Új thai voksolás

Publikálás dátuma
2013.12.10. 06:33
Elűznék a Takszin-rezsimet a bangkoki tüntetők FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/ED WRAY
Feloszlatta a parlamentet és előrehozott választást írt ki hétfőn Thaiföld kormányfője, Jinglak Sinavatra. Az ellenzéki tüntetők azonban nem hagytak fel a demonstrációkkal, mintegy 160 ezren rohamozták meg a miniszterelnök hivatalát.

Előző nap az ellenzéki honatyák tömegesen benyújtották lemondásukat, s közölték, nem tudnak együttműködni a miniszterelnökkel. A tüntetőket nem elégíti ki az előrehozott választás bejelentése, mivel nagy a valószínűsége annak, hogy Jinglak Sinavatra és "vörösinges" hívei ismét győzedelmeskednek. Thaiföld első női kormányfője már bejelentette, ismét indulni fog a február 2-ára tervezett előrehozott választáson.

A 2011 júliusi általános választáson Jinglak Pheu Thai (Néphatalom) nevű pártja földcsuszamlásszerű győzelmet aratott, 265 mandátumot kapott, míg a Demokrata Párt, amely 1992 óta egyetlen voksolást sem nyert meg, 159 képviselői helyet szerzett. A tiltakozók azt kifogásolják, hogy a miniszterelnök mögött valójában a bátyja, Takszin Sinavatra korábbi kormányfő áll, s az emigrációból ő irányítja a bangkoki kabinetet.

A megmozdulásokat nem utolsósorban az váltotta ki, hogy Jinglak Sinavatra politikai amnesztiát akart hirdetni, az erre vonatkozó tervezetet már be is nyújtotta a parlamentben. Az ellenzék szerint ennek nem lett volna más célja, mint lehetővé tenni a korrupciós vádak miatt távollétében börtönbüntetésre ítélt Takszin Sinavatra hazatérését.

A kormányellenes tiltakozók közölték, csak akkor hagynak fel a tüntetésekkel, ha megalakul egy "népi tanács", s végleg elűzik a Takszin-rezsimet. Azt követelik, hogy a Sinavatra család végleg távozzon Thaiföldről.

A milliárdos telekommunikációs mogul elsősorban vidéken népszerű, a városokban, a középosztály, az értelmiség köreiben elutasítják. Takszin 2001 és 2006 között állt az ázsiai ország élén, akkor a hadsereg vértelen puccsal távolította el.

A thai fegyveres erők az elmúlt nyolcvan évben már 18 puccsot hajtottak végre, ezúttal azonban el akarják kerülni a fegyveres fellépést, de felajánlották, hogy közvetítő szerepet játszanak. A megmozdulások ugyanakkor nemcsak Thaiföld fő bevételi forrását, a turizmust fenyegetik, hanem a térség biztonságát is megingathatják.

Frissítve: 2013.12.09. 21:06

Költségvetési fegyverszünet?

Publikálás dátuma
2013.12.10. 06:30
Paul Ryan és Patty Murray vezeti a költségvetési alkun munkálkodó kétpárti bizottságot FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/WIN MCNAMEE
Hét végére megszülethet egy újabb áthidaló költségvetési megállapodás Washingtonban. Ezzel elvileg elkerülhető lenne, hogy jövő januárban újra a kormányhivatalok bezárásától kelljen tartani. Még az sem kizárt, hogy hosszabb távra sikerül költségvetési "fegyverszünetet" kötni. A kongresszus hét végétől téli vakációra megy, így előtte összehozni valamiféle kétpárti megegyezést. Erre annál is nagyobb szükség lenne, mivel a demokraták és a republikánusok népszerűségét egyaránt megtépázta a legutóbbi kormányzati leállás.

Washingtonban nagy a bizakodás, hogy december 13-ig megállapodnak. Az októberi leállást követően a költségvetési egyeztetésekkel megbízott, 29 tagú, kétpárti kongresszusi bizottság vezetői már múlt héten jelezték, hogy formálódik a kompromisszum. Abban továbbra sem reménykedik senki, hogy megkötik a jóideje halogatott "nagy alkut", s jelentős deficitcsökkentésben állapodnak meg, de egyik nagy párt sem akarja magára vállalni az újabb kormányzati leállás felelősségét. Január 15-én azonban újra előállhat a fizetésképtelenség, így a honatyák érthetően nem szeretnék az ünnepek utánra halasztani az alkudozást.

