Lezuhant helikopter - Gyászol Glasgow

Publikálás dátuma
2013.12.02. 06:40
A mentőalakulatok vasárnap igen aprólékos munkával elkezdték kiemelni a tetőszerkezetbe ékelődött helikopterroncsot; először egy
Glasgow-ban tegnap tovább folyt a kutatás a helikopterkatasztrófa áldozatainak teteme és esetleges túlélők után. Legalább nyolcan veszítették életüket a péntek este történt szerencsétlenségben, amikor egy rendőrségi helikopter rázuhant egy népszerű zenés szórakozóhely, a Clutha pub épületére. 

Skóciában a tragédiát követően félárbócra eresztették a zászlókat, s vasárnap gyászistentiszteleten emlékeztek meg az áldozatokról.

A balesetben a helikopter civil pilótája, két rendőr, illetve a bár öt vendége vesztette életét, 32 embert kellett kórházba szállítani közülük 14 sérült állapota volt súlyos.

Alex Salmond, a skót helyi kormányzat vezetője szombaton közölte, Skócia "fekete napja" volt a pénteki.

Sir Stephen House rendőrfőnök szombaton még csak egyetlen áldozat, Gary Arthur 48 éves skót rendőr nevét tette közzé, azóta nyilvánosságra hozták, hogy Kirsty Nelis rendőrnő is elhunyt.

A helikoptert tapasztalt pilóta vezette, David Traill mindkét öbölháborúban a királyi légierőnél szolgált.

Szemtanúk beszámolói szerint a rendőrségi helikopter úgy zuhant le az égből, "mint egy kő", egyenesen az egyemeletes épület tetejére, a városközpontban.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a helikopter nem robbant fel, torkot égető füst és por árasztotta el az épületet, de nem ütött ki tűzvész.

A pub vendégei elnémultak, amikor meglátták, hogy egy helikopter ütötte át a tetőt. Az emberek csatárláncot alkotva, kézről kézre adták ki a sérülteket, egy munkáspárti képviselő, Jim Murphy elsők között csatlakozott a mentéshez.

Több mint száz tűzoltó érkezett a helyszínre, a mentési munkálatok rendkívül kockázatosak, napokig eltarthatnak.

Megkezdődött a tragédia okának kivizsgálása. A helikopter egy modern, EC 135 T2 típusú gép volt, a Bond Air Services cég egész flottát üzemeltet ilyen helikopterekből.

Egy másik hasonló típusú helikopternél, ameyet a skóciai mentőszolgálat használt, 2012 áprilisában repedést fedeztek fel a rotoron, akkor az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség valamennyi hasonló típusú gép naponkénti ellenőrzését rendete el.

A Bond cég akkor valamennyi helikopterét a földre parancsolta, s csak egy hónap elteltéve engedélyezték újra a repüléseket, számolt be róla a Daily Telegraph.

David Cameron brit kormányfő közölte, London kész bármilyben segítséget nyújt a skót kormányzatnak.

Glasgow környékén 1990 óta ez volt a harmadik helikopterbaleset, 1990-ben egy bérlet Bel Jet zuhant le rossz időjárási viszonyok közepette Eastwoodban, 2002-ben egy EC 135-ös egy mezőre zuhant Ayrshire-nél, akkor a személyzet mindhárom tagja túlélte a balesetet.

Százezrek tüntettek Kijev utcáin

A narancsos forradalom óta nem volt ennyi tiltakozó valamely ukrán város utcáin, mint tegnap Kijevben. Az ukrán ellenzéki média becslése szerint legalább félmillióan tüntettek tegnap, de a hivatalos hírforrások is elismerték, hogy több mint százezren vonultak ki. A tüntetések múlt vasárnap kezdődtek, miután az ukrán vezetés felfüggesztette az európai uniós társulási és szabadkereskedelmi egyezmény előkészületeit, s hét közben is kisebb intenzitással folytatódtak.

A helyzet szombatra durvult el. Sokan az utolsó percig, péntekig reménykedtek, hogy Viktor Janukovics államfő Vilniusban mégiscsak aláírja az egyezményt.

A nyilvánvaló kudarc után péntek estére újra tömegek vonultak a kijevi Szabadság térre, ezt a megmozdulást azonban a rendfenntartó erők banális indokkal - azzal, hogy zavarják a karácsonyfa felállítását - brutálisan feloszlatták szombat hajnalra.

A bíróság szombaton, eleget téve a városvezetés kérésének, január 7-ig betiltotta a tüntetéseket a főváros néhány pontján, épp azokon a helyeken, ahol a tiltakozások zajlottak.

Mikola Azarov kormányfő elítélte az erőszak alkalmazását, a belügyminiszter elnézést kért, a kijevi rendőrparancsnok lemondott. 

Az ellenzéket azonban mindez nem hatotta meg, a bírósági tiltás ellenére vasárnap délre már százezrek vonultak ki Kijev utcáira és a tiltott terekre és elkezdték a kordonok lebontását.

A Függetlenség-téren a rendőrök nem próbálták megakadályozni a bontást, elmentek a helyszínről. Az ellenzéki pártok elfoglalták az szakszervezetek házát, ahol irányító központot állítottak fel, s jelezték, általános sztrájkba kezdenek, nem hagyják el a teret. Felszólították Kijev lakosait, hogy vigyenek a térre élelmiszereket, meleg holmikat.

