Előfizetés

Együtt-PM: rendezni kell Esztergom vagyoni helyzetét

Az Együtt-PM szerint hatályon kívül kell helyezni a több esztergomi intézményt is állami kézbe adó úgynevezett lex Esztergomot és rendezni kell a település vagyoni helyzetét, amelynek keretében vissza kell utalni a városnak azt az 1,7 milliárd forintot, amit "jogtalanul vettek el" - mondta sajtótájékoztatóján Szilágyi László.

A választási szövetség színeiben politizáló független képviselő közölte, hogy az ügyben törvényjavaslatot nyújtott be, de azt az önkormányzati bizottság hétfőn nem vette tárgysorozatba.

Más témában feltett kérdésre reményét fejezte ki, hogy a megismételt fóti időközi választás ugyanolyan jól fog sikerülni az ellenzék számára, mint korábban. A Budapest Környéki Törvényszék vasárnap döntött úgy, hogy kampánycsendsértés miatt meg kell ismételni a november 24-én tartott fóti időközi önkormányzati polgármester- és képviselő-választást.

MSZP: Tarlós magyarázkodik, de nem válaszol

Mivel tartalmában nem tudja, műfajában próbálja támadni Tarlós István a Fekete Könyv című hibalistánkat. Amint azt a Fekete Könyv bemutatásakor is jeleztük: Budapest jelenlegi vezetése az elmúlt három évben 825 megszegett ígérettel, hazugsággal és ostoba döntéssel okozott kárt a fővárosnak. A Fekete Könyv ezek listája, dokumentumtára -olvasható az MSZP közleményében.

A dokumentum így folytatódik:

A kötetben megjelent tételek, amelyeket hírekkel, újságcikkekkel, közgyűlési jegyzőkönyvekkel támasztottunk alá, egyértelmű bizonyítékai annak, hogy a dilettáns városvezetés által elkövetett hibákra nemcsak utólag hívjuk fel a figyelmet; rossz döntéseikkel akkor is szembesítettük Tarlós Istvánt és a Fideszt, amikor meghozták azokat.

A jelenlegi főpolgármester érdemben azóta sem reagált a vezetésével elkövetett hibák felsorolására. A városvezetés által kiadott semmitmondó szórólapot nem tudjuk érdemi válasznak tekinteni.

Tartalmi kérdésekben állunk a vita elébe, de a szánalmas magyarázkodást ugyanúgy nem fogadjuk el, ahogy a budapestiek sem.

MSZP fővárosi frakció

Kapcsolódó
Gyenge válasz a Fekete Könyvre

Adócsalási vád - Jogosulatlan adatkezelés miatt feljelentést tesz a NAV

Hivatali visszaélés és jogosulatlan adatkezelés gyanúja miatt feljelentést tesz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) volt munkatársa ellen - közölte a hivatal.

A közlemény szerint a Horváth András lemondásához kapcsolódó hivatali eljárás során, így a számítógépes munkaállomásán található adatok, valamint a szekrényében fellelt iratanyag átvizsgálásakor - amelynek tételes átadását Horváth András írásban megtagadta - a NAV célhoz nem kötődő jogosulatlan adatlekérdezés eseteit tárta fel.
Hozzáteszik: a NAV volt munkatársa saját bevallása szerint adótitkokat tartalmazó adatokat juttatott ki a hivatalból és birtokol jelenleg is.

A munkáltatói jogkör gyakorlója ezért azonnali belső vizsgálatot rendelt el annak kiderítésére, hogy milyen tényezők tették lehetővé a jogosulatlan adatlekérdezésből származó iratok felhalmozását és az adótitkokat tartalmazó dokumentumok kivitelét. Amennyiben a vizsgálat vezetői mulasztást is megállapít, úgy fegyelmi eljárás keretében folytatódik a felelősség mértékének meghatározása.

Horváth András jogosultságaival súlyosan visszaélve számos gazdasági társaságról és magánszemélyről olyan, nem célhoz kötött adatkezeléseket végzett, amelyek egyáltalán nem kapcsolódtak a feladataihoz - írta a NAV.

A NAV-dolgozók adatkezelési lehetőségeire vonatkozó szabályokat belső adatvédelmi és adatbiztonsági, valamint informatikai biztonsági szabályzatok tartalmazzák. Az alkalmazottak kizárólag feladataik ellátása céljából, a részükre biztosított jogosultságok rendeltetésszerű használatával kezelhetnek adatot, amelynek jogszerűségéért fegyelmi, polgári jogi, büntetőjogi felelősséggel tartoznak. Az adótitkokat tartalmazó informatikai rendszerekhez való hozzáférés nem jelenti azt, hogy a NAV-on belül önkényesen bárki bármilyen adatot lekérdezhet - teszik hozzá.

Horváth András még egy november elején tartott sajtótájékoztatón arról beszélt: nagyobb hazai cégek és multinacionális vállalatok több mint ezermilliárd forint értékben csalnak adót, amihez kormányzati körök támogatásával az adóhatóság is asszisztál. Ezt az állítását később is megismételte, hozzátéve, ezzel kapcsolatban feljelentést is tett.