Újbuda: csak egyetlen vélemény lehet?

A jelek szerint megrettent a hatalom és "a névlegesen semleges" XI. kerületi újság, az Újbuda nem meri leközölni a Demokratikus Charta XI. kerületi szervezetének véleményét - állapította meg a szervezet képviselője. 

Ráczkevy Sándor lapunknak elmondta, a fideszes Hoffmann Tamás vezette kerület lapja november 6-i számában "Letöltendőt kapott Molnár Gyula, volt polgármester" címmel közölt cikket, melyre a Charta reagálni kívánt és előbb egy rövid cikkel, majd egy olvasói levéllel keresték meg a szerkesztőséget. Mindkétszer elutasító választ kaptak. Azt tudatták volna a lap olvasóival, hogy civil szervezetüket felháborította a lapban is közzétett másodfokú, elmarasztaló ítélet, miközben első fokon még bűncselekmény hiányában minden vádpont alól felmentették a charta szerint sikeres és népszerű volt MSZP-s polgármestert (nem mellesleg volt SZDSZ-es helyettesét, Lakos Imrét is.)

Megkerestük az Újbuda újság kiadóját is, végül Milassin Levente ügyvezető igazgató - egyúttal a kerület sajtófőnöke - indokolta lapunknak az elutasítást. Közölte: a kerületi médiumok - az újság és a televízió - a törvényeknek megfelelően mindig kiegyensúlyozottan, pártatlanul számolnak be a hírekről. Hozzátette: a helyi képviselőtestületben működő pártok a kiadó belső szabályzata, illetve etikai kódexe szerint tehetnek nyilatkozatokat, illetve jelentethetnek meg anyagokat. (A Charta11 nincs jelen a testületben). Milassin megjegyezte: a választásokra készülve a frakciókkal egyeztetve hamarosan kidolgozzák azokat az alapelveket, melyek szerint a versengő pártok, jelöltek több formában is megnyilvánulhatnak majd a kampányidőszakban.

Szerző

Kövérségből is vizsgáztatnak

Publikálás dátuma
2013.12.10. 06:00
Illusztráció: THINKSTOCK
Egyebek mellett az alkoholizmust, az elhízást és az anorexiát kell képről felismerniük a téli közmunkaprogramhoz kapcsolódó képzés zárótesztjében a közmunkásoknak. Akinek ez nem sikerül, megbukik. Miközben a kormány az óvodás szintű feladatok oktatására 24 milliárd forintot költ, a Szociális Szövetkezetek Országos Szövetségének elnöke petíciót ír. A júniusi pályázatokat ugyanis még mindig nem bírálta el a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. Mivel a szövetkezetek nem jutnak hozzá a pénzhez, a hátrányos helyzetű emberek nem tudják elkezdeni a munkát.

Tisztességes ügyintézést és szabályszerűséget követel petíciójában a Szociális Szövetkezetek Országos Szövetségének elnöke. Németh László azért választotta a tiltakozásnak ezt a módját, mert - mint írta - egyre több szövetkezet őt keresi meg felháborodottan a pályázati döntések elmaradása miatt. A szövetkezetek a hátrányos helyzetű térségben élőknek szertenének munkát adni, ezért pályáztak a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által meghirdetett, összesen nyolc milliárd forintos uniós támogatásra. A beadási határidő június 6-a volt, egy kormányrendelet szerint a döntést legkésőbb szeptember 4-ig kellett volna meghozni, szeptember 19-ig pedig értesíteni a pályázókat.

A legalább 10 ezer ember érintő fogalkoztatás már rég elkezdődhetett volna, a késlekedésre nincs magyarázat. Németh László úgy fogalmazott: az eljárásnak nemcsak az a következménye, hogy az emberek nem tudnak dolgozni, hanem az is, hogy bizonytalanság és bizalmatlanság alakult ki a szövetkezetekben. A szövetség elnöke felszólította Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési minisztert és Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkárt, aki egyben a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezetéséért felelős kormánybiztos is, hogy lépjen az ügyben.

 - Az elhízást, az anorexiát, a depressziót és a drogozást kell felismerniük a vizsgázó közmunkásoknak
 - Nem válaszolt Hoffmann Rózsa arra a kérdésre, miért a KLIK-re bízta a közmunkások képzését
 - Petícióban kért magyarázatot a pályázatok elbírálásának csúszására a Szociális Szövetkezetek Országos Szövetségének elnöke

Mint megírtuk, egy tavalyi törvénymódosítás szerint foglalkoztatási szövetkezetet is létre lehet hozni hasonló céllal. A foglalkoztatotti létszám itt nagyobb, legalább 500 embert kell alkalmazni a megalakuláshoz, pályázatot egyebek mellett országos nemzetiségi önkormányzat adhat be. "A támogatott pályázatok várható száma: 1 db" - olvasható a kiírásban. Míg az összes szociális szövetkezet között 8 milliárd forintot oszt majd el a kormány, ez az egyetlen foglalkoztatási szövetkezet 5 milliárd forintot kap. A kiírás szerint ez utóbbi "építési beruházás"-ra vezényelheti ki az általa foglalkoztatott embereket.

