Előfizetés

Csak bírják szusszal a bankautomaták

Publikálás dátuma
2013.12.10. 17:27
Fotó: Sean Gallup/Getty Images
Decemberben jelentősen megnő az ATM-ek forgalma - ilyenkor 13-15 százalékkal több készpénzt vesznek fel az emberek, mint más hónapokban. 

A bankautomaták üzemeltetéssel foglalkozó társaság felméréséből kiderül, hogy míg egy átlagos forgalmú hónapban mintegy 27 milliárd forint készpénzt vesznek fel Magyarországon a Trezex Hungária által kiszolgált ATM-ekből, addig a karácsonyi ünnepek környékén ez az érték a 32-33 milliárd forintot is elérheti. 

Az év első két hónapjában az automatákból felvett készpénz mennyisége jelentősen visszaesik, míg a május és a július ismét kiugró hónapnak számít, akárcsak az augusztus. A forgalmasabb hónapokban a készpénz-logisztikai szolgáltató vállalat munkatársai átlagosan 7-11 százalékkal gyakrabban töltik fel az automatákat, mint a többi hónapban.

Magyarországon 2013 első félévében a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 54,1 millió alkalommal használtak az emberek bankkártyát pénzfelvételre, és 2452 milliárd forintot vettek fel. Ez megfelel az utóbbi évek átlagának, amely éves szinten több mint 120 millió ATM-es kártyahasználatot és mintegy 5400 milliárd forint kivételét jelenti.

A Fideszt nem érdekli az adócsalási ügy nemzetbiztonsági kockázata

 Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága kormánypárti tagjainak javaslatára levették a testület keddi napirendjéről az áfacsalási vádakkal kapcsolatos meghallgatásokat.

A keddi ülésen megjelent Horváth András, az adóhatóság volt munkatársa, aki a közelmúltban azzal lépett a nyilvánosság elé, hogy szerinte nagyobb cégek több mint ezermilliárd forint értékben csalnak adót, amihez kormányzati körök támogatásával a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is asszisztál. Megjelent továbbá több állami szerv meghívott képviselője, köztük Varga Árpád, a NAV elnökhelyettese, Papp Károly országos rendőrfőkapitány és Göbölös László, az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatója.
A bizottság azonban mintegy 40 perces vita után sem tudta megkezdeni munkáját, mivel már a napirendben sem volt egyetértés.

Kocsis Máté, a bizottság fideszes tagja arra tett javaslatot, hogy vegyék le a napirendről az adócsalási ügyet, mivel az folyamatban lévő büntetőeljárást érint. A bizottság ellenzéki képviselői amellett érveltek, hogy sem jogi, sem más akadálya nincs annak, hogy tájékozódás céljából zárt ülés keretében meghívottakat hallgassanak meg.

Harangozó Tamás, a testület szocialista tagja több példát is felsorolt, amikor folyamatban lévő büntetőeljárással kapcsolatosan tartottak bizottsági ülést. Korábban tájékozódtak már a Vizoviczki-ügyben, a bajai videóról, valamint számos aktuális ügyben - mondta.

A jobbikos Mirkóczki Ádám is említett példákat, és azt mondta, a kormánypárti képviselők azt a látszatot keltik, mintha takargatnának valamit. Ugyanezen a véleményen volt Mile Lajos, a testület LMP-s tagja, aki azt mondta: meggyőződése, hogy a kormánypártoknak élére kellett volna állniuk a vizsgálatnak.

Kocsis Máté - utalva a kormánypárti képviselők, valamint Orbán Viktor miniszterelnök a konkrét üggyel és az adócsalókkal kapcsolatban tett kijelentéseire - hangsúlyozta: a Horváth András által megfogalmazott vádak elsősorban az ügyészségre és a rendőrségre tartoznak.

Visszautasította az ellenzéki képviselők azon kijelentéseit, miszerint javaslatuknak politikai háttere lenne. A NAV ügyéről van szó; először záruljon le a büntetőeljárás és utána lehet levonni a politikai konzekvenciákat - mondta. 

Molnár Zsolt, a tesület szocialista elnöke, aki a meghallgatásokat kezdeményezte, az ülés végén úgy foglalta össze a történteket: a képviselők között nem volt egyetértés abban, hogy mit jelent a folyamatban lévő büntetőeljárás. Ugyanakkor megjegyezte: a testület sem a büntetőeljárásról, hanem annak esetleges nemzetbiztonsági kockázatairól szeretne tájékozódni; ha ilyenek nincsenek, azzal meg lehet nyugtatni a közvéleményt. 

Molnár Zsolt megjegyezte, hogy a Portik-Laborc-találkozókkal foglalkozó ténymegállapító albizottság ülésére keddre meghívott Szilvásy György volt titokminiszter meghallgatása is elméleti alapon akár 4-5 büntetőeljárást érinthet. 
Végül 8 igen és 4 nem szavazattal a keddi bizottsági ülés napirendjéről levették az adócsalási vádakkal kapcsolatos meghallgatásokat.

Horváth András, az ülést követően azt mondta: csalódott, hogy elmaradtak a meghallgatások, s hogy nem kapott szót. Ugyanis akkor elmondta volna, hogy két különálló ügyről van szó. Az egyik az, amivel kapcsolatban ő a feljelentést tette, a másik pedig az adócsalási ügyek nemzetbiztonsági kockázata - tette hozzá.

Horváth András az ülést megelőzően újságíróknak nyilatkozva cáfolta a keddi Magyar Nemzetben megjelenteket, miszerint nincsenek bizonyítékai. Mint kiemelte: a feljelentésében is leírta, hogy vannak bizonyítékai, emellett kétszáz oldalt csatolt mellékletként, amelyek szerinte alátámasztják a hivatali visszaélés tényállását.     Horváth András ismét elmondta, hogy Rogán Antal Fidesz-frakcióvezetővel korábban konzultált, Lázár János államtitkár pedig elismerte, hogy átvett tőle olyan dokumentumot, amely az általa készített elemzést tartalmazza.

A NAV egykori munkatársa azt gondolja, hogy a Magyar Nemzet cikke "rágalmakkal, vádaskodásokkal" azt készíti elő, hogy a nyomozást nem fogják elrendelni.  Az MTI kereste a rendőrséget is, de kedd délutánig nem válaszoltak arra, hogy Horváth András feljelentése nyomán indítanak-e nyomozást.

MSZP: csak bajt hozott az egykulcsos adó

Az MSZP szerint Orbán Viktor miniszterelnök annak ellenére ragaszkodik az egykulcsos adórendszerhez, hogy amiatt a munkavállalók 80 százalékának nehezebb lett az élete.

Burány Sándor országgyűlési képviselő keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: az egykulcsos adó az elmúlt három és fél évben csak bajt hozott. Hozzátette: az egykulcsos adózás számlájára írható, hogy - a Tárki adatai szerint - huszonöt éve nem volt annyi szegény Magyarországon, mint most, egy átlagos család vásárlóereje pedig "moldovai szintre süllyedt".

Az MSZP-s politikus az egykulcsos adórendszerrel hozta összefüggésbe, hogy egyre több céget számolnak fel, idén ez a szám már novemberre elérte a 30 ezret, ami meghaladja a 2010-es rekordot.

Burány Sándor azt mondta, az Orbán-kormány politikája már nem csak a gazdaságot teszi tönkre, az emberek többsége "érzi a pénztárcáján", hogy 2014 tavaszán változásra van szükség.