Köztér - Kösz, Orbán!

Egy miniszterelnök kéthetente fontos bejelentéseket tesz a közrádióban - az közszolgálat. A közrádió újságírója értelmező kérdéseket tesz fel egy-egy kormányfői mondattal kapcsolatban, vagy éppen a miniszterelnök véleményéről érdeklődik egy-egy ügyről - az közszolgálat. Irtózatos magaslabdákat nem lecsapni - az viszont ostobaság és/vagy szervilizmus. Jön a semmiből egy ilyen miniszterelnöki mondat, hogy "Gőzerővel építjük a bölcsődéket, óvodákat", akkor minimium rákérdezek, hogy "Melyik országban?"

Aztán beesik egy ilyen, hogy "Magyarországon mindenki tud arról, hogy nagyon komoly áfacsalások történnek", akkor lehet érdeklődöm, hogy "Ön is tud áfacsalásokról?". De nem muszáj kötözködni, esetleg annak a mondatnak az értelméről is lehetett volna kiváncsiskodni, hogy "Magyarországon akkor van növekedés, ha az emberek akarnak többet dolgozni, ők meg akkor teszik ezt, ha látják értelmét". Tartalmatlan közhelyekkel traktálni a kedves lakosságot biztosan nem közszolgálat. Erre van a Nemzeti Konzultáció. Az is adóforintból megy, de talán olcsóbb.

Témák
közrádió

Budapesten vezet a demokratikus ellenzék

Publikálás dátuma
2013.12.07. 06:06
FOTÓ: BIELIK ISTVÁN
Budapesten a demokratikus ellenzék továbbra is megelőzi a Fideszt - derül ki az Ipsos előző három havi felméréseiből. Závecz Tibor véleménykutatási igazgató lapunknak elmondta: szeptemberben a fővárosban a Fideszre a választók 26 százaléka szavazott volna, a demokratikus ellenzékre pedig 31 százalék. Októberben a kormánypárt erősödött Budapesten, akkor 28-25 százalékos volt az arány, novemberben viszont a Fideszre 25, míg az MSZP-re, az Együtt-PM szövetségre, illetve a Demokratikus Koalícióra 29 százalék szavazott volna. Ezekből az adatokból kiderül, a fővárosiak 26 százaléka szimpatizál a kormánypárttal, 28 százaléka viszont baloldali vezetést akar Budapestnek.

A választási felkészülés jegyében még csütörtök este az MSZP budapesti küldöttértekezlete egyhangúlag megszavazta a szocialisták fővárosi választási stratégiáját és főpolgármester-jelöltté választotta Horváth Csabát. A testület 99 százalékos többséggel a párt fővárosi önkormányzati listáját is elfogadta.

A stratégia szerint a 2014-es választásokon nem elég pusztán legyőzni a Fideszt, nem elég a jelenlegi városvezetés hibáit javítani, hanem új irányt kell szabni. Budapest az ország szerves része, fejlődése Magyarország jövőjét is meghatározza - fogalmaznak a dokumentumban, amely szerint a várospolitikai stratégia éppen ezért nyitott, párbeszédre törekvő és megegyezések alapján irányító városvezetést hirdet. A főváros következő, baloldali vezetése számára kötelezővé teszi a szociális válság mérséklését, a meglévő források ésszerű felhasználását.

A küldöttértekezlet arról is döntött, hogy a program alapelemeit a következő hónapokban megismertetik a fővárosiakkal. Horváth a küldöttértekezleten azt elmondta: a szocialisták tisztességes ajánlatot tesznek a fővárosiaknak és azt akarják, hogy 2014 őszétől Budapest ismét a szabadság városa legyen.

A szocialisták fővárosi önkormányzati listáján Horváth Csabát Gajda Péter kispesti polgármester, Molnár Zsolt budapesti elnök, Borszéki Gyula XIII. alpolgármester és Lendvai Anna fővárosi közgyűlési képviselő követi. Az első tízben kapott még helyet Trippon Norbert, az MSZP budapesti ügyvezető alelnöke, Simonka Csaba, Szenteczky János, Szaniszló Sándor és Havas Szófia.

Szerző

Hosszú procedúra előtt az Iványi Gábor vezette egyház elismerése

Akár újabb 60 nappal is meghosszabbítható az a döntési határidő, amelyen belül Balog Zoltán emberi erőforrás miniszternek el kell bírálnia az Lackfi János író átveszi a magyar irodalom kategóriában elnyert Prima Primissima Díjat Jókai Anna írótól Budapesten, a Művészetek Palotájában 2013. december 6-án. Jobbra Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke.MTI Fotó: Kovács TamásIványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) egyházi elismerési kérelmét - derült ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egyházi kapcsolatokért felelős államtitkársága lapunknak küldött válaszaiból.

Mint megírtuk, az egyházügyi törvény értelmében a MET az előírt szeptember 30.-i határidőig összegyűjtötte az elismerési eljárás megindításához szükséges - a minimális tízezernél csaknem kétszer több - támogatói nyilatkozatot.

Az államtitkárság szerint Iványiék hivatalos beadványa október 7.-én érkeztett meg az Emmi-be, az elismerési eljárás pedig másnap, október 8.-án indult. Ezután az erőforrás miniszternek 60 napon belül kell döntenie - egyházjogászokból, történészekből, szociológusokból álló szakértői testület bevonásával - arról, hogy adottak-e a feltételek, például a százéves nemzetközi vagy húszéves magyarországi működés vagy az elégséges számú tagság. Ez a 60 nap az államtitkárság szerint december 8.-án, azaz holnap jár majd le.

Azonban az Emmi arra hívta fel lapunk figyelmét, hogy a szakértői eljárás határideje a közigazgatási eljárás törvény szerint 15 nap, amely további 15 nappal meghosszabbítható. Ráadásul a közigazgatási eljárási határidő indokolt esetben a szakértői eljárás határidején túl is további 30 nappal meghosszabbítható. Kérdésünkre az államtitkárság nem árulta el, hogy Balog Zoltán döntött-e a MET-tel kapcsolatban vagy hosszabbodik az eljárás. Azt viszont megtudtuk, hogy Iványiékon kívül más vallási közösség esetében is zajlik hasonló folyamat.

Az államtitkárság szerint a miniszter a szakértői véleményben foglaltakat "a döntésénél figyelembe veszi", ha a feltételek nem állnak fent, közigazgatási határozattal a kérelmet elutasítja, de bírósági jogorvoslatra lesz lehetőség. A határozatot indokolni kell, az indokolás "a szakvélemény döntés szempontjából releváns megállapításait tartalmazza" majd. Amennyiben Balog döntése pozitív lesz, a kérelmet az Országgyűlés vallásügyi bizottságának tövábbítja, amely törvényjavaslatot készít elő, a nemzetbiztonsági bizottság álláspontjának kikérése után. Ezután a parlament dönthet a MET egyházi elismeréséről.