Előfizetés

Tétényi Éva ismételt tárgyalást kért

Tétényi Éva, Esztergom független polgármestere a helyi képviselő-testület csütörtök esti ülésén arra kérte a testület tagjainak többségét adó Fidesz-KDNP-frakciót, hogy a nyolc nap múlva esedékes összejövetelen ismét tárgyalják meg a frakció javaslatát a helyi buszközlekedés újraindításáról.

"A város egyik áruháza majdnem az önök által javasolt útvonalon üzemeltet egy ingyenes járatot, ezért ha fizetünk a szolgáltatásért, elvárható, hogy az valóban elégítse ki az igényeket és a kertvárosi városrészt is kapcsolja be a helyi közlekedésbe" - mondta a polgármester.

Tétényi Éva hozzátette, jelenleg az önkormányzat kasszája 90 millió forint hiányt mutat, ezért nem tudnának havonta fizetni a közlekedési vállalatnak. Úgy vélte, a teljesíthetőség érdekében célszerű lenne a fizetési határidőket az adófeltöltések idejéhez kötni.

Zoltai Dániel képviselő rámutatott, a Fidesz-KDNP-frakció előterjesztése alapján lehetőség nyílna arra, hogy a Vértes Volán egy új járatot indítson, amely a kórházat és a vasútállomást is bekapcsolja a közösségi közlekedésbe.

A képviselőcsoport azt is kezdeményezte: az önkormányzat állapodjon meg a Volánnal arról, hogy január elsejétől három vonalon a helyközi tarifánál kedvezőbb, helyi díjszabással lehessen utazni Esztergom határain belül.

Az önkormányzat tartozásai miatt Esztergomban 2011. július 4-én megszűnt a helyi járatú közlekedés. A városon belüli utazásokat jelenleg helyközi járatokkal oldják meg a Vértes Volán együttműködésével.

Köztér - Illetékes Elvtárs

Lenne mit megbeszélni az emberi erőforrások miniszterével. Balog Zoltán ugyanis valóban Illetékes Elvtárs: minden hozzá tartozik. Kultúra, oktatás, egészségügy, szociális- és családügy, nemzetiségek - megannyi akut probléma. De hát egyszerre nem lehet mindenről kérdezni. Orbán Viktor rádiójában - leánykori nevén Kossuth-adó - tehát az oktatásról faggatták. Bár ez így túl erős, fogalmazzunk inkább úgy, hagyták róla beszélni.

A riporter néhányszor felvetette, hogy vajon elégedett-e ezzel vagy azzal, így a miniszter szerényen elmondhatta, hogy persze lenne tennivaló még, tehát csak a körülményekhez képest elégedett, viszont sokkal többet értek el, mint amennyire oly sok baj - gazdasági válság, pénzügyi helyzet, de főleg a 2010-es örökség - közepette számíthatott. Balog miniszter igen schlágfertigen fogalmazott, a riporter is örült, hogy belefért az időbe, kellemesen elcseverésztek. Nem jutottak ugyan sehová, az akut problémákról lényegében nem esett szó, viszont - közszolgálatilag - kipipálhatták a témát.

A műsorban meg jöhetett az újabb fideszes megszólaló, ahogy az már szokás Orbán rádiójában.

Új esélyt adna az MSZP Budapestnek

F. Á.
Publikálás dátuma
2013.12.06. 06:13
Horváth Csaba egyhangú támogatást kapott FOTÓ: BIELIK ISTVÁN
Két hét alatt ugyan nem ígérnek rendet a fővárosban a szocialisták, de azt igen, hogy ha jövő ősztől ők irányítják Budapestet, rövid időn belül javulni fog a közbiztonság. Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője, főpolgármester-jelöltje, aki mögé tegnap a párt budapesti küldöttértekezlete is felsorakozott, elmondta: a következő baloldali városvezetés ingyenessé fogja tenni a bölcsődei ellátást, és több férőhelyet biztosít ezekben az intézményekben, hogy minél több kisgyermekes anyuka mehessen vissza dolgozni.

Miután a szocialisták a munkahelyeken is számítanak a nőkre, a választások után a jelenleginél biztosan több női vezetőt neveznek ki a fővárosi cégeknél - fogalmazott az MSZP-s politikus. Visszaveszik az iskolákat, a kórházakat, amelyekről a főváros jelenlegi irányítói feltétel nélkül lemondtak. Horváth a küldöttértekezleten azt is elmondta: a szocialisták tisztességes ajánlatot tesznek a fővárosiaknak és azt akarják, hogy 2014 őszétől Budapest ismét a szabadság városa legyen. Budapestnek ugyanis ma a szocialista frakcióvezető szerint nincs igazi vezetése, csak "bábkormánya".

Molnár Zsolt, az MSZP fővárosi elnöke, a párt kampányfőnöke kijelentette: Budapest ma a fejlődés vagy a végleges lecsúszás között választhat. Budapesten a városvezetést, az országban pedig a kormányt kell leváltani - mondta Molnár, aki szerint nehezebb dolguk lesz, mint korábban. A következő hónapokban az MSZP és a kormányváltók szövetsége új esélyt fog teremteni a városnak - fogalmazott.