Előfizetés

Ünnepi válogatás az Urániában

Népszava-információ
Publikálás dátuma
2013.12.06. 06:48
Miklósa Erika FORRÁS: URÁNIA FILMSZÍNHÁZ
A világ legnevesebb színpadjain rögzített, változatos műfajú előadások kínálata az Uránia Nemzeti Filmszínház ünnepi válogatásában felér egy világ körüli úttal: Szentpétervárból és Amszterdamból balett produkciók, New Yorkból opera, Berlinből klasszikus zenei gálakoncert, Moszkvából és Rómából áriakoncert, Londonból pedig balett és színházi előadás várja látogatókat.

z opera világának két állócsillaga, Anna Netrebko és Dimitrij Hvorosztovszkij nagyszabású gálakoncertje látható a mozivásznon december 7-én és 29-én, a moszkvai Vörös téren adottestjükről.

Szilveszter délelőttjén Mozart időtlen tündérmeséje, a Varázsfuvola látható a New York-i Metropolitan Opera 2006-os produkciójában, az Éj Királynője szerepében a Kossuth-díjas és Prima-díjas Miklósa Erikával. Az újév első hétvégéjén, január 4-én Luciano Pavarotti, Plácido Domingo és José Carreras legendás, a római Caracalla-termákban előadott 1990-es áriakoncertjének felvétele kerül műsorra

A balettelőadások karácsonyi vetítéssorozatában december 26-án este és december 27-én délelőtt lesz műsoron Csajkovszkij mesebalettje, A diótörő, amely 26-án a londoni Royal Ballet, 27-én a szentpétervári Mariinszkij Balett produkciójában látható.

Ezt követi a Holland Nemzeti Balett Hamupipőke előadása Christopher Wheeldon koreográfiával december 28-án, majd december 30-án a Mariinszkij Balett klasszikus Hattyúk tava produkciója zárja a balettválogatást.

Klasszikus zene élőben is élvezhető az Uránia műsorán. Szilveszter kora este igazi különlegesség várja a rajongókat: 17:30-tól élő közvetítésben kapcsolják a Berlini Filharmonikusok újévi gálakoncertjét, melynek keretében Brahms, Prokofjev, Dvořák és Hacsaturján válogatott műveit Sir Simon Rattle vezényli. A közel kétórás koncerten szólistaként közreműködik a világhírű zongoraművész, Lang Lang is.

A színházi közvetítések során december 27-én Shakespeare örökzöld komédiája, A makrancos hölgy látható az Uránia mozivásznán, londoni Globe Színház közvetítés-sorozatának keretében.

Ezt követi január 6-én a londoni West End egyik legfelkapottabb előadása, a Globe Vízkereszt, vagy amit akartok produkciója, melyben Stephen Fry díjnyertes, csak férfiból álló társulata korhű díszletekkel, jelmezekkel és zenei betétekkel varázsolja elénk az 1601-es bemutatót.

Szinészek közt

Sebes György
Publikálás dátuma
2013.12.06. 06:47
Sebes György
Végre, végre! 6717 részt kellett várnunk rá, de megérte. Az adások számából már kiderül, hogy az RTL Klub közönségvonzó, népszerű sorozatáról van szó. A Barátok közt epizódjaiban rengeteg szereplő - és így szinész, de civil is - megjelent már hosszabb-rövidebb időre.

Láthattuk - a teljesség igénye nélkül - az utóbb olimpiai bajnokká vált Gyurta Dánielt, az idők folyamán népszerű énekessé lett Lolát, az ismert művészek közül pedig Sáfár Anikót, Körtvélyessy Zsoltot, Janza Katát, Oszvald Marikát, a később szinigazgatóvá vált Nemcsák Károlyt és Németh Kristófot. Voltak már (vannak) aranyos gyerekek és kutyák, tehát minden, ami a sikerhez kell.

A Nemzet szinészeit mindeddig sajnálatosan nélkülöznünk kellett a sorozatból. Eddig. A 6718. részben azonban végre megjelent Tordy Géza és vele egy új minőség. Az immár 75 éves, valóban kíváló művész - sok emlékezetes szerep megformálója, rengeteg pompás előadás rendezője - ezúttal egy szőlősgazdát játszik a maga visszafogott, mégis Kossuth-díjas módján.

Nem mintha remek alakításokban nem bővelkedett volna eddig is a Barátok közt. A sok közül említsük csak Tihanyi Tóth Csabát, akinek több nagy pillanata volt már Novák Laci szerepében. Mindig jól hozza a bumfordi, a világot nehezen értő figurát, akit így néha nevetségessé, néha meg nagyon is sajnálatra méltóvá tud tenni.

Ahogy pedig annak idején legjobb barátja, Berényi András halálának hírét - szavak nélkül - fogadta, az egyszerűen megrendítő, egészen fantasztikus alakítás volt. Hogy Tordynak lesz-e - lehet-e - hasonló játéklehetősége, az egyelőre még kérdéses.

De megjelenésével nyilván megnyílt az út a nemzet többi szinésze előtt is. Napjainkban a népszerűséget már leginkább a napi sorozatokban lehet megszerezni és tovább építeni. Érdemes tehát bekerülni a Barátok közt szereplői közé.
(Barátok közt - RTL Klub)

Mi lesz a vaskefével?

