Putyinnal tárgyalt Janukovics

Publikálás dátuma
2013.12.06. 19:17
Putyin elnök elgondolkodott. Fotó: Carsten Koall, Getty Images.
Viktor Janukovics elnök Vlagyimir Putyin orosz államfővel tárgyalt pénteken az oroszországi Szocsiban.

Az ukrán elnök sajtószolgálata szerint a két államfő az orosz-ukrán gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokat, valamint egy új stratégiai partnerségi megállapodás előkészítését vitatta meg.
Janukovics Kínából utazott Szocsiba. Elhalasztotta ugyanakkor a jövő hétre tervezett máltai látogatását az Ukrajnában kialakult feszült belpolitikai helyzetre való tekintettel.

Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfő eközben úgy döntött, hogy abbahagyja az éhségsztrájkot. Ezt lánya, Jevhenyija Timosenko közölte, aki átadta neki a kijevi főtéren tüntetők üzenetét, amelyben arra kérték, hogy egészsége érdekében fejezze be az éhségsztrájkot.
Lánya szerint Timosenko állapota válságos, csak segítséggel tud közlekedni. Julija Timosenko november 25-én kezdett éhségsztrájkot az európai integrációért tüntetők iránti szolidaritása jeléül.

Közben Arszenyij Jacenyuk, a Timosenko mögötti Haza (Batykivscsina) párt frakcióvezetője közölte, hogy a főügyészség őt és még néhány parlamenti képviselőt beidézett a Függetlenség terén november 30-án történt brutális rohamrendőri oszlatás ügyében. Leszögezte, hogy képviselőtársaival együtt eleget tesz az idézésnek.

Az aktivisták, akik "nem követtek el semmiféle bűncselekményt" előzetes letartóztatásban vannak, azok viszont, akik "a Függetlenség terén a demonstráció résztvevőit verték, még mindig nincsenek megbüntetve" - mondta a politikus.
Közölte: az ellenzék követeli azoknak a rendőröknek a letartóztatását, akik testi sérüléseket okoztak, továbbá a belügyminisztérium vezetőinek felelősségre vonását, az őrizetbe vett aktivisták szabadon bocsátását és a kormány menesztését. Az ellenzék előrehozott elnök- és parlamenti választásokat akar.
"Ma Janikovics elnök visszatér Ukrajnába, az ellenzék pedig felelős hozzáállást vár tőle" - szögezte le Arszenyij Jacenyuk.
Hangsúlyozta: az ellenzék minden erőfeszítést megtesz azért, hogy megakadályozzák az erőszakot és a provokációkat a megmozdulásokon.

Közben a fővárosi rendőrség megállapította a kilétét annak a férfinak, aki reggel - vélhetően egy épületből lezuhanva - meghalt a Függetlenség terén. Az 1962-es születésű Lviv megyei férfi a rendőrség közlése szerint büntetett előéletű volt.
Két nappal ezelőtt Jacenyuk közölte, hogy olyan információkhoz jutott, amelyek szerint a hatalom képviselői provokációra készülnek: vagy megölnek valakit a téren, vagy egy már halott ember holtestét teszik le a tüntetések központi helyszínén, ezzel szolgáltatva maguknak okot a demonstrációk szétoszlatására.
Ugyanilyen forgatókönyv előkészítésével vádolta meg a kormányzó Régiók Pártjának befolyásos képviselője, Volodimir Olijnik az ellenzéket, mondván, hogy "a tüntetések elcsendesülnek, ezért az ellenzéknek éleznie kell a helyzetet".

Szerző

Negyed millióan maradtak áram nélkül a vihar miatt

Csaknem negyedmillióan maradtak áram nélkül az Egyesült Államok középső területeire péntekre virradóra lecsapó, erős havazással és fagyokkal kísért vihar miatt, amely sok helyen a közlekedést is megbénította.

Az ítéletidő által sújtott terület a texasi-mexikói határtól az Ohio völgyéig terjed. A legsúlyosabb fennakadásokat Dallastól Kentucky állam nyugati területeiig húzódó övezetből jelentették.
Egyedül Texasban több mint 230 ezren várnak az áramszolgáltatás helyreállítására, de villanyvezetékek rongálódtak meg Arkansas és Louisiana állam területén is.

Országszerte mintegy ezer repülőjáratot kellett törölni, közülük több mint 700-at Dallas és Fort Worth repülőterén.
Texas és Missouri állam területén a közúti balesetek eddig legkevesebb két emberéletet követeltek, és az útviszonyok várhatóan tovább romlanak majd. Az útburkolatra a hó alatt ráfagyott jégréteg vastagsága egyes vidékeken meghaladja a két és fél centimétert.

