Kirúgták a Fradi edzőjét

A Ferencváros vezetői varárnap felmondtak a foci csapat vezetőedzéjének, a holland Ricardo Moniznak.

A fradi.hu szerint "A mai nap folyamán az FTC Labdarúgó Zrt. vezetése kezdeményezte Ricardo Moniz szerződésének megszüntetését a csapat sikertelen szereplése miatt. Az elmúlt 8 bajnoki mérkőzésen megszerezhető 24 pontból mindössze 6-ot gyűjtött be az együttes, ami 25 százalékos teljesítménynek felel meg, így a változtatás szükségszerűvé vált.

A következő két tétmérkőzésen Máté Csaba látja el a vezetőedzői teendőket.

A 49 éves holland szakember 2012 augusztusában vette át a zöld-fehér csapat irányítását, első szezonjában a bajnokságban ötödik lett a gárdával, megnyerte a Ligakupát, majd idén júliusban szerződést hosszabbított 2016-ig. A 2013/14-es idényt is jól kezdték vele a ferencvárosiak, az utóbbi hetekben azonban jelentősen visszaesett a csapat teljesítménye. 

Ez a második edzőváltás az OTP Bank Liga mostani szezonjában, korábban az Újpestnél a szerb Nebojsa Vignjevic váltotta a Marc Leliévre-Kozma István duót.

Szerző
Frissítve: 2013.12.01. 21:36

Labdarúgó NB I - Diósgyőrben győzött a bajnokcsapat

A címvédő Győri ETO a szünetben még hátrányban volt, végül azonban 2-1-re győzött a DVTK otthonában a labdarúgó OTP Bank Liga 16. fordulójának vasárnapi rangadóján.

OTP Bank Liga, 16. forduló:
Diósgyőri VTK - Győri ETO FC 1-2 (1-0)

Diósgyőr, 4000 néző, v.: Andó-Szabó
gólszerzők: Kostic (43.), illetve Strestík (55.), Pátkai (68.)
sárga lap: Nikházi (36.), Eperjesi (61.), illetve Lipták (15.), Mevoungou (35.), Lang (45.), Pátkai (47.), Kamber (81.), Kamenar (90.), Martínez (93.)

DVTK:

Rajic - Eperjesi, Vadász (Debreceni, 52.), Kádár, Gohér - Elek Á. - Nikházi (Gosztonyi, 73.), Kostic, Barczi - Bacsa (Batioja, 73.), Futács

Győr:

Kamenar - Wolfe, Kamber, Lipták, Lang - Pátkai, Mevoungou, Varga R. (Kronaveter, 89.) - Martínez, Rudolf G. (Kalmár, 79.), Strestík (Andric, 77.)

A győriek kezdtek jobban, és a második percben Rudolf Gergely fejesénél csak a keresztléc segített a hazaiaknak. Ezt követően a DVTK fokozatosan átvette a játék irányítását, többet birtokolta a labdát, és tetszetős támadásokat vezetett. A sorozatos diósgyőri rohamok a félidő hajrájában gólt eredményeztek, így a borsodiak megérdemelt vezetésével zárult az első játékrész.
A fordulást követően a Győr lényegesen aktívabbá vált, és nagyobb gondot fordított a támadásvezetésre. Pontosan adogattak és gyorsan fejlődtek fel a vendégek, akik tíz perc elteltével egyenlítettek. A hajrában nyílt csata bontakozott ki, mindkét együttes győzelemre tört, és a győriek erőfeszítéseit Pátkai Máté találata koronázta meg. A helyzeteit jobban kihasználó csapat szerezte meg a három bajnoki pontot.

