteni, de hogy honnan vették, azt nem tudom. Adams állapota változatlan, heroikus munka folyik az állapota stabilizálásáért" - szögezte le a szakember, aki ugyanakkor azt elismerte, hogy a fiatalember valóban tévét néz, de arról már nincs szó, hogy a szobájában saját erejéből mozogna.

Mellkasából négy cső lóg ki, amelyek a műszívhez vezetnek, a külső pumparendszer keringését stabilan tarja, viszont továbbra is fennáll a fertőzésveszély, folyamatosan antibiotikumos kezelést kap.

"Ahhoz, hogy valaki egyáltalán a transzplantációs listára felkerüljön, a kockázatokat minimálisra kell csökkenteni. Szívátültetés során az immunrendszer tulajdonképpen nullára csökken, ha jelen állapotában ejtenénk meg a beavatkozást, megölnénk őt" - rögzítette Szelíd. Elárulta, Adams kommunikál, érzékeli a külvilágot, de beszélni nem tud, mivel lélegeztető gépen van.

Miután a mesterséges kómából felébresztették, örült, hogy egyáltalán életben van, örült a családjának, édesanyja pozitív személyisége sokat jelent neki, ám érthető dühkitörései is vannak, amiért nem futballozhat többet, amiért mindezt át kell élnie.

Arra a kérdésre, hogy két hónappal a történtek után mennyi az esélye a túlélésre, Szelíd azt mondta, amit legutóbb: körülbelül 30 százalék.

"A legjobb eshetőség az lett volna, ha mihamarabb áteshet a transzplantáción, ám sorra jöttek a bajok. Bal lábát amputálni kellett, sebe nehezen gyógyul. Itt jegyzem meg, műláb használata szóba sem kerülhet még. Hullámzó fertőzéses állapotban van, gyomra bevérzett, kollégáim erőfeszítéseire valóban a heroikos a legjobb kifejezés. Azt kell mondani, sajnos nem egy sikertörténet az övé, noha halálos infarktust szenvedett."

Gyógykezelésének folytatása kapcsán egyéb részleteket nem közölt a doktor, mivel nem tudja, mit hoz a holnap. Azért harcolnak, hogy állapota javuljon. Eddigi kezelését folytatják, s remélik, mind közelebb kerül ahhoz, hogy életben maradjon

Szerző

BL: 5. forduló, ma 5 továbbjutó?

Publikálás dátuma
2013.11.27. 06:57
Rooneyt a németek nem nézik majd ilyen nagyvonalúan FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/CLIVE BRUNSKILL
A labdarúgó Bajnokok Ligája ma érdekelt négy csoportjában öt együttes válthatja meg helyét a torna tavaszi, egyenes kieséses szakaszára, jóllehet a D jelű kvartettban már eldőlt mindkét továbbjutó kiléte. A Manchester United bajba kerülhet, míg a Juventus máris abban van: az eleddig nyeretlen torinói gárdának, hogy esélye megmaradjon a folytatásra, feltétlenül győznie kell a Köbenhavn házigazdájaként.

Bajnokok Ligája
Csoportkör, 5. forduló
Kedd
E csoport
Steaua Bukarest-Schalke 0-0
Basel-Chelsea 1-0
Az állás: 1. Chelsea 9 pont, 2. Schalke 6, 3. Basel 5, 4. Steaua Bukarest 2
 
F csoport
Dortmund-Napoli  3-1
Arsenal-Marseille 2-0
Az állás: 1. Arsenal 9 (6-3), 2. Napoli 9 (7-6), 3. Dortmund 6, 4. Marseille 0.
 
G csoport
Zenit-Atlético Madrid 1-1
Porto-Austria Wien 1-1
Az állás: 1.Atlético 12 . (továbbjutott), 2. Zenit 5, 3. Porto 4, 4. Austria Wien 1.
 
H csoport
Celtic Glasgow-AC Milan 0-3
Ajax-Barcelona 2-1
Az állás: 1. Barcelona 10 . (továbbjutott), 2. Milan 5, 3. Ajax 4, 4. Celtic 3.
 
Szerda
A csoport
Bayer Leverkusen-Manchester United (Tv: DigiSport1)
Sahtar Donyeck-Real Sociedad
Az állás: 1. Manchester United 8, 2 Leverkusen 7, 3. Sahtar 5, 4. Real Sociedad 1.
 
B csoport
Real Madrid-Galatasaray (Tv: DigiSport2)
Juventus-Köbenhavn
Az állás: 1. Real Madrid 10, 2. Galatasaray 4 (6-10), 3. Köbenhavn 4 (3-8), 4. 4 Juventus 3.
 
C csoport
Anderlecht-Benfica
PSG-Olympiakosz
Az állás: 1. PSG 10, 2. Olympiakosz 7, 3. Benfica 4, 4. Anderlecht 1.
 
D csoport
CSZKA Moszkva-Bayern München (Tv: DigiSport1, 18)
Manchester City-Viktoria Plzen
Az állás: 1. Bayern 12, 2. Manchester City 9 (mindkettő továbbjutott), 3 CSZKA Moszkva 3, 4. Plzen 0.

Dugig van az internet azokkal a fotókkal, amelyeken David Moyes, a Manchester United skót menedzsere látható, abban a pillanatban, amikor csapata a hétvégi, Cardiff City elleni bajnoki utolsó pillanataiban gólt kap, s így a walesi egylet 2-2-re alakítja az állást. Moyes összeroskad, és a fejét fogja.

Lassan semmi meglepő nem lesz a szakember reakciójában: mindennapossá (mindenhétvégéssé) válik.