Rob Portman ohiói republikánus szenátor az ABC tévében, George Stephanopoulos vasárnapi műsorában reményét fejezte ki, hogy a hét végéig sikerül megállapodni. A szenátor szerint a lényeg, hogy a költségvetési korlátozásokat ne vonják vissza, s ne kelljen adót emelni akkor, amikor az amerikai gazdaság még nem kapott igazán erőre. Pozitívan nyilatkozott a megegyezés esélyeiről Dick Durbin illinois-i demokrata szántor is, mondván, "a tárgyalások a megfelelő irányba haladnak".

Durbin szenátor szerint a törvényhozásnak meg kell szívelnie Barack Obama intelmeit, az elnök múlt héten arra figyelmeztetett, hogy "az amerikai álom" forog veszélyben, ha nem sikerül fordítani a növekvő egyenlőtlenség és a társadalmi mobilitás csökkenésének kedvezőtlen trendjén. Nancy Pelosi, a képviselőházi demokraták vezetője korábban úgy nyilatkozott, hogy az 1,3 millió hosszú távú munkanélkülinek járó segély kiterjesztése nélkül nincs remény a megegyezésre. A segély folyósítását Obama is elengedhetetlennek tartja, ám a demokrata tárgyalócsoportban nem mindenki osztja ezt a véleményt.

A Bloomberg hírügynökség úgy értesült, hogy a kétpárti tárgyalásokon, amelyeket demokrata részről Patty Murray kaliforniai szenátor, republikánus részről Paul Ryan képviselő, korábbi alelnökjelölt vezet, közeledtek az álláspontok. Míg a demokraták a szociális védőháló fenntartása miatt aggódnak, a republikánusok a korábbi védelmi lefaragások káros hatásait ellensúlyoznák. A kompromisszum értelmében a következő két évben 65 milliárd dollárral emelnék a kiadásokat, ezt a következő tíz évre elosztva 80 milliárd dollárnyi költségcsökkentéssel ellensúlyoznák.

Bár a demokraták a vállalati adókedvezmények megkurtítását szorgalmazták volna, a formálódó alku szerint más forrásokat keresnek. Így például megemelnék a repülőtéri biztonsági adót, amely jegyenként 5 dollár pluszköltséget jelentene. A republikánusok azt sürgetik, hogy a közalkalmazottak nyugdíjjárulékát emeljék meg, ezt demokrata részről ellenzik.  A költségvetési kiadásokat a 2014-es és a 2015-ös pénzügyi évre 1 trillió, azaz ezer milliárd dollárban maximálnák a jelenlegi 967 milliárd helyett.

A demokraták terve 1058 milliárdos plafont állapítana meg, a kisebb kormányzati beavatkozást követelő teapárti republikánusok azonban még az ezer milliárdot is sokallnák. Ha a teadélután mozgalomhoz tartozó honatyák nem támogatják az alkut, az csak akkor mehet át, ha republikánusok és demokraták is megszavazzák a Ryan-Murray alkut, amelynek hét végéig mindkét házban többséget kellene kapnia. Hétvégén 18 konzervatív republikánus már különvéleményt nyújtott be, s a képviselőház elnökéhez, John Boehnerhez írt levélben tiltakoztak mindenféle kiadásnövelés ellen.

A Christian Science Monitor elemzése szerint a kompromisszum egyelőre ingatag ("remeg, mint a gyümölcskocsonya"), de ha összejönne, az komoly vívmány lenne. Különösen azt követően, hogy októberben - 17 év óta először - részlegesen leállt a kormányzat, csak 16 nap után nyitottak ki újra a kormányhivatalok, s négy éve csak átmeneti költségvetéssel, áthidaló egyezségekkel tudnak előre araszolni.