Mint írtuk, a szövetkezet vezetője a fideszes Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke lesz. Lapunknak az érintett nem cáfolta a hírt, de arról egyelőre nem beszélt Farkas, hogy mire használják fel a pénzt. Annyit mondott, amint meglesznek a foglalkoztatási szövetkezet működésére vonatkozó szabályok, kiállnak a nyilvánosság elé. Ám mivel a pályázati szövegben egyértelműen fogalmaznak az építkezésről, a "projekt fizikai megvalósítása" pedig 12, illetve 24 hónapra szól, valószínű, hogy a stadionépítésekhez toborozzák majd az olcsó munkerőt.

Közben a hátrányos helyzetű emberek másik foglalkoztatási formája, a közmunka a parlamentben volt téma. A szocialista Sós Tamás azt tudakolta a Házban, miért a Türr István Képző és Kutató Intézetre és a KLIK-re bízta a téli képzést a kormány. A kérdésre Hoffmann Rózsa államtitkár nem válaszolt. Sós lapunknak azt mondta, a kampánycélból indított téli képzés semmire nem lesz jó, azért sem, mert a településeken nem a helyi igényeket figyelembe véve képzik az embereket. Ha így lenne, akkor például egy 6400 lakost számláló településen, ahol öt kazánt működtet már hat ember, nem képeznének újabb kazánfűtőket. Sós azt is elmondta, általános iskolai pedagógusoktól tudja, hogy olyanok oktatják a közmunkásokat, akiknek nincs ehhez megfelelő végzettségük. A felnőttképzés másfajta tudást, módszert igényel, mint a gyerekek oktatása. Az MSZP-s politikus szerint a képzéssel 24 milliárd forintot dob ki az ablakon a kormány, miközben saját embereit hozza helyzetbe.

A közmunkásoknak írt tananyag egyébként a Türr István Képző és Kutató Intézet oldalán olvasható. Míg korábban ehhez bárki hozzáférhetett, most már regisztrálni kell. Aki ezt vállalja, attól email címét, "fontos" telefonszámát és munkahelyének nevét is elkérik. Az óvodás szintű feladatokról már lapunkban is írtunk, amelyekben nem csak a kérdések, feladatok szintje meglepő, hanem az is, hogy kortól függetlenül tegezik a képzésen ülő közmunkásokat. Ám a modulzáró és tudásfelmérő feladatsor, a kompetenciát felmérő tesztlap is több kérdést vet fel. Nem tudni például, hogy miért lesz majd jobb munkás az, aki a képzés végén képes megfogalmazni, mit jelent a kommunikáció szó, hogyan zajlik egy "emberi" beszélgetés, vagy pontosan kifejti, az élet mely területein jelenhetnek meg konfliktusok. Képek alapján kell felismerni például a betegségeket.

Az elsőn egy kolduló férfi ül, aki a feladatsor összeállítói szerint alkoholista. Van kép felborult boros kancsóról és kiborult gyógyszerekről, ezzel a dorogokra és a depresszióra utalnak, egy sarokban gubbasztó nő szintén depressziós. Három nagyhasú férfi az elhízást, egy csontsovány lány az anorexiát ábrázolja. Aki a kérdésekre rossz, vagy nem kilégítő választ ad, esetleg nem ismeri fel, mit vagy kit ábrázolnak képek, az megbukik és újra vizsgáznia kell. Azt nem tudni, mi lesz azzal, akinek ez harmadszorra sem sikerül.

Szerző

Vírusfertőzés miatt kiürítették az egri kórház reumatológiai osztályát

Ideiglenesen kiürítették és fertőtlenítik az egri Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet reumatológiai osztályát - közölte a Heves megyei hírportál hétfőn a kórház közleményére hivatkozva.

A heol.hu arról számolt be, hogy az osztályon járványos formában jelentek meg a hányással, hasmenéssel járó vírusos megbetegedések. A vizsgálatok calici vírus jelenlétét igazolták. A kórokozó feltehetően egy otthonából felvett beteggel került az intézménybe - közölték.
    A gyógyító tevékenység várhatóan a hét közepén folytatódhat az osztályon. A vírusos megbetegedések halmozódása a kórház más osztályait nem érinti - írta a heol.hu.

Szerző