Prőhle: Magyarország erős Amerikát akar

Magyarország egy erős és egységes Amerikát akar látni, mert ez felel meg az érdekeinek - jelentette ki Prőhle Gergely helyettes külügyi államtitkár pénteken az Amerikai Magyar Koalíció hagyományos, ezúttal 22. alkalommal megrendezett washingtoni Mikulás-vacsoráján.

A vezető magyar diplomata emlékeztetett rá, hogy a 2011-es magyar EU-elnökség mottója az Erős Európa volt. Magyarország akkor minden esély ellenére - de az Egyesült Államok nyomatékos kérésére - ragaszkodott a horvát csatlakozási tárgyalások lezárásához. Emellett elfogadtatta a az európai roma stratégiát, a Duna-stratégiát a jövőbeni pénzügyi válságok kiküszöbölését célzó hatos jogszabálycsomagot. 

"Noha nincs olyan soros elnökség, amelyet Magyarország az Egyesült Államokban betölthetne, a mottónk az Erős Amerika lenne. Ez felel meg a meggyőződésünknek és az érdekeinknek. Egy olyan Amerikát akarunk látni, amely erős és egységes politikai, gazdasági és kulturális értelemben" - hangsúlyozta Prőhle a washingtoni magyar nagykövetségen magtartott rendezvényen. 

Mint mondta, tisztában van vele, hogy több magyarországi fejleményt, beleértve a változások sebességét zavarodottsággal fogadták Washingtonban. Ugyanakkor rámutatott, hogy a magyar kormány 2010-ben mély válságot örökölt, és "ha valaki vékony jégen jár, annak gyorsan kell járnia".

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok alapvető gazdasági, politikai és kulturális referenciapont a magyaroknak. Mint mondta, kívülről nézve nem mindig könnyű megérteni azt, ami Magyarországon történik, de ebben nagy segítséget nyújt az amerikai magyarság. A vezető diplomata megköszönte a magyar közösségnek a kétoldalú kapcsolatokban játszott szerepét, amit kihangsúlyozott a köztársasági elnök októberi észak-amerikai látogatása. Emlékeztetett, hogy a magyar kormány új módon viszonyul a külhoni magyarsághoz, amire példaként a Kőrösi Csoma-, a Mikes- és a Julianus-programot, valamint a Diaszpóra Tanácsot említette meg.

Prőhle kitűnőnek nevezte a magyar-amerikai biztonságpolitikai együttműködést, a nyári washingtoni Smithsonian Folklife Festivalon való nagy sikerű magyar részvételre utalva pedig hangsúlyozta, hogy a kulturális jelenlét a legjobb eszköze a diplomáciának, a megértés erősítésének. Hangsúlyozta, hogy Magyarország támogatja a transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnetségről megkötendő szerződést.

A helyettes államtitkár hangsúlyosan ejtett szót a két ország értékközösségéről. Egyebek között megemlítve a 2012-es Wallenberg-emlékévet és a 2014-es holokauszt-emlékévet, valamint azt, hogy 2015-ben Magyarország lesz a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség elnöke. Felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon éppen a jelenlegi kormány alatt hoztak törvényt a gyűlöletbeszéd és a holokauszttagadás tilalmáról. Szerinte a jövő évi választás után csökkeni fog a szélsőjobb jelenléte a magyar parlamentben. A közösen megünnepelendő évfordulók között megemlítette, jövőre lesz 25 éve, hogy leomlott a berlini fal, 15 esztendeje, hogy Magyarország belépett a NATO-ba és 10 éve, hogy az EU tagja lett.

Maximilian Teleki, a koalíció elnöke az elmúlt napok eseményeivel kapcsolatban méltatta azokat a jeles személyiségeket, akik hatást gyakoroltak a történelemre. Méltatta a néhai Tom Lantos képviselőt, akinek alapítványa pénteken kitüntetésben részesítette Hillary Clinton volt amerikai külügyminisztert, a csütörtökön elhunyt Nelson Mandela volt dél-afrikai elnököt és Tőkés Lászlót, akit Romániában meg akarnak fosztani magas kitüntetésétől. Utóbbival kapcsolatban kijelentette, hogy meg kell akadályozni a történelem átírására irányuló kísérleteket. 

Szapáry György washingtoni nagykövet az amerikai fővárosban a kommunizmus áldozatainak létrehozandó múzeum fontosságáról beszélt és az ügy támogatására szólította fel a jelenlévőket. 

Az ünnepségen Böjtös László, Magyarország tiszteletbeli clevelandi konzulja az amerikai magyarság érdekében végzett több évtizedes munkásságáért, Fülemile Ágnes, a New York-i Magyar Kulturális Központ távozó igazgatója pedig a magyar népi kultúrának a Smithsonian Folklife Festivalon történt nagy sikerű bemutatkozásában játszott kulcsszerepe miatt az Amerikai Magyar Koalíció elismerésében részesült.

Szerző

Havazás - Korlátozás után kerékellenőrzés a Hegyeshalomnál

Reggel hattól egy órán át nem léphettek be Magyarországra a 7,5 tonnánál nehezebb teherjárművek a hegyeshalmi határátkelőnél a rossz időjárási viszonyok miatt - közölte a Győr-Moson-Sopron megyei katasztrófavédelem illetékese szombaton az MTI-vel.

