Kamionosblokád Olaszországban

Vasárnap éjféltől Olaszország száz pontján kezdenek demonstrációba a megélhetésükért sztrájkoló olasz fuvarozók, akik az autósztrádák és vasútvonalak lezárására készülnek.

 A kamionosok országos tiltakozó akciója miatt az olasz autósztrádákon már vasárnap este hat órától feloldják  a teherszállító gépjárművekre a hétvégeken vonatkozó korlátozást a később várható forgalmi káosz megelőzésére.  

Az olasz fuvarozókat tömörítő Trasportounito és más társszakszervezetek a római kormánynak az ágazatot sújtó megszorító intézkedéseivel szemben hirdették meg a tüntetést egyelőre vasárnapra és hétfőre. Nem kizárt azonban, hogy a kamionossztrájk több napig tart, ahogyan tavaly is történt, akkor is a karácsony előtti időszakban. 

A kamionosok gépjárműveikkel a nagyobb olasz városok terein, a városokba bevezető országutakon, az autósztráda kapuknál, vasúti csomópontoknál és kikötőkben tartanak demonstrációkat. A hatóságok előre jelezték, hogy nem engedik meg a közlekedési vonalak elfoglalását. A tüntetők célja azonban az, hogy forgalmi blokádot teremtsenek. 

Az olasz lakosság felkészült a legrosszabbra: a hétvégén hosszú sorok álltak a benzinkutaknál, és sokan előre bevásároltak arra az esetre, ha a kamionosblokád megbénítja az üzemanyag- és élelmiszer-ellátást.

Szerző

Gréczy: Visszataszító, amikor egy fideszes aggódik a nyugdíjakért

A Demokratikus Koalíció (DK) véleménye szerint Zsigó Róbert, a Fidesz szóvivője egy vasárnapi nyilatkozatával "igyekezett félrevezetni a közvéleményt" az ellenzéki párt egyéni nyugdíjszámláról szóló javaslata kapcsán - írta Gréczy Zsolt, a DK szóvivője az MTI-hez eljuttatott közleményében.

  Zsigó Róbert Budapesten tartott sajtótájékoztatóján a Gyurcsány Ferenc vezette DK programjára reagálva arról beszélt: "se nyugdíj, se nyugdíjemelés nem lenne, ha a baloldalon múlna". Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök javaslata alapján mindenki csak annyi nyugdíjat takaríthatna meg, amennyit a jövedelme megenged, így a kiskeresetűekre létbizonytalanság várna idős korukra, sőt "sokaknak a végkimerülésig kellene gürcölniük" - közölte.

Gréczy Zsolt válaszul úgy fogalmazott: "visszataszító", amikor egy fideszes aggódik a nyugdíjakért. Szavai szerint ezt bármelyik fideszes politikus teszi, az egy olyan pártot képvisel, amelyik "ellopott háromezermilliárd forintnyi magánnyugdíjat". Felélték százezrek, idős korukra tartogatott megtakarításait, az Orbán-kormány idején rosszabbul élnek az idős emberek, nőttek a rezsiköltségek és az élelmiszerárak, zuhant az életszínvonal - írta a DK szóvivője.

A Demokratikus Koalíció javaslata az, hogy kellő járulékfizetés után 55 éves kor felett bárki megfontolhatja nyugdíjba vonulását. Ez idősek százezreit mentheti meg a munkájuk esetleges elvesztése esetén rájuk váró szegénységtől, a szociális segélyből való tengődéstől - olvasható a közleményben.

A DK azt is vállalja, hogy "az Orbánék által ellopott" magánnyugdíjpénzeket jóváírja ezeken a saját számlákon - közölte a szóvivő.

Szerző

Választási programot hirdetett Szili Katalin pártja

Valamennyi egyéni választókörzetben indít jelölteket a jövő évi országgyűlési választásokon a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt (KTI) - jelentette be a tömörülés vasárnapi budapesti nagygyűlésén Szili Katalin pártelnök, aki a párt programját az igazságosság rendszerkorrekciós programjának nevezte.

 Szili Katalin egykori házelnök, jelenleg független országgyűlési képviselő nemzeti alapokon álló, a lecsúszók és szegények irányába szociális érzékenységgel elkötelezett politikai erőnek definiálta a KTI-t. Mint mondta, biztosan egyedül indulnak a választásokon, saját programjukkal, ám nyitottak mindenki irányába, kivéve a szélsőséges, radikális erőket. 

A néppárt célja, hogy bejusson a parlamentbe. A pártelnök véleménye szerint nagy siker lenne, ha ők dönthetnék el, ki fog kormányozni 2014-től.

Szerző