Előfizetés

Karambolsorozat a felüljárón – öt sérült

Egy furgon és három személygépkocsi rohant egymásnak a XXIII. kerületben, az Ócsai úti felüljárón. A balesetnek öt sérültje van.

Szerdán délután történt a baleset az Ócsai úti felüljárón. Eddig tisztázatlan körülmények között összeütközött egy furgon és három személyautó. A karambolsorozatban összesen öt ember sérült meg. A mentés idejére a felüljárót lezárták.

Nőismerőse ölte meg a holtan talált idős asszonyt

Nőismerőse ölte meg egy késsel a gyanú szerint azt az idős nőt, akinek a holttestét kedden találták meg pécsi otthonában - mondta a baranyai bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes szerdán Pécsen, sajtótájékoztatón.

Fellegi Norbert beszámolt arról, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint a gyilkossághoz az 50 éves elkövető és a 75 éves áldozat közötti magánéleti vita vezetett. Az idős nő rá akarta venni a tőle százötven méterre lakó ismerősét arra, hogy hagyja el az élettársát és költözzön hozzá.

A rendőr ezredes kitért arra: a sértett holttestére közeli hozzátartozói találtak rá, a gyilkos kézre kerítésén 60 nyomozó dolgozott. A feltételezett tettes azért lett gyanús, mert sérüléseket láttak az arcán, s azok keletkezésére nem tudott elfogadható magyarázatot adni. A nő egy ideig tagadott, majd rendőrségi kihallgatásakor beismerte a bűncselekmény elkövetését.

Fellegi Norbert elmondta, hogy a nőt emberöléssel és áldozata fülbevalóinak, gyűrűinek elvétele miatt kifosztással is gyanúsítják, emiatt őrizetbe vették, s kezdeményezték az előzetes letartóztatását.

Közel félmilliárdos adócsalást leplezett le a NAV

Adócsaló bolthálózat működtetőire csapott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV): a nyolc megyére kiterjedő ügynek tizenhárom gyanúsítottja van, egy férfi előzetes letartóztatásba került - közölte a NAV szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a pécsi székhelyű kereskedelmi lánc főként Nyugat-Európából származó mosó- és tisztítószereket, háztartási eszközöket, édességet, kávét forgalmazott, de mivel a termékek után nem fizette meg az áfát, 25-30 százalékos árelőnnyel tisztességtelen versenyt folytatott a piacon.

Az ügy szereplői számlázási láncolatot hoztak létre, hogy a külföldről beszerzett árukat valós gazdasági tevékenységet nem végző cégek által kiadott, már áfával növelt összegről szóló számlákkal igazolják. Ennek eredményeként a boltokban olcsóbban tudták eladni a termékeket, mert a hamis bizonylatok szerint az áfát megfizették. A számlázó cégek adófizetési kötelezettségüknek nem, vagy csak részben tettek eleget, a hálózat tevékenységével összesen 430 millió forint kárt okozott a költségvetésnek.

A hálózat lefülelésére szervezett akcióban több mint 130 pénzügyi nyomozó és pénzügyőr 75 helyszínen végzett házkutatásokat és egyéb nyomozati cselekményeket. Ennek során lefoglaltak 64 millió forintot, 19 ezer eurót és amerikai dollárt, 23 gépjárművet, továbbá zároltak 34 ingatlant és a gyanúsítottak, cégek 7 bankszámláját. Leltárba vették és lefoglalták a cég teljes árukészletét, egyben indítványozták annak előzetes értékesítését.

A lefoglalt és zárolt pénz, a bankszámlák és a vagyontárgyak ellensúlyozzák a költségvetést ért kárt - írták. Megjegyezték, hogy az ügy szereplőit különösen nagy összegű költségvetési csalással gyanúsítják, ha tettük bebizonyosodik, 2-8 év szabadságvesztéssel büntethetők.

A NAV kitért arra, hogy a pénzügyi nyomozók a kereskedelmi láncolat központi raktárépületében lejárt szavatosságú szaloncukrokat, átcímkézett bonbonokat és állati ürülékkel szennyezett termékeket is találtak, ezzel összefüggésben a Baranya Megyei Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság járt el.