Albert-Dobos Viktória szóvivő elmondta: az intézkedésre azért rendelték el, mert Tatabánya környékén járhatatlanná vált a sztráda, és el akarták kerülni, hogy a hó eltakarításának ideje alatt érkező újabb járművek nehezítsék a munkálatokat; ezért Hegyeshalomnál parkolóba terelték a kamionokat, amelyeknek ott kellett várakozniuk.

Hozzátette: a rendőrség már feloldotta a korlátozást, ugyanakkor megkezdték e járművek ellenőrzését, hogy csak a megfelelő gumival rendelkezők folytathassák útjukat. A megyei rendőr-főkapitányság korábban azt közölte: az M1-es autópálya Győr-Moson-Sopron megyei szakaszáról a Budapest felé tartó oldalon több ponton leterelik a kamionforgalmat.

Tájékoztatásuk szerint Győr-Moson-Sopron megyében az erős, viharos szél mellett a havazás is nehezíti a közlekedést, emiatt a rendőrség az M1-es autópályán Budapest felé a 100-as kilométernél az 1-es főútra, a 105 kilométernél az M19-es főútra, míg a 119-es kilométernél a 82-es útra tereli a kamionforgalmat. 

Szerző

Havazás - Az M1-es autópályán csaknem hétkilométeres volt a torlódás

Publikálás dátuma
2013.12.07. 09:06
Havazás miatt elakadt járművek az M1-es autópályán Tatabányánál 2013. december 7-én. MTI Fotó: Lakatos Péter
Több kamion is elakadt a télies útviszonyok miatt az M1-es autópályán, ahol csaknem hétkilométeres dugó alakult ki a főváros irányába - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője szombat reggel az MTI-vel.

 Pécsi Norbert Sándor közlése szerint azt kérik: aki teheti, a reggeli órákban kerülje el az M1-es autópálya Fejér és Komárom-Esztergom megyei, Budapest felé vezető szakaszait, mert az 59-es és 49-es kilométernél kamionok akadtak el. A katasztrófavédelem munkatársai a forgalmi akadályt már megszüntették, de - mint írták - a 64-es és az 57-es kilométer között feltorlódtak a járművek.

A további torlódások elkerülése érdekében az M1-es autópálya Fejér és Komárom-Esztergom megyei szakaszán nem közlekedhetnek a tehergépjárművek. A 115-ös kilométernél a főváros felé tartó kamionokat a 81-es főútra irányítják, az autópályán lévő és a Budapest irányába haladó teherjárműveket ideiglenesen a parkolókba terelik.

A közút közleménye szerint az M1-es autópálya térségében, mintegy 35 kilométeres szakaszon - a 30-as és a 65-ös kilométerszelvény között - rövid idő alatt 5 centiméter hó hullott. 

Komárom-Esztergom megyében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. - a legmagasabb - hármas készültségi fokozatot rendelte el, ennek ellenére a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkák lassabban haladnak, mivel a társaság munkagépei is a feltorlódott útszakaszon vannak, ezért szemből, az autópálya bal oldalán közelítik meg a szakaszt. Az autókat szakaszosan engedik tovább, az arra közlekedőknek torlódásokra kell készülniük - olvasható a közút közleményében.

Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest megyére, ezen belül Budapestre a viharos szél miatt másodfokú, hófúvás miatt pedig elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat szombaton. Az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint ezeken a területeken a legerősebb széllökések az óránkénti 90 kilométeres erősséget is meghaladhatják. A friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet. További tizenhárom megyében a viharos szél miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán azt írta: heves hózivatar és az óránkénti 110 kilométeres erősséget meghaladó széllökések is előfordultak szombat hajnalban. Helyenként több mint 5 centiméter hó hullott. Emellett többfelé viharossá fokozódott a szél, a meteorológiai szolgálat győr-péri automatája 112 kilométer/órás széllökést regisztrált. Mint kiemelték: szombaton napközben még többfelé várható viharos szél. Az előrejelzés szerint késő délutántól fokozatosan mérséklődik a légmozgás.

Délre állhat helyre a közlekedés

A Győr-Moson-Sopron megyei kormánymegbízott reményei szerint a havazás és az erős szél által megzavart forgalom délre helyre állhat az M1-es autópályán.

Széles Sándor szombat délelőtt a sajtó képviselőinek nyilatkozva elmondta, hogy a megyében súlyos baleset nem történt, forgalmi akadály nem keletkezett. Ahogy a tavaszi havazás idején, most is az okozott problémát, hogy Fejér, illetve Komárom-Esztergom megyében akadt meg a forgalom, elsősorban balkáni országokból érkező, a téli időjárásra rosszul, vagy fel sem készített kamionok miatt - tette hozzá a kormánymegbízott.

Járművek az M1-es autópályán Tatabányánál 2013. december 7-én.MTI Fotó: Lakatos Péter

Járművek az M1-es autópályán Tatabányánál 2013. december 7-én.MTI Fotó: Lakatos Péter

Ismét lehet közlekedni az M1-es autópályán

 Ismét mindkét irányában akadálytanul lehet közlekedni az M1-es autópályán - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szombaton délelőtt Facebook-oldalán.

Azt írták, a korábban elakadt kamionok egyik sávban sem akadályozzák már a forgalmat.
Korábban a Magyar Közút Nonprofit Zrt. azt közölte,hogy több kamion is elakadt a télies útviszonyok miatt az M1-es autópályán, s csaknem hétkilométeres dugó alakult ki a főváros irányába. A pálya jégmentesítéséhez az M1-es autópálya tatai lehajtójánál a személyautókat átmenetileg az 1-es útra terelték.

Szerző