Szerző

Szép mosoly, szép fogak

Publikálás dátuma
2013.12.01. 17:44

A szép, egészséges, fehér fogsor minden mosoly legfontosabb „kelléke”, ezért is fontos feladatunk az egészséges fogak és íny megőrzése. A szervezetünkbe kerülő táplálék első megállója a szájüreg, ahol a fogainkkal és a nyelvünkkel falatot formálunk, és jóízűen lenyeljük. Sajnos általában már csak akkor kezdünk az ápolásukkal törődni, mikor egy kellemetlen fogfájás miatt ráeszmélünk, hogy milyen fontos szerepe van a mindennapi életünkben. Mi minden kell ahhoz, hogy a fogaink a lehető legtovább egészségesek legyenek?

Az első és leglényegesebb dolog a megfelelő szájhigiénia, a fogak rendszeres ápolása, tisztítása. A fogmosás során távolítjuk el a fogak felszínére rakódott lepedéket, melyet dentális plakknak hívunk. A fogak felszínén lerakodó lepedék, mely felhalmozódott baktériumot tartalmaz, szívósan tapad a fog felszínére. Fontos szerepet játszik a szuvasodás, az ínyszéli gyulladás és a fogkő létrejöttében. A fogakhoz tapadt lepedékek szénhidrát tartalmát kezdik el bontani a nyákos plakkba ágyazott baktériumok. Ebből a folyamatból és a közvetlenül savakat tartalmazó élelmiszerektől (például: gyümölcsök, szénsavas italok, üdítők, savanyúságok, kávé, édességek… stb.) válik savassá a szájüreg pH-ja. Ennek a későbbi következménye a fogszuvasodás.

Ideális esetben minden étkezés után illik megmosni a fogainkat, de a minimum, hogy reggel és lefekvés előtt, azaz naponta kétszer időt szakítsunk erre a műveletre. A fogkefénket maximum 2-3 havonta le kell cserélni (a legjobb, ha havonta cseréljük), mert baktériumok telepednek meg benne, és ennek később komoly következményei lehetnek, mint például az ínygyulladás. Étkezések között megoldás lehet a cukormentes rágógumi is, ami segít helyreállítani a száj egészséges pH értékét, ezáltal csökkenti a fogszuvasodás veszélyét.

 

Táplálkozás

Az egészséges fogazatért a megfelelő étrenddel is nagyon sokat tehetünk. A megfelelően táplált, egészséges szoptató anya teje a legideálisabb a gyermek számára az ép és egészséges fogazat kialakulásához. Későbbiekben a legfontosabb, hogy minél kevesebb cukrot, édességet, cukros, szénsavas üdítőt fogyasszunk. Emellett azonban fogyasszunk sok zöldséget és gyümölcsöt, legalább napi fél liter sovány tejet, kefirt, joghurtot vagy annak megfelelő kalcium tartalmú tejterméket. Az ezekben található vitaminok ásványi anyagok és antioxidánsok segítik a fogak és az íny épségét, egészségét megőrizni.

 

Táplálkozási javaslatok fogszuvasodás ellen:

-      Az intenzív rágás kedvezően hat az állcsontok és fogcsírák fejlődésére, részben megtisztítja a fogak felületét a lepedéktől.

-      Rágás közben fokozódik a nyálelválasztás és érvényesül a nyál védő szerepe: tisztít, bevon, antimikrobás hatású.

-      A fehérje és zsír dús étrend mérsékli a savi átalakulást, fontos azonban ezeknek az energiáknak a felhasználása, így fontos a napi rendszeres testmozgás!

-      Nagy kalcium és foszfáttartalmú ételek (pl. tej) csökkentik a zománc oldhatóságát. Ezért naponta fogyasszunk fél liter tejet vagy ennek megfelelő mennyiségű sovány tejterméket!

-      A nagy fitáttartalom (teljes őrlésű gabonák) szintén csökkenti a kockázatot!

-      Ahol az ivóvíz fluortartalma kicsi, javasolt magas fluortartalmú ásványvíz, fogkrém fogyasztását beiktatni!

-      Szomjunkat vízzel, ásványvízzel oltsuk!

-      Táplálkozzunk változatosan!

(X)

Szerző