Előfizetés

Még szükséges a segítség

B.L.N.
Publikálás dátuma
2013.12.09. 06:14
augusztusi robbanás okait még vizsgálják, a helyreállítás pedig elhúzódik FOTÓ: BIELIK ISTVÁN
Meghaladja a 100 millió forintot is az augusztus elején felrobbant óbudai társasházban keletkezett kár - a robbanás okát ugyan még mindig vizsgálják, és további szakértői véleményekre is szükség van, de a házbiztosító fizet a lakóknak. Mint Bús Balázs polgármester lapunkat tájékoztatta: csak a romok - közvetlen életveszély elhárítását célzó - eltakarítása 25 milliós költséget emésztett fel, míg a családokat csaknem 5 millióval támogatták.

A száz millió forintot is meghaladja az augusztus elején a III. kerületben, a Pacsirtamező utca 22. szám alatti társasházban történt robbanásban keletkezett kár. Erről a ház biztosítója, az Aegon Magyarország tájékoztatta lapunkat. A ház teljes helyreállítása így több mint 130 milliót emészt majd fel. Bús Balázs óbudai polgármester lapunknak elmondta, csak a romok eltakarítása 25 milliós költséget jelentett, és ez még "csak" a közvetlen életveszély elhárítását szolgálta.

Az elmúlt hónapokban pedig saját költségvetési keretből, illetve adományokból majdnem 5 millió forintot a károsult családok kaphattak meg. Arról továbbra sem tudni részleteket, mi okozta a robbanást, a helyszínen dolgozó szakértők gázrobbanásra gyanakodtak; ezt azonban a katasztrófavédelem még vizsgálja, úgy tudjuk, külsős szakértői véleményekre várnak az ügyben.
Az augusztus 7-én hajnalban történt robbanás miatt két idős ember életét vesztette, a ház felső két szintje leomlott, két lakás teljesen megsemmisült - a 18 lakásból mindössze hat maradt sértetlen, és összesen 22 ember lakhatása lehetetlenült el. A statikus elsődleges véleményében nem is valószínűsítette, hogy a ház valaha is lakható lesz.

Bár a hat sértetlen lakásba fokozatosan visszaköltözhettek a családok, mivel a helyreállítás azóta is tart, több család még mindig kényszermegoldásokra szorul. Az első szakvélemények 11 lakást életveszélyessé nyilvánítottak, és a teljes helyreállításig - mint a polgármester közölte - az építési hatóság meg is tiltotta, hogy a lakók visszaköltözzenek. "Felelős műszaki vezetői, valamint közműnyilatkozat" szükséges annak igazolásához, hogy a ház biztonságos. (Ha ez megvan, a statikus újra bevizsgálja a helyszínt.) Összesen hét családnak kellett megszervezni a tartós ellátását, mert ők a robbanás miatt teljesen elvesztették lakásukat. "Jelenleg hat család lakik még az önkormányzat által biztosított bérlakásokban, illetve vesz igénybe nyugdíjasházi elhelyezést, a bútoraikat raktárakba helyezték" - mondta Bús.

A romeltakarítás 25 milliós költségének megtérítésére - a polgármester szerint - nincs lehetőség "a nem tervezett kiadásra vonatkozó jogszabályok alapján", ugyanis az állami vis maior keretből csak abban az esetben igényelhetnék vissza ezt az összeget, ha a tragédia önkormányzati tulajdonú épületben történt volna. (A kerület már a robbanás másnapján számlát nyitott a károsultaknak, ennek záróegyenlege október 11-én 728 ezer 304 forint volt, és az adományösszegen túl további 2 millió forint vissza nem térítendő támogatást szavaztak meg a háznak, a családok megsegítésére pedig 2 millió 271 ezer forintot fordítottak.)

Október végén még az Aegon is azt közölte, még a hatósági eljárás befejezése előtt fizetnek a lakóknak, és a munkálatok előrehaladtával - egészen az eredeti állapot helyreállításáig - a biztosító folyamatosan tölti fel a finanszírozási káralapot. Amíg ugyanis nincs szakvélemény, a hosszadalmas szakértői eljárás miatt a lakók sem kezdhették volna meg a kárrendezést, ám a biztosító által felkért független szakértő október végére elkészült, így nem kellett a lakóknak várniuk.
Azt egyelőre nem tudni, pontosan meddig tartanak még a hivatali eljárások. Annyi bizonyos, hogy a rendőrség is vizsgálja az ügyet, és annak eredménye is befolyásolja a végleges rendezést.

