Gaudi-Nagy Tamás;Magyar Ügyvédi Kamara;

Zsidó-e vagy?

A cím szándékosan töri kerékbe a nyelvet és az ízlést. Mondhatnám: direkt bunkó, tartalmilag is, nyelvileg is. Ez a mondatforma a "Buzi-e vagy?" variációban híresült el, a rasszisták tahóságát gúnyolva. Legutóbb Ercsey Katalin vágott így vissza egy Jobbikos képviselőnek, azt követően, hogy annak kollégája a zsidók listázását követelte. Előbb a parlamentben, aztán, ha az üzlet beindul, lehet folytatni. Gyöngyösi 2012. novemberében forszírozta a zsidólistát. Pár nap múlva tele lett tiltakozókkal a Kossuth-tér.

Az egyéves évforduló táján Gaudi Nagy Tamás képviselő a származáskutatást ügyvédként a tárgyalóteremben folytatta. Iskolázott ember lévén, nem a "zsidó-e vagy" formulát használta. Még a nők iránti illemszabályokról sem feledkezett meg: "A bírónőnek zsidónak tetszik lenni?" A Népszava olvasói már találkoztak a hírrel és a kommentárokkal is, a nagytekintélyű Várkonyi Tibor és számos olvasó tollából. Persze, kiki tollat fog, háborog egy ideig, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke eljárást kezdeményez, de minden csoda három napig tart. Már nem megyünk sehová. Végülis nem vonulgathatunk naponta. Megszoktuk. Megszokjuk. 

Egy másik neves újságíró még nagyobb időtávban mérte össze akkori és mostani ingerküszöbünk magasságát. Tíz évvel ezelőtt még hatalmas konsternációt keltett, amikor Grespik László ügyvéd tette fel ugyanezt a kérdést egy bírónőnek. Feltételezte, hogyha a bíró "zsidó vallású vagy származású", másképp ítélne a Becsület Napján a neonáci találkozón éneklő zenészekről, mintha mondjuk evangélikus volna. Úgy gondolhatta, hogy a "fussál, fussál büdös zsidó, esztendőre, vagy kettőre, úgyis szappan lesz belőled" rigmust csakis a szappanfőzéssel fenyegetett zsidók sérelmezik, a többieknek ez csak ártatlan tréfa.

Hasonló logika vezethette Gaudi Nagyot is. Ő egy olyan asszonyt véd, aki a Dániel Péter elleni tüntetésen keveredett összeütközésbe az ellentüntetőkkel. Annyira, hogy az egyiket zászlórúddal fejbe is vágta. Az ügyvéd szerint a sértett fél viszont arcul ütötte védencét. Ez persze még történhetett így is, meg úgy is, de még nem vezetne feltétlenül zsidózáshoz. Igen ám, csakhogy Gaudi Nagy szavaival az illető "többek egybehangzó véleménye szerint zsidó származású ember".

A Kuruc-info kevésbé körülményes: nevezettet egyszerűen "a verekedő zsidónak" nevezi, vagy bibliai szellemességgel "a kiválasztott"-nak. Ettől kezdve a rasszista logika teljes szépségében bontakozik ki. Gaudi Nagy "magyar- és keresztényellenes koncepciós perről" nyilatkozik, ahol "a hatóság nem hajlandó bíróság elé állítani azt a zsidót". A per tárgya immár kozmikussá tágult, nem kisebb garázdaságról, hanem fajok háborújáról van szó.

Ha pedig így van, akkor magyar asszony fölött zsidó asszony nem mondhat ítéletet. Ha annyira akar, ítélkezzen csak a magafajtája fölött. Lehet, hogy külön "zsidó" és "nem zsidó" bíróságot kellene működtetni az elfogultság kizárása érdekében. Talán ez volna célszerű a cigányok esetében is, hiszen Gaudi Nagy azt is megemlíti, ha a vádlott a Lakatos nevet viselné, bizonyára más volna a helyzet. Irgalom atyja, ne hagyj el! Lehet, hogy a bírónő nemcsak zsidó, hanem cigány is?!
De mi van - teszem hozzá -, ha mondjuk a nők és a férfiak is elfogultak a saját nemük iránt? Ha a katolikusok ellenségesek a reformátusokkal, a pestiek a vidékiekkel, a biciklisták a többiekkel, és viszont.

Jobb volna mindenkit külön bíróságokra terelni. De akkor külön zsidó, cigány, sváb, román, meleg, nem meleg, baloldali, jobboldali rendőrség is kell. Ugyanezt kellene alkalmazni a fodrászoknál (még a végén elvágják a nyakát a más fajtájú kuncsaftoknak), a boltosoknál, az orvosoknál, a tanároknál. A hittanórán már egészséges módon úgyis külön termekbe terelik a gyerekeket. És talán a vegyes házasságokat se kellene engedni. Ha jól meggondoljuk, jobb lenne a lakóhelyeket is elkülöníteni, megelőzve a konfliktusokat. Ja, hogy ilyen már volt, és gettónak hívták? Istenem, szép dolog a hagyomány.

Igaz, a folytonos és minden szempontú igazoltatás kicsit komplikált lesz, de megéri. Különben sem az a lényeg, hogy ők mit gondolnak, azt tudjuk. Azt, hogy nincs emberiség és közös emberség sem, csak egymásra fenekedő csoportok. Nincs közös érték, amiben egyek lehetnénk. Az élet harc, egymás ellen. A te harcod ellenem, vagy ellened az én harcom. Németül Mein Kampf.

De ennél érdekesebb, hogy mi van velünk. A normálisokkal. Tíz évvel ezelőtt Grespik ügyében azonnal megszólalt a miniszterelnök, sőt pár nap múlva az ellenzék vezére, Orbán Viktor is. Tiltakozott a fővárosi főügyész, a helyettes ombudsman. Most? Néhány megdöbbent újságíró és újságolvasó. A bírónő - helyesen -, visszautasította a választ. Ha az immunrendszerünk tovább gyengül, előbb-utóbb mindenki "önkéntesen" felelni fog. Nem büszkén, megvallva ilyen-olyan identitását - ez természetesen helyénvaló -, hanem riadtan, de engedelmesen.

Az említett Gaudi-Nagy képviselő Vágó Gábor szerint odakiabált neki a parlamentben: "Nyugodj meg, velünk lesz meg a kétharmad. Akkor lesz itt rend!" Remek lesz. Már várom a kérdést: zsidó-e vagy? Cigány-e vagy? Buzi-e vagy? Magyar-e vagy?