A bebörtönzött Julija Timosenko még pénteken a kormány megdöntésére és az elnök menesztésére szólította fel az ukránokat.

Tegnap Vitalij Klicsko, az UDAR elnöke azonnali lemondásra szólította fel Janukovics elnököt. Arszenyij Jatsenyuk, Timosenko pártjának jelenlegi vezetője bejelentette, hogy "Ukrajnának fel kell lázadnia" és ismételten kérte a nyugati országokat, vezessenek be szankciókat Janukovics ellen.

Oleg Tyahnyibok, a szélsőjobboldali Svoboda párt elnöke arról beszélt, hogy ez már nem tüntetés, ez a forradalom kezdete.

Lengyel politikusok is csatlakoztak a kijevi demonstrációhoz, felszólalt Jaroslaw Kaczinski, a Jog és Igazságosság (PiS) párt vezetője. Henryk Wujec, Bronislaw Komorowski lengyel államfő tanácsadója is részt vett a megmozduláson. Varsóban berendelték az ukrán nagykövetet.

Az ellenzéki pártok megmozdulásával egyidőben tüntetők buldózerekkel rohamozták meg az elnöki adminisztráció épületét, őket a különleges alakulat osztagai szétverték.

Egy másik csoport a városházát foglalta el. Klicskoék provokációról beszélnek, jelezve, hogy nem az ő embereik törtek-zúztak, s felszólították a kormányt a provokátorok visszahívására.

A városházát elfoglalók azonban a Svoboda aktivistái, vélhetően ugyanehhez a párthoz köthetők a buldózeres támadók is. Az ellenzéki vezetők állítják: a provokációra a rendkívüli állapot bevezetéséért van szüksége a hatalomnak.

Sajtóhírek szerint az elnöki hivatal és a miniszteri kabinet lapzártánk idején is ülésezett. A rendkívüli állapot bevezetését biztosnak tartják, bár azt nem tudni még, hogy mikor vezetik be, de vélhetően ma reggeltől.

Az sem világos, hogy az egész országra vagy csak a fővárosra terjesztik ki az intézkedést. Az unn.com.ua hírügynökség tegnap este kiadta a Nemzetbiztonsági Tanács közleményét, amely cáfolta, hogy a tanács 30-án ülésezett volna és jelezte, nem is terveznek ilyen találkozót.

Szerző
Frissítve: 2013.12.01. 22:34

Amerikai hajón semmisítik meg a szíriai arzenált

Az Egyesült Államok felajánlotta a Vegyifegyver-tilalmi Szervezetnek (OPCW), hogy vállalja a szíriai vegyifegyver-készletek megsemmisítését. Az idén Nobel-békedíjjal kitüntetett szervezet főigazgatója, Ahmet Üzümcü Hágában szombaton jelentette be, hogy az Egyesült Államok technológiát, anyagi támogatást és helyszínt is ajánl a megsemmisítéshez.

Korábban Norvégia és Albánia is elhárította a felkérést, hogy országuk területén vállalják a szíriai készletek megsemmisítését. Az arzenál legveszélyesebb részét a megállapodás értelmében december 31-ig kell elszállítani Szíria területéről.

Több mint 800 tonna vegyes felhasználású vegyi anyagot 2014. február 5-ig vinnének külföldre, e készletek megsemmisítésére 35 magáncég nyújtott be jelentkezést.

Az OPCW illetékese, Sigrid Kaag egy damaszkuszi sajtóértekezleten közölte, hogy a szíriai vegyifegyverarzenált három különböző helyszínről először a legnagyobb szíriai kikötővárosba, Latakiába szállítják.

A megsemmisítést egy különleges technológiával felszerelt amerikai hajó, az MV Cape Ray végzi majd, nem szíriai, hanem nemzetközi vizeken.

A technológiát a Pentagon keretein belül működő Védelmi Fenyegetést Csökkentő Ügynökség végzi majd. A hajón lévő titánium reaktor forró víz és vegyi anyagok felhasználásával, hidrolízissel semlegesíti az ideggázokat.

A BBC értesülése szerint a hidrolízis nyomán 7,7 millió tonnányi ipari hulladék keletkezik, amit 4 ezer konténerben tárolnak majd. Bár ez már kevéssé veszélyes anyag, még keresik a befogadó országot, ahol tárolhatják.

Az Egyesült Államok és Oroszország szeptember 14-én jutott megállapodásra a szíriai ideggázkészletek megsemmisítéséről, ennek nyomán Washington elállt a Szíria ellen tervezett katonai beavatkozástól.

A katonai akcióról azt követően született döntés, hogy a damaszkuszi rezsim hadserege augusztus 21-én vegyi fegyvert vetett be szíriai polgárok ellen.

A szíriai vegyifegyver-arzenált összesen 1300 tonnára becsülik, számos más anyag mellett mustárgázt is tartalmaznak a készletek. A szíriai gyártókapacitást az OPCW ellenőreinek felügyelete mellett már működésképtelenné tették.