Kampányízű osztogatás Erzsébetvárosban is

L.T.
Publikálás dátuma
2013.12.09. 06:13
Két személyhez kötik a „gesztust” FOTÓ: NÉPSZAVA
Mintegy 3200 szegény sorsú, sokgyerekes, rászoruló család kap a napokban karácsonyi ajándékként 2500 forint értékű élelmiszercsomagot Erzsébetvárosban. Természetesen közpénzből, az "átvételi pontokon" kifüggesztett táblák mégis igyekeznek a gesztust leginkább két személyhez kötni: Vattamány Zsolt fideszes polgármesterhez és Rónaszékiné Keresztes Mónika alpolgármesterhez, aki fideszes országgyűlési képviselő.


A tájékoztató szöveg megemlíti ugyan a képviselőtestület közreműködését, aztán valamiért kiemeli a polgármestert és a körzet parlamenti képviselőjét - nem nevesíti viszont az ajándékozásról előterjesztést benyújtott fideszes Bartusné Benedek Barbara nevét. A 10,1 millió forintba kerülő, politikai PR-akcióvá tett ajándékozással egyébként a kerületben élő segélyezetteknek, a három vagy több gyereket nevelő családoknak, a fogyatékkal élőknek, illetve az alacsony nyugdíjjal rendelkezőknek kedveznek.

A mostani egyszeri "ajándékkal" szemben, egész évben mérsékelte volna a családok kiadásait az a javaslat, amelyet a képviselőtestület két MSZP-s tagja nyújtott be - ám ezt leszavazta a kormánypárti többség. Hiába hivatkoztak még Orbán Viktorra és a "rezsiharcra" is az előterjesztők, elvetették javaslatukat, amely a szociális ellátás keretében nyújtott, illetve az iskolai étkezés térítési díjainak 20 százalékos csökkentését indítványozta. Pedig a kerület 16 milliárd forintos éves költségvetéséből ki lehetett volna gazdálkodni a néhány tízmilliós tételt. Talán méginkább akkor, ha előtte az önkormányzati médiacég költségeit nem emelték volna meg ugyanennyivel: a kerületi újságért és televízióért felelős kft 151 milliós büdzséje 177 millióra nőtt.

Az erzsébetvárosi vezetésnél "bőkezűbb" volt - szintén közpénzből - Papcsák Ferenc, Zugló fideszes polgármestere, aki rögtön százmillió forint értékű jutalomkeret szétosztására tett javaslatot nemrég. A fideszes többségű testület meg is szavazta, hogy pár hónappal a parlamenti választások előtt "babakötvényt" kapjanak az újszülöttek, érettségi ajándékcsomagot a leendő választók, karácsonyi Erzsébet-utalványt a 62 év feletti nyugdíjasok csaknem mindegyike, valamint jubileumi jutalmat a 90 év feletti idősek.

Miközben novemberben elkezdte az önkormányzat folyósítani a zuglóiak különböző jutalmait, Papcsák Ferenc nem tartotta be ígéretét, hogy október közepéig rendezi a kerület a korrupció gyanúját felvető elhíresült hangfelvétel-botrányban érintett HBF Építőipari Kft. felé fennálló mintegy 60 millió forintos tartozását. Mivel ez nem történt meg, novemberben a fővállalkozó pénztelensége miatt ki nem fizetett alvállalkozók kénytelenek voltak elfogadni a HBF csődegyezségi ajánlatát. Eszerint legfeljebb követelésük 50 százalékát kaphatják meg, azt is csak 2017-ig részletekben.

Köztér - Áldás, békesség

Bizony, nehéz hírműsort gyártani, amikor alig vannak hírek. Orbán Viktor rádiójában azonban ilyenkor sem esnek kétségbe. Így aztán a tegnap Déli Krónikából azonnal megtudhattuk, hogy az idén advent második vasárnapja december 8-ára esik (ami tény). Ez a nap pedig a szeplőtelen fogantatás ünnepnapja (bizony).

Ehhez kapcsolódóan mindjárt be lehetett játszani a jobb sorsra érdemes római tudósító, Sárközy Júlia beszámolóját a Vatikán karácsonyi készülődéséről, valamint a pápa programjáról. Utána pedig már adta magát a hosszú blokk a különféle adománygyűjtésekről, kiemelten az MTVA folytatódó akciójáról. Szerencsére közben elmondták, hogy a közrádió műsora megy, mert sokan nyilván azt hihették, véletlenül a Katolikus Rádióra csúszott a kereső gombja.

Mennyire más volt a szombati Késő Esti Krónika, amikor a nagy hírínség közepette azért csak össze tudtak barkácsolni - indulásnak - két és fél percet a népnyúzó gonosz bankok ármányairól. Benne persze Orbán Viktor ígéretével, hogy ennek majd véget vetnek. A bankok elleni hadjárat így már elérte a "bukott baloldal" ekézésének szintjét. Nyilván a karácsonyi megbékélés jegyében.