Csökkentek a fontosabb nyugat-európai tőzsdemutatók

Az előzetes adatok szerint a londoni értéktőzsde fő mutatója, a FTSE-100 tőzsdeindex 0,80 százalékkal, a párizsi CAC-40 tőzsdeindex 0,14 százalékkal csökkent hétfőn. 

A frankfurti DAX-30 index alig változott, 0,02 százalékos emelkedést mutatott zárás előtt pár perccel.

Szerző

Ukrajnai tüntetések - Janukovics telefonált Barrosónak

Telefonon beszélt José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke Viktor Janukoviccsal az Ukrajnában kialakult helyzetről hétfő délután - közölte az Európai Bizottság.

A portugál politikus öt dologra hívta fel a Brüsszelbe telefonáló ukrán államfő figyelmét: valamennyi félnek önmérsékletet kell tanúsítania, tiszteletben kell tartani a polgári jogokat és minden szabadságjogot, amint lehet, ki kell vizsgálni az erőszakos rendőri fellépést, az ukrán hatóságoknak sürgősen párbeszédet kell kezdeniük a politikai erőkkel, valamint hogy Ukrajna számára az egyetlen kiút a jelenlegi helyzetből a békés politikai megoldás.

A brüsszeli testület arról számolt be, hogy az ukrán elnök egyetértett Barrosóval ezekben a kérdésekben, és ígéretet tett, hogy kivizsgálják a rendőri erőszakot, a vizsgálat eredményét pedig nyilvánosságra hozzák.

A közlemény szerint Viktor Janukovics arra kérte Barrosót, engedje meg, hogy egy ukrán delegáció Brüsszelbe utazzon, hogy tárgyalásokat folytassanak az Európai Bizottsággal a társulási és szabadkereskedelmi megállapodás egyes elemeiről.
Barroso válaszában világossá tette, hogy a megállapodást már parafálták, vagyis a brüsszeli és kijevi illetékesek minden oldalát ellátták kézjegyükkel, ami a diplomáciában annyit jelent, a szerződés elkészült.

"A bizottság készen áll, hogy a már parafált szerződés végrehajtásának módjairól egyeztessen, de a tárgyalások bármilyen formában történő újranyitásáról nem lehet szó" - húzta alá a brüsszeli testület vezetője. A bizottság azt is közölte, hogy Janukovics elfogadta ezeket a feltételeket, az EU-ukrán egyeztetések időpontjáról pedig a "megfelelő diplomácia csatornákon keresztül" fognak megállapodni.

Szerző

Orosz lapok - Forradalmi helyzet Ukrajnában

Európa helyett anarchia és klasszikus forradalmi helyzet alakult ki Ukrajnában - olvasható vezető orosz lapok hétfői kommentárjaiban.

A Vedomosztyi című napilap szerint sem az ukrán hatalom, sem az ellenzék nem tartja ellenőrzése alatt a helyzetet.
Az újságnak nyilatkozva Volodimir Feszenko ukrán politológus úgy vélte, hogy a Viktor Janukovics elnök vezette hatalom alapvető hibát követett el a kijevi Függetlenség terén tüntetők szétverésével. Szerinte megváltozhatnak a politikai erőviszonyok Ukrajnában. Ezt arra alapozta, hogy sajtóhírek szerint lemondott posztjáról az elnöki hivatalt vezető Szerhij Ljovocskin. A politikus az európai integrációt támogató ukrán üzleti-politikai körökhöz tartozik, példáját pedig követhetik a hatalmon lévő Régiók pártja parlamenti képviselői is.

Egy másik ismert orosz politológus, Vadim Karaszjov biztos abban, hogy klasszikus forradalmi helyzet alakult ki Ukrajnában. A Nyezaviszimaja Gazeta Gleb Pavlovszkij, az orosz Hatékony politika nevű alapítvány vezetőjének véleményét közölte. Az ismert orosz politológus szerint is komoly következményekkel járhat Viktor Janukovics ukrán elnökre nézve a Jevromajdannak nevezett kijevi tüntetés szétkergetése. Pavlovszkij felhívta a figyelmet arra, hogy az ukrajnai ortodox egyház szolidaritást vállalt a tüntetőkkel, ami elképzelhetetlen lenne Oroszországban. Mindeközben nagyban hátráltatja az ukrajnai politikai változásokat, hogy a társadalom vezető csoportjai, a helyi elit képviselői korruptak, az ellenzéki csoportok pedig nem tudnak megegyezni egymással.

A Kommerszant című lapnak írt kommentárt Dmitrij Polikanov. A PIR-Központ nevű elemző cég alelnöke a fő problémát abban látja, hogy egyik keleti partnerségi programba bevont ország sem tud választani Moszkva és Európa között. És nemcsak a kialakult gazdasági és emberi kapcsolatok, hanem a választási kényszer "hazug és mesterséges" volta miatt. Az orosz szakértő úgy véli, ebben a helyzetben az egyetlen kiút a háromoldalú együttműködés Moszkva, Kijev és Brüsszel között.
A Kommerszant időközben arról is beszámolt, hogy az ukrajnai Krím-félszigeten lévő Szevasztopol törvényhozásának egyik képviselője nyílt levélben kérte Vlagyimir Putyint: küldjön orosz csapatokat Ukrajna területére, hogy "megvédjék az Egyesült Államok hadseregétől és a NATO agresszoroktól". Szevasztopolban orosz hadiflotta állomásozik, Moszkva 2035-ig bérli a hadibázist Ukrajnától.

Szerző