Ismét gyülekeznek a tüntetők a kijevi főtéren

Helyszíni beszámolók szerint hétfőn már kora délután újra elkezdtek gyülekezni az Ukrajna EU-integrációjáért tüntetők Kijev főterén, noha többségük még továbbra is a kormány épületét tartja blokád alatt.

Néhány ezer tüntető a reggeli órákban zárta el a kormány épületéhez vezető utcákat, hogy az ott dolgozók ne jussanak be az épületbe. Médiajelentések szerint emiatt a kormányhivatalnokok mind hazamentek.
A Függetlenség terén a tilalom ellenére már több tucatnyi sátrat állítottak fel, számuk egyre növekszik. A főtér közelében lévő Szakszervezetek Házának falán óriáskivetítőn folyamatosan az Európai Unió zászlaja látható. Az épületet előző nap foglalták el a tüntetők.
Egyelőre nyugodt a helyzet a belvárosban.

Közben a parlament illetékes bizottsága jóváhagyta a kormány elleni bizalmatlansági indítvánnyal kapcsolatos előterjesztést. Vitalij Klicsko, az Ütés (Udar) párt vezetője, aki tagja a bizottságnak, a döntés után kijelentette, hogy nem elegendő a kormány menesztése, hanem teljes hatalomváltásra van szükség az országban, beleértve Viktor Janukovics elnök távozását. A kormány elleni bizalmatlansági indítványról várhatóan a keddi plenáris ülésen tárgyal a parlament.

A tüntetők által szintén elfoglalt kijevi adminisztráció épületébe érkezett hétfőn a kormányzó Régiók Pártjának két közismert képviselője, hogy beszéljen a demonstrálókkal, akik azonban kifütyülték és elkergették őket. A tüntetők csak az épület auláját foglalták el melegedőnek, a ház többi részében zavartalanul dolgoznak a városvezetés alkalmazottjai.

Három nyugat-ukrajnai megye, Lviv, Ivano-Frankivszk és Ternopil vezetése máris csatlakozott az ellenzéki pártok által vasárnap meghirdetett általános sztrájkhoz. Kelet-Ukrajnában a Donyec-medence Független Bányász Szakszervezete közleményben tudatta, hogy kész csatlakozni a sztrájkfelhíváshoz, továbbá követeli Janukovics elnök és a kormány távozását a hatalomból. A szakszervezet tájékoztatása szerint a bányászokat mélyen felháborította az egyetemisták kijevi tüntetésének szombat hajnali erőszakos feloszlatása. Főként ez állította őket szembe az ország vezetésével.

Szerző

Hosszú Katinka és Varga Dénes az év legjobbja

Hosszú Katinka és Varga Dénes is az év legjobbjának bizonyult az Európai Úszó Szövetség (LEN) hagyományos szavazásán.

A nők között a barcelonai világbajnokságon 200 és 400 méteres vegyesúszásban is aranyérmes, világkupa-győztes Hosszú hatalmas fölénnyel, a voksok 62 százalékát begyűjtve végzett az élen. A 2008 óta minden évben meghirdetett szavazás történetében az úszók között most először hirdettek magyar győztest.

A vízilabdázóknál a világbajnok válogatott vezéregyénisége, Varga Dénes (36,1 százalék) mögött a vb legjobb kapusának választott Nagy Viktor (33,3) lett a második.

A férfi úszók között szintén a második helyet szerezte meg a 200 m mellen vb-címvédő Gyurta Dániel (21,4), akit csak a tavaly is győztes francia Yannick Agnel (54,3) előzött meg.

A női vízilabdázóknál Szűcs Gabriella negyedikként zárt (5,6), míg a nyíltvízi úszók között a nőknél Olasz Anna (5,7) ötödik lett.

A LEN kilenc kategóriában hirdette meg a szavazást, amelynek során összesen 274 voks érkezett a szervezet 51 tagországából. A szavazáson a LEN vezérkara mellett a klubok, edzők, bírók és újságírók vehettek részt.

A LEN Award 2013 szavazás magyar érdekeltségű kategóriái:

úszás, férfiak:
1. Yannick Agnel (francia) 54,3 százalék
2. Gyurta Dániel 21,4
3. Jeremy Stravius (francia) 15,7 

úszás, nők:
1. Hosszú Katinka 62 százalék
2. Julija Jefimova (orosz) 16,9
3. Ruta Meilutyte (litván) 14,1

nyíltvízi úszás, nők:
1. Martina Grimaldi (olasz) 62,9 százalék
2. Kalliopi Arauzu (görög) 12,9
3. Angela Maurer (német) 12,9
4. Olga Kozidub (orosz) 5,7
5. Olasz Anna 5,7

vízilabda, férfiak:
1. Varga Dénes 36,1 százalék
2. Nagy Viktor 33,3
3. Vanja Udovicic (szerb) 15,3

vízilabda, nők:
1. Jennifer Pareja (spanyol) 50,7 százalék
2. Laura Ester (spanyol) 35,2
3. Alekszandra Antonova (orosz) 5,6
4. Szűcs Gabriella 5,6

Szerző

Borsodi párharc a nyolcaddöntőben

A Diósgyőr a Mezőkövesddel találkozik a labdarúgó Ligakupa nyolcaddöntőjében, amelynek a sorsolását vasárnap este készítették el.

A Sport Televízió élő adásában a csoportelsőket a csoportmásodikokkal párosították össze. A legjobb 16 között oda-visszavágós alapon dől el a továbbjutás.

A címvédő Ferencváros a Haladással találkozik és megismétlődik a tavaszi Magyar Kupa-döntő, illetve a nyári Szuperkupa-mérkőzés párosítása, ugyanis a kupagyőztes Debrecen a bajnok Győrrel játszik majd.

A nyolcaddöntő játéknapjai: 2014. február 26. és március 4. 

Ligakupa, a nyolcaddöntő párosítása:
 
Szombathelyi Haladás - Ferencvárosi TC
Kecskeméti TE-Phoenix Mecano - Lombard Pápa Termál FC
Mezőkövesd-Zsóry FC - Diósgyőri VTK
Szigetszentmiklósi TK-Erima (NB II-es) - Szolnoki MÁV FC (NB II-es)
Győri ETO FC - Debreceni VSC-TEVA
Vasas FC (NB II-es)- Puskás Akadémia FC
Pécsi MFC-Matias - MVM Paks
Kaposvári Rákóczi - Videoton FC

Szerző