Semmittevő kongresszus?
A tavaly megválasztott washingtoni kongresszus jó úton halad affelé, hogy elnyerje a leglustább törvényhozás címet. Harry Truman idejében, az 1947-es kongresszust emlegették semmittevő kongresszusként, de a jövő évben újraválasztásért induló honatyák lassan lepipálják az elődöket.
Eddig mindössze 56 törvényt sikerült elfogadtatni, írta a CNN. John Boehner házelnök azt mondja, a képviselőházat nem lehet hibáztatni, ők 150 törvényt megszavaztak, a szenátus és az elnök akadályozza a munkát. Barack Obama azonban 2010 óta csak kétszer ért vétójogával.
A demokraták emlékeztetnek, hogy a republikánusok 150 törvénye közül 148 az Obamacare, az elnök egészségügyi reformjának visszafordítását célozta volna. Eddig még egyetlen költségvetési törvény nem jutott el az elnök asztalára. A Die Welt tudósítójának az is feltűnt, milyen sokat vakációzik a washingtoni törvényhozás. A 2013-as naptári évben a képviselőház tagjainak 239 szabadnapja volt, legalábbis ennyi napon nem ülésezett a ház. A honatyák eleve rövid munkahetet tartanak, s ha csak tehetik, már odahaza kampányolnak az újraválasztásuk érdekében.

Nagy megkönnyebbülés lenne, ha véget tudnának vetni a költségvetési háborúskodásnak Washingtonban. Mindkét párt és Obama elnök népszerűsége is zuhant az októberi bénultság idején, amikor kényszerszabadságra küldtek többszázezer kormányzati alkalmazottat. A republikánusok támogatottsága különösen mélyre, 9 százalékra zuhant. Igaz, azóta az elnök egészségügyi reformja miatti viták a demokraták népszerűségét is mélypontra vitték.

Az Obama-kormányzat számára hosszú ideje a legjobb hír, hogy ismét javultak a munkanélküliségi adatok, az októberi 7,3 százalékról 7 százalékra sikerült visszaszorítani a munkanélküliséget, s ez öt éve a legalacsonyabb arány. November hónapban 203 ezer új állást teremtettek, augusztus óta, négy hónap átlagát véve havi 200 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma.

Elemzők ebből bizakodó következtetéseket vontak le, hogy végre erőre kaphat az amerikai gazdaság. Korábban Ben Bernanke, a szövetségi jegybank, a Fed január 31-ével távozó elnöke kilátásba helyezte, hogy ha 7 százalékra csökken a munkanélküliség, eljön az ideje, hogy véget vessenek a "mennyiségi enyhítés" politikájának.

Nagy kérdés, írta nemrégiben a Wall Street Journal, vajon Bernanke utódának, a "galamb" hírében álló Janet Yellennek van-e a "mennyiségi enyhítés" kivezetésére megfelelő stratégiája.

Szerző

Köztér - Több a soknál

Manapság már a kétharmad is kevés. Belénessy Csaba egykori MTI-vezér ugyanis nem átallott magyarázatot kérni a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumától, hogy a 2012-es évre adható prémiumának miért csak a 65 százalékát kapta meg. Csak hogy értsük: Belénessy, aki tavaly év végén távozott, havi bruttó 1,9 milliót keresett, a jutalom 4,8 millió volt, távozásakor pedig még 11,4 milliót kapott.

Azért panaszkodott, mert a többiek (az MTV, az MR és a Duna vezetői) összegben ugyan nem, de arányaiban többet, 90-95 százalékot kaptak prémiumként. A milliós jutalomért persze meg kellett dolgozni: sikerült végigvinni a 130 éves intézmény leépítését, a dolgozókat több körben kirúgták, vagy átvezényelték, méltánytalanul elbántak az évtizedes tapasztalattal rendelkező szakemberekkel. "Senkik rúgtak ki valakiket". Az MTI-nél 49-en maradtak. A közmédia pedig hírhamisításaival, retusálásaival, mindennapos csúsztatásaival a hatalom kiszolgálója lett. Mi értjük a kétharmadot. Belénessy a jelek szerint nem. 

Szerző
Témák
jutalom