A meteorológusok a 2009-es téli viharhoz hasonlították a mostanit, amikor egymillió ember maradt áramellátás nélkül. Az előrejelzések szerint az ítéletidő a hétvégén tovább tart majd és a hőmérséklet egyes területeken több mint 16 fokkal alatta maradhat az ilyenkor megszokottnál.

Szerző

Megismétlődhet a lampedusai tragédia

Publikálás dátuma
2013.12.06. 18:11
Afrikából indult menekültek holtteste fekszik a koporsókban, a lampedusai repülőtér egyik hangárjában. Fotó: Tullio M. Puglia/ G
Újra előfordulhat, hogy az októberi lampedusai tragédiához hasonlóan ismét több száz, Európába igyekvő ember leli halálát a Földközi-tengeren - vélekedett Cecilia Malmström, az Európai Unió belügyi biztosa pénteken az Európai Politikai Központ (EPC) elemzőközpont által rendezett beszélgetésen.

A svéd politikus kijelentette: nap mint nap történnek tragédiák a Földközi-tengeren, csak kisebb léptékűek, kevesebb a halálos áldozat, ezért nem irányul rájuk akkora reflektorfény, mint amikor októberben több mint 300-an vesztek oda.
"Sosem szabadna ilyesminek megtörténnie, mindent meg kell tennünk, hogy megakadályozzuk a katasztrófákat" - jelentette ki Malmström.

A bizottság a héten tett javaslatot egy öt pontból álló intézkedéscsomagra, amelyek között szerepel egy közös tengeri járőrszolgálat megszervezése Ciprustól Spanyolországig, és annak a lehetőségnek a megteremtése is, hogy aki menekültkérelmet akar benyújtani Európában, az ezt esetleg úgy is megtehesse, hogy ne kelljen élete kockáztatásával útra kelnie az EU felé. Emellett Brüsszel azt is szeretné, ha az EU 28 tagállama a jelenleginél több menekültet fogadna be, és több ember számára tennék lehetővé a letelepedést. Brüsszel szerint az EU tagállamai jelenleg mindössze tizedannyi menekült számára teszik lehetővé a letelepedést, mint például az Egyesült Államok. Cecilia Malmström elmondása szerint a csütörtöki belügyminiszteri tanácson olyan tagállamok is jelentkeztek, hogy nyitottak lennének erre, amelyek ezt korábban nem nagyon vállalták.

A biztos szerint ami Lampedusa mellett történt, meg fog ismétlődni, hiába érnének véget például a harcok Szíriában, vannak más konfliktusok, és nem csökkenne érdemben a migrációs nyomás. Malmström szerint törvényes csatornákat kell nyitni azok számára, akik Európába menekülnének, hogy ezt anélkül is megtehessék, hogy önmagukat és családjukat életveszélynek tennék ki.

"Menekültstátusért folyamodni nem bűn, és jobb életre vágyni sem bűn" - húzta alá a biztos, aki nem mulasztotta el megemlíteni azt sem, hogy ahol csak tudja, igyekszik kiirtani a bizottsági szóhasználatból az "illegális bevándorló" kifejezést.
Egyetlen ember sem lehet törvénytelen, nincs olyan, hogy valaki törvénytelen. Lehet, hogy törvénysértő módon jutott be az unió területére, de ő maga ettől még nem lett törvénytelen - magyarázta Malmström, aki a "szabálytalan bevándorló" (irregular immigrant) kifejezést részesíti előnyben.

A svéd biztos arra is kitért, hogy a migráció kérdése jelenleg is nagyon kiemelten szerepel a megoldásra váró kérdések között, és arra számít, hogy ez a jövőben is így lesz, már csak azért is, mert a bevándorlásellenes politikai erők erősödnek, egyes országokban a legerősebb pártok között vannak, és ők biztosan napirenden tartják majd ezt a kérdést. Malmström arról is beszélt, hogy úgy látja, hogy ezek a pártok, bár ideológiájuk sarokköve a külföldiekkel szembeni ellenérzés, úgy látszik, kezdik leküzdeni nézetkülönbségeiket, és szövetséget kötnek egymással.

"Csúnya kampányra számítok, és arra, hogy ezek a pártok rengeteg képviselőt küldhetnek majd a tavaszi választások után az Európai Parlamentbe" - fogalmazott az uniós biztos, aki szerint a statisztikai adatok azt mutatják, hogy a migrációs mérleg negatív, vagyis többen hagyják el Európát, mint ahányan érkeznek. Pedig Európának szüksége van emberekre - jelentette ki Malmström.
"Ahhoz, hogy versenyképes gazdaságot építhessünk, képzett munkaerő is kell" - vélekedett az uniós biztos.

Szerző