MSZP: a kormány nem a szegénység, hanem a szegények ellen küzd

 Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országos elnökségének tagja vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a szegények harmada gyermek, 40 százalékuk pedig fiatal.

Magyarországon jelenleg a gyermekvállalás jelenti a legnagyobb szegénységi kockázatot, ezért a következő szocialista kormány kiemelt figyelmet fordít majd a gyermekekre - tette hozzá az ellenzéki politikus.
Azt mondta: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint csaknem 4,6 millió ember él a létminimum alatt, több mint másfél millióan pedig a szegénységi küszöb alatt, csaknem félmillió gyermek éhezik minden nap.

A szocialista politikus számításai szerint két és félszer magasabb a szegénység a gyermekes családoknál, mint a gyermekteleneknél, a minimálbér környékén keresők adója éves szinten 58 ezer forintról 126 ezer forintra emelkedett a 16 százalékos egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetésével, így a keveset keresők sokkal több adót fizetnek, mint a gazdagok.

Bangóné Borbély Ildikó szerint a családi adókedvezménnyel csak a magas keresetűek jártak jól, a rezsicsökkentést pedig átverésnek nevezte. A munkanélküliség egyre nő, és egyre kilátástalanabb a magyar családok helyzete - tette hozzá.
Ha az MSZP nyeri a 2014-es választásokat, akkor - egyebek mellett - felszámolják a gyermekéhezést, befektetnek az oktatásba, bölcsődei és óvodai fejlesztésbe kezdenek, tornatermeket építenek, javítják a nyelvoktatás színvonalát, kedvezményes diákhitelt biztosítanak, és igazságos béremelést adnak a pedagógusoknak.

A sajtótájékoztatón Csige Tamás (MSZP), Hajdúdorog polgármestere bejelentette: felhívással fordulnak a szocialista önkormányzati képviselőkhöz, kezdeményezve, hogy az önkormányzatok, polgármesterek közösen kérjék Orbán Viktor miniszterelnököt, változtassa meg a belügyminiszter szerintük hibás döntését, amely szerint csak az 5 ezernél kisebb lélekszámú települések vehetnek rész az állam szociális tűzifaprogramjában.

A polgármester emlékeztetett arra, hogy miközben 1700 olyan település, ahol 5 ezernél kevesebb a lakosok száma, részt vehetett szociális tűzifaprogramban, csaknem ezer olyan település van, ahol ugyan kevesebb mint 5 ezren élnek, mégsem vették be őket ebbe a programba, miként azt a 300 várost sem, ahol ennél többen élnek. Álláspontja szerint a döntést módosítani kell, mielőtt tragédia történik.

Szerző
2013.12.01 12:43
Frissítve: 2013.12.01 14:35

Tovább hallgat a kormány Gruevszkiről

Publikálás dátuma
2018.11.18 17:53

Fotó: AFP/ ROBERT ATANASOVSKI
Továbbra sem tudják az Orbán-kormány képviselői, miként kommunikáljanak a nyilvánosság előtt arról, hogy a vesztegetésért jogerősen elítélt macedón ex-miniszterelnök, Nikola Gruevszki vélhetően illegális úton és a magyar kabinet segítségével szökött Magyarországra börtönbüntetése elől. A hétvégén Gulyás Gergelytől, a Miniszterelnökséget vezető minisztertől próbálták megtudni újságírók, ki adott felhatalmazást arra magyar diplomatáknak, hogy Albániából Budapestre hozzák a politikust. Gulyás nem tudott érdemi választ adni, mindössze annyit mondott, Gruevszki ügyében már zajlik a menekültügyi eljárás. Amikor az RTL Klub újságírója felvetette, hogy amikor utaztatták Gruevszkit, még semmilyen eljárás nem folyt, a miniszter csak annyit mondott: az eljárás lezárásáig semmilyen információt nem ad. A kormánynak pedig van ideje kommunikációs stratégia kidolgozására: az Orbán Viktorral minden jel szerint jó viszonyt ápoló macedón politikus menedékkérelmének elbírálása akár hónapokig is eltarthat. A Magyar Helsinki Bizottság nemrég jogi összefoglalót közölt a Gruevszki-ügyről, amelyben azt is leírták, ha a kormány betartaná saját szabályait, Gruevszkinek – mivel érvényes úti okmányok nélkül jött Magyarországra – most nem Budapesten, hanem egy tranzitzónában lenne a helye. – Magyarország törvényt sért azzal, hogy nem adja ki Macedóniának a jogerősen elítélt egykori miniszterelnöküket, akinek magyar diplomaták segíthettek eljutni Magyarországra – jelentette ki vasárnap a Párbeszéd szóvivője. Barabás Richárd szerint ezért a magyar külügyminiszternek, Szijjártó Péternek le kellene mondania. – A külföldi sajtóból lehet tudni, hogy a magyar nagykövetségek, a tiranai és a montenegrói nagykövetségek munkatársai aktívan részt vettek Gruevszki szöktetésében, és aktívan hozzájárultak, hogy ez az illegális migráns egyébként törvénytelen módon kerüljön Magyarország területére megsértve a magyar törvényeket, és megsértve a déli határzárat is – fogalmazott. Mindeközben a Fideszhez közeli médiacégek Macedóniában próbálják támogatni a Gruevszki nevéhez köthető VMRO-DPMNE pártot. A hvg.hu arról írt: a magyar kormányhoz közeli médiacégek – melyek mögött Schatz Péter, a Szlovéniában is jelen lévő Ripost egyik társtulajdonosa, illetve Adamik Ágnes, a Magyar Televízió egykori vezető munkatársa áll – tavaly jelentek meg az országban, s napi- és hetilapokból, internetes oldalakból és egy tévéállomásból álló médiabirodalmat építettek ki.
Szerző
2018.11.18 17:53

Ön mit tippelt? Mutatjuk a hatos lottó nyerőszámait

Publikálás dátuma
2018.11.18 16:46
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 46. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 8 (nyolc) 21 (huszonegy) 26 (huszonhat) 30 (harminc) 39 (harminckilenc) 40 (negyven) Nyeremények: 6 találatos szelvény nem volt; az 5 találatos szelvényekre 331 350; a 4 találatos szelvényekre 7055; a 3 találatos szelvényekre 1710 forintot fizetnek.
2018.11.18 16:46