A vörös ördögök manapság egyáltalán nem félelmetesek (inkább szolgálnak a kiskrampusz titulusra), a bajnokságban 12 kör után a meccsek felét megnyerve a 6. helyen állnak, s noha a BL-ben még veretlenek, ha ma Leverkusenben nem nyernek, bajba kerülhetnek.

Mivel az eddigi két idegenbeli föllépésén egyaránt döntetlent értek el, benne van a pakliban, hogy az esti összecsapás is iksszel végződik, ez esetben Rooneyék azért szorítanak, hogy a kvartett másik mérkőzésén a Real Sociedad győzzön a Sahtar otthonában, mert ez esetben mind a német, mind az angol egylet megünnepli továbbjutást.

A B jelű kvartettben a fantasztikus formában lévő Real Madridnak egy pont is elég a Galatasaray ellen, aminek megszerzése még akkor is biztosnak ígérkezik, ha a hétvégén combsérülést szenvedett Cristiano Ronaldo kihagyja az összecsapást.

Mindeközben az olasz bajnokon Juventuson nagy lesz a nyomás, mivel ha kikap Torinóban, búcsúzik a sorozattól.

A C csoportban a PSG-nek szintén elég egy pont a Megyeri Balázst mostanában a kispadra ültető Olimpiakosz ellen. Sőt, a párizsiaknak az is jó, ha a Benfica nem nyer az Anderlecht otthonában.

A D csoportban a címvédő Bayern és a Manchester City már biztosította helyét a legjobb 16 között, így a két csapat a csoportelsőségért hajt.

A münchenieknek ehhez annyit kell tenniük, hogy több pontot szereznek Moszkvában, mint amennyit a City a Viktoria Plzen ellen.

A bajorok amúgy nem tudtak tegnap Moszkvában edzeni, mivel csomagjuk nem érkezett meg időben.

A Double Pass segítheti az utánpótlás-nevelést

Publikálás dátuma
2013.11.27. 06:55
Talán az is kiderül majd, hol kallódnak el a tehetségek? FORRÁS: MLSZ.HU
Az utánpótlás-nevelés hatékonyabbá tétele érdekében a Magyar Labdarúgó Szövetség megállapodást kötött a belga Double Pass nevű céggel, amelynek feladata 15 utánpótlásképző műhely auditálása. A munka a Vasas pasaréti úti központjában kezdődött, az elvégzendő feladatokról, a munkavégzés mikéntjéről a felek tegnap sajtótájékoztatón számoltak be. (Noha lapunk hetek óta szeretett volna bővebb felvilágosítást kapni a témában, a szövetség türelmünket kérte, majd a tegnapi eseményre meghívót nem postázott…)

Szabó Tamás projektmenedzser elmondta: az MLSZ hosszú távú stratégiájának alapvető része az utánpótlás-nevelés fejlesztése, ezért kézenfekvő volt az igény az elitképzés, az akadémiai rendszer átvilágítására, felmérésére.

Az előzetes vizsgálatok végén világossá vált: objektív eredmények érdekében független auditáló szervezetet kell felkérni a munka elvégzésére.

Ezek után esett a választás az Angliában (Arsenal, Chelsea), Belgiumban (Anderlecht, Bruges) és Németországban (Bayern, Werder) kitűnő referenciákkal rendelkező, 2004-ban alapított cégre.

A Double Pass a brüsszeli egyetemből nőtte ki magát, és hitelesített tudományos modellel méri fel a tehetséggondozásban zajló folyamatokat. Összesen 35 auditor tartozik hozzájuk, és három szinten (kormány, szövetség, klubok) vizsgálódnak.

Az MLSZ esetében öt tényező meglétére fókuszálnak, ilyen például a fejlesztési terv megléte, az edzőképzés rendszere, illetőleg a kompenzáció mértéke, míg a klubok esetében stratégia és pénzügyi tervet, szervezeti struktúrát, a játékosok kiválasztását és gondozását figyelik, ellenőrzik a sporttudományos és szociális hátteret, továbbá az infrastruktúrát, kommunikációt, eredményességet.

Szabó hangsúlyozta: hasonló audit-folyamatra hazánkban eddig még nem volt példa egyetlen sportágban sem.

A Double Pass eredményeitől azt várják, hogy azok segítségével egy hatékony akadémiai modell felállítására tehetnek javaslatot, korszerűbb rendszert hozhatnak létre.

Hugo Schoukens, a cég ügyvezető igazgatója elmondta - amint az az MLSZ beszámolójából kiderül -, a tehetséggondozás több szinten valósul meg, ebből a Double Pass elsősorban a klubok szintjén tud segítséget nyújtani.

Megvizsgálják többek között, hogy a meghatározott futballfilozófia megvalósítható-e az akadémiáknál adott feltételekkel, megfelelő-e az ehhez kidolgozott fejlesztési terv, rendelkeznek-e kellő tudásanyaggal a kluboknál dolgozó edzők, hatékony-e az akadémiai menedzsment?

A felmérést követően a cég különböző szempontok szerint kiértékeli az akadémiákat, illetve segítséget nyújt a rendszer optimalizálásában.

Az egyesületeknél történő látogatások során négy nap áll a Double Pass szakembereinek rendelkezésére, hogy megismerjék - először elméletben, majd gyakorlatban is - az adott akadémia munkáját.

A kapott információk alapján mintegy 200 szempont szerint értékelik a látottakat. A belga partner februárra végez a 15 utánpótlásképző klub, illetve akadémia első felmérésével, de feladata ezzel nem ér véget, mivel munkája hároméves ciklusban zajlik.

Az akadémiák februárig tartó felmérése így csak az első lépcsőfok. Második lépésként segítséget nyújt az akadémiai menedzsment fejlesztésében, három év múlva pedig egy újabb átfogó vizsgálat ad visszacsatolást az elért eredményekről.