Teszttel jósolják meg a házasságok tartósságát

Publikálás dátuma
2013.11.29. 18:59
Fotó: Chris Furlong/ Getty Images.
Érzelmi tesztet dolgoztak ki amerikai tudósok a házasság tartósságának megjósolására. A partner képének látványára adott ösztönös érzelmi válasz jól jelezheti, mennyire lesz tartós a házasság - írta a BBC hírportálja a Science tudományos folyóiratban közzétett tanulmányt ismertetve.

Az új teszt a friss házasok egymás iránti ösztönös érzéseit méri fel, nem azt veszi figyelembe, mint mondanak másoknak vagy mit vallanak be saját maguknak - magyarázta James McNulty, a kutatás vezetője, a Floridai Egyetem tudósa. A kutatók 135 házaspárt vontak be a tesztbe közvetlenül az esküvőjük után. Megkérték őket, hogy értékeljék a házasságukat a jó, rossz, kielégítő vagy nem kielégítő kifejezésekkel.

Ezután az új "szerelmi teszttel" megmérték, hogyan reagálnak ösztönösen a párjuk látványára. Ez úgy történt, hogy röpke három másodpercig megmutatták a teszt résztvevőjének a házastársuk fotóját, majd amilyen gyorsan csak tudott, válaszolnia kellett arra a kérdésre, hogy olyan szavak, mint a "nagyszerű", a "klassz", a "szörnyű" vagy a "félelmetes" pozitívak vagy negatívak-e. Válaszuk gyorsasága jelezte valódi érzéseiket.

A teszt az asszociáció pszichológiai elvén alapul. Az elmélet szerint a partner futólag látott képének hatására kerül az új házas pozitív vagy negatív lelki állapotba - magyarázta a kutató. Pozitív lelki állapotban volt a tesztben részt vevő személy, ha gyorsabban vágta rá, hogy a "nagyszerű" és a "klassz" szavak pozitívak, mint hogy a másik két melléknév negatív, és fordítva. A kutatásban részt vevő új házasok mind azt mondták, hogy igen jól érzik magukat a házasságukban. A tudatalatti reakciók azonban ettől jelentősen eltértek - magyarázta James McNulty.

A kutatók ezután négy éven keresztül hathavonta újra megkérdezték a házaspárokat. Általában azt tapasztalták, hogy többen vallották magukat boldogtalannak néhány év elteltével azok közül, akiknek az ösztönös reakcióik negatívak voltak. Néhányan el is váltak. "Mindenki azt akarja hinni, hogy jó kapcsolatban él, és az emberek erről meg is tudják győzni magukat. A teszt azonban a valódi, ösztönös érzelmeket azonosítja" - hangsúlyozta a kutató.

Szerző

Új vadmacskafajt azonosítottak Brazíliában

Publikálás dátuma
2013.11.28. 11:43

Az oncillával rokon új macskafajt azonosított Brazíliában genetikai elemzés segítségével egy nemzetközi kutatócsoport.

 A brazil trópusi esőerdőkben élő oncillának, más néven tigrismacskának valójában nem egy, hanem két faja él egymás mellett - tudósított a BBC hírportálja a Current Biology című szaklapban közzétett tanulmányról.

A kutatók a DNS-szekvenciák összehasonlításával mutatták ki, hogy evolúciós szempontból két külön vadmacskaféléről van szó, amelyek egymás közt nem szaporodnak. Közép- és Dél-Amerikában a Leopardusok, azaz tigrismacskák vagy párducmacskák nemén belül legalább hét kistestű vadmacskafaj létezik, melyekről úgy tartják, a késő pliocén földtani kor idején, 2,5-3,5 millió évvel ezelőtt hódították meg a térséget.

A Porto Allegre-i Rio Grande Do Sul Katolikus Egyetem Eduardo Eizirik vezette kutatócsoportja az ország északi részén élő pampamacskáktól, a déli vidéken vadászó Geoffroy-macskáktól és az oncilla két különböző, az észak-keleti és déli térségben élő populációjától gyűjtött DNS-mintákat.

Többféle molekuláris jelzőanyagot, vagyis markert használtak, hogy felderítsék a vizsgált vadmacskafajok evolúciójának történetét. A markerek összehasonlításával képet nyerhettek a hibridizációjukról, vagyis arról, hogyan szaporodtak egymás közt ezek a macskafajok és populációk.