Hamvay Péter
Publikálás dátuma
2013.12.06. 06:45
A jobboldal régóta feni a fogát az emlékműre, többször követtek el ellene műtárgyhoz méltatlan támadásokat FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Kiváló minőségű alkotás az egykori felvonulási téren lévő Ötvenhatos emlékmű, amit az építkezések miatt vélhetően nem kell lebontani - nyilatkozta Baán László a Múzeum Negyed miniszteri biztosa. Ám a jobboldal régóta feni fogát a Gyurcsány Ferenc által 2006-ban felavatott alkotásra, a beruházás  jó alkalom lehet az eltávolítására.

Azt sejteti a Magyar Nemzet című napilap, hogy a Múzeum Negyed építése következtében eltűnik a vaskefének becézett Ötvenhatos emlékmű az egykori Felvonulási térről, az Időkerékkel egyetemben.

Valójában jelenleg még a tervezés zajlik, az öt múzeum helyét kijelölő pályázatra beérkező elképzelések zömében az emlékművek megtartásával számoltak. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy egyelőre nincs végleges döntés arról, hol helyezkednek el majd a közgyűjtemények, ez csak a januárban kiírandó tervpályázat eredményeként születik majd meg, mondta lapuknak Baán László miniszteri biztos.

Az új múzeumok műszaki paraméterei, elhelyezése dönti majd el, hogy végül maradhat-e az Ötvenhatos emlékmű - tette hozzá. Baán elmondta, szerinte kiváló minőségű alkotás az emlékmű, és meggyőződése, hogy az építkezések miatt nem kell azt lebontani.

Arra a kérdésünkre, hogy jobboldalról ugyanakkor nyilván jelentős nyomás helyeződik rá, hogy a beruházás kapcsán végre megszabaduljanak az általuk nem kedvelt alkotástól, a miniszteri biztos azt válaszolta, megérti, hogy sokak számára könnyebben befogadhatóak a figurális alkotásaik, de ez az emlékmű mégis olyan fogalomról beszél, amit az absztrakt művészet nyelvén is érvényesen lehet megfogalmazni, hiszen a szabadság, a hősiesség, az összefogás, sőt maga a forradalom is elvont fogalmak, s ezeket Baán szerint nagyon plasztikusan és magas színvonalon mutatja be az alkotás.

A Városliget rekonstrukciója számol az egykori rondó visszaállításával, aminek útjába lehet az ötvenhatos emlékmű - vetjük fel, ám Baán tájékoztatása szerint a szobor a virágágyásokkal, szökőkúttal díszített tér előtt helyezkedne el, így annak helyreállítását nem zavarja az alkotás.

Az épülő múzeumok kiemelkedő magyar művészeti brandeket jelenítenek meg, mint az építészet, a fotó-, a képzőművészet, a zene. Baán szerint ezek mellett helye van az egyik legfontosabb és legismertebb nemzeti brandünknek, az 1956-os forradalomnak is. Ez is egy érv az emlékmű maradása mellett.

A Medgyessy-kormány alatt állított időkerékről szólva elmondta, a végül félben maradt, funkcióját nem betöltő alkotás sorsát is megvizsgálják. Azt kizárta, hogy megépülne az óra megfordítását lehetővé tevő sín. Baán szerint a műalkotás nem kerül veszélybe, de nem feltétlenül a Ligetben a helye, ahol eddig sem érvényesült túlságosan.

A jobboldal ugyanakkor régóta feni fogát az emlékműre, melyet az Ötvenhatos forradalom ötvenedik évfordulóján, a 2006-ban, heves tüntetések mellett avatott fel Gyurcsány Ferenc. Az emlékműre kiírt pályázatot az i-ypszilon alkotócsoport (Emődi-Kiss Tamás, György Katalin, Horváth Csaba, Papp Tamás) nonfiguratív terve nyerte, mely ellen számos 56-os szervezet tiltakozott. A kormányfő ezért 150 millió forintot biztosított egy másik alkotásra, Csíkszentmihályi Róbert munkáját a Műegyetemnél állították fel.

Az Ötvehatos emlékművet több ízben is vörös festékkel öntötték le, jobboldali politikusok többször hangsúlyozták, eltávolítanák azt. A 2010-es választások előtt

Tarlós István azt nyilatkozta egy internetes lapnak: "Valószínűleg ki kell cserélni ezt a MÉH-telep funkciójú, emlékműnek csúfolt valamit az 56-osok terén a Városligetben. Én azt hiszem, hogy az 56-osok nem arra vágynak, hogy egy halom rozsdás ócskavas állítson emléket nekik. Azt még a legszabadelvűbb gondolkodás és ízlés mellett is nehéz elfogadtatni bárkivel is, hogy annak a rozsdás ócskavasnak a Dózsa György úton valamiféle művészeti értéke van."

Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár pedig a Múzeum Negyed kapcsán 2011-ben beszélt az emlékmű esetleges lebontásáról, mely "szerencsétlen helyen és alakzatban" valósult meg. Szőcs a demokratikus kormány alatt állított szobrot a diktatúra emlékművei közé, a Szoborparkba vagy a tököli, volt szovjet laktanya területére költöztette volna át.