Előfizetés

A cseh államfő az igazságügyi minisztériumra ruházta át kegyelemadási jogát

Milos Zeman cseh államfő az igazságügyi minisztériumra ruházta át a köztársasági elnök kegyelemadási jogköreit - közölte szombaton a cseh elnöki iroda honlapján.

"A döntés pénteken lépett érvénybe, miután megjelent a hivatalos törvénytárban" - tudatta Hana Burianová elnöki szóvivő.
Zeman a kegyelemadás terén csak azokat az eseteket hagyta meg az elnök jogkörében, amikor humanitárius esetekről - például súlyos, gyógyíthatatlan betegségek és hasonló ügyek - van szó.

Zeman már januári államfővé választása után kijelentette, hogy le akar mondani a kegyelemadási hatáskörről, mert azt az alkotmány "felesleges monarchikus elemének" tartja.

Az elnöki amnesztia témája az év elején azután került a közvélemény érdeklődésének középpontjába, hogy Václav Klaus akkori cseh államfő rendkívül széleskörű kegyelmet gyakorolt január elseje, a Cseh Köztársaság megalakulásának 20. évfordulója alkalmával. Klaus kegyelmi rendelete alapján több ezer elítélt szabadult ki a börtönből, s több tízezer személy esetében megszűnt a büntetőeljárás, ami tiltakozásokat váltott ki az országban.

Felmérések szerint a lakosság 90 százaléka bírálta és elfogadhatatlannak minősítette Klaus amnesztiáját. Zeman ilyen körülmények között jelentette be, hogy megválasztása alkalmával elmarad a szokásos amnesztia, s tett nyilvános ígéretet arra, hogy lemond erről az elnöki jogköréről.

Csehországi karácsonyfa fogja díszíteni a római Szent Péter teret

 A huszonöt méter magas és mintegy hatvanéves fenyőfa a cseh-német határon fekvő Domazlice város melletti erdőkből való - közölte a Deník.cz cseh hírportál szombaton.

A fenyőfát Domazlice városa ajándékozta a Vatikánnak, s Rómába szállításáról a közeli bajorországi Waldmünchenben működő Trenckfestspiele társaság gondoskodik.
Ez a második eset, hogy csehországi fenyőfa fog állni karácsonykor Vatikán központjában. Első ízben 1999-ben küldtek a csehek fenyőfát, mint a Cseh Köztársaság ajándékát Rómába. Az akkori fenyőfa az északkelet-csehországi Beskydek hegységből származott.

"Számunkra ez a dolog nagy megtiszteltetés. A fenyőfa Domazlice ajándéka Vatikánnak. A Rómába szállítás költségeit Waldmünchen és a bajor kormány vállalta magára" - mondta újságíróknak Miroslav Mach, Domazlice polgármestere. A waldmüncheni társaság már korábban is szállított fenyőfát Rómába.

Vatikán 1982-ben döntött úgy, hogy minden évben más és más ország fenyőfájával díszítik fel a Szent Péter teret, amelyet a karácsonyi ünnepek alkalmával tízezrek keresnek fel.

Irán nem szereli le nukleáris létesítményeit

Irán nem szereli le nukleáris fejlesztési létesítményeit - mondta a Financial Timesnak Haszan Róháni iráni elnök.

Róháni a londoni gazdasági napilap online kiadása által szombaton közölt interjúban arra a kérdésre, hogy a nukleáris létesítmények leszerelése elképzelhetetlen-e az iráni kormány számára, azt mondta, hogy ez "száz százalékig" így van.
Az államfő szerint Irán nukleáris fejlesztési tevékenysége teljes mértékben békés célokat szolgál. Hozzátette: az összes iráni atomlétesítmény folyamatosan a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) felügyelete alatt áll, a szervezet kamerákkal figyeli ezeket a létesítményeket.