Azt fedezték fel, hogy az oncilla déli csoportja aktívan párosodott a Geoffroy-macskával azokon a területeken, ahol a két faj érintkezett egymással. Az északkeleti oncillapopuláció azonban a molekuláris bizonyítékok tanúsága szerint a pampamacskákkal szaporodhatott.

Leginkább az lepte meg a kutatókat, hogy az északkeleti és déli oncillák közelmúltbéli párosodásának nem találták nyomát. Eizirik elmondta: ez a megfigyelés vezetette őket arra, hogy külön fajokként azonosítsák a két oncillacsoportot, pedig egyáltalán nem várták, hogy faji szintű eltéréseket találjanak köztük.

A kisebb számú, északkeleti populáció tartja meg az oncilla eredeti rendszertani nevét, a Leopardus tigrinust, az elterjedtebb, frissen azonosított déli faj pedig a Leopardus guttulus nevet kapja. A kutató szerint a felfedezés arra világít rá, mennyi mindent nem tud az ember a természetről, váratlan újdonságok derülhetnek ki még azokról az állatokról, például a macskafélékről is, amelyekről feltételezhető, hogy tudományosan jól leírták már őket.

Szerző

Veszélyesek lehetnek a pezsgőtabletták - megmondjuk, miért

Publikálás dátuma
2013.11.27. 19:29
Fotó: Thinkstock, Getty Images.
Egyes vízben oldódó gyógyszerekben és pezsgőtablettákban annyi a só, hogy rendszeres szedésük magas vérnyomást okozhat, ami veszélyeztetheti a szív és az érrendszer egészségét - állapította meg egy nagyszabású brit kutatás.

Bizonyos vízben oldódó fájdalomcsillapítók maximális adagja egy felnőtt ajánlott napi bevitelét meghaladó sómennyiséget tartalmaz, ennek pedig veszélyes következményei lehetnek - idézi a BBC hírportálja a British Medical Journalban ismertetett tanulmányt.

A Dundee Egyetem és a University College London kutatói 1,2 millió brit páciens adatait elemezték, és az 1987 és 2010 között gyűjtött információk alapján összefüggést találtak a vízben oldódó tabletták szedése, valamint a keringési zavarok - nem halálos szívroham és nem halálos stroke - kialakulása között.

Azt fedezték fel, hogy akik rendszeresen szedtek ilyen készítményeket, azoknál a szívroham és a szélütés, illetve a keringési zavarok kockázata ötödével növekedett az ugyanolyan gyógyszerek sómentes változatát szedő páciensek kilátásaihoz képest.
A magas vérnyomás kialakulásának valószínűsége hétszerese volt náluk, és a kutatók szerint itt a probléma gyökere. A sok só magas vérnyomáshoz, az pedig szélütéshez vezet - magyarázta Jacob George, a Dundee Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője.

A Brit Szív Alapítvány emlékeztetett arra, hogy a kutatás azokra vonatkozik, akik naponta szedték ezeket a gyógyszereket, alkalmi bevételük nem veszélyezteti az egészséget.

A pezsgőtabletták a hidrogén-karbonáttól pezsegnek és oldódnak, azt pedig a jobb felszívódás érdekében gyakran vegyítik nátriummal. A tanulmány 24 különböző, orvosi előírásra szedett pezsgőtablettát, köztük a népszerű fájdalom-csillapítókat: paracetamolt és aszpirint, illetve táplálék-kiegészítőket vizsgált. A tabletták nátriumtartalma 3-tól akár 18 millimolig terjedt. Az utóbbi egyötöd teáskanálnyi mennyiségnek felel meg.

A nátrium ajánlott napi bevitele felnőttek számára 104 millimol. Aki beveszi a vízben oldódó paracetamolból a napi maximális nyolc tablettát, az 148,8 millimol nátriumot fogyaszt, ami több, mint a megengedett napi bevitel. Ha ehhez hozzáadja az étkezéssel bevitt sót, az veszélyesen nagy mennyiség lehet - hangsúlyozta George.

A kutatók felhívták a figyelmet arra is, hogy a gyógyszerek nátriumtartalmát érthetően, az élelmiszerekhez hasonlóan kellene feltüntetni a csomagoláson. Hozzátették, hogy a nátriumtartalmú orvosságokat körültekintéssel kellene felírni, és az ilyen készítményt szedő betegek vérnyomását rendszeresen kellene mérni.

Szerző