Előfizetés

Az olcsóbb bérlet szelektíven jár

Publikálás dátuma
2013.12.11. 06:06
Jó munkát végeztek idén az ellenőrök, több pénz folyik be a BKV-hoz FOTÓ: K 2 PRESS
Januártól fideszes javaslatra olcsóbb lesz a BKV-bérlet Budapesten, de csak magánszemélyeknek. Ha egy cég cafetéria-juttatásként adná az éves szelvényt dolgozóinak, akkor az nem 103 ezer, hanem 114600 forintba kerül, de erre még több tízezer forint adó is rakódik. A fővárosi MSZP szerint ez aligha véletlen: a cégek nem szavaznak a jövő évi választáson.

Miért csak a magánszemélyek juthatnak olcsóbban bérlethez jövőre, a cégek - mondjuk cafetéria-juttatásként - miért nem, talán azért, mert a cégek nem szavaznak a jövő évi választáson? - tette fel a költői kérdést az MSZP főpolgármester-jelöltje. Horváth Csabát azért kérdeztük erről, mert lapunknak több kis- és középvállalkozás vezetője jelezte, hogy szeretett volna cafetéria-juttatásként dolgozóinak éves bérletet vásárolni, ám kiderült, hogy a fővárosi közgyűlés által novemberben jóváhagyott, januártól érvényes 10 százalékos bérletár-csökkentés kizárólag magánszemélyekre vonatkozik.

Így nekik az éves bérlet csak 103 ezer forint, míg a közületeknek fizethetik az idei árat, a 114600 forintot, amit ráadásul a cafetéria-juttatásokat sújtó mintegy 35 százalékos adó is terhel még. Megkerestük ez ügyben a Budapesti Közlekedési Központot (BKK) is, ahol azt közölték: "a közgyűlés döntése alapján az árcsökkentést csak természetes személyek vehetik igénybe, cégek nem, erre közleményünkben is felhívtuk a figyelmet".

- Európában az egyik legmagasabb a budapesti tarifa

- Elviszi a kampányígéret a BKV megtakarítását

Horváth Csaba szerint a döntés nem más, mint politikai PR-akció, ráadásul ezt a beterjesztő sem titkolta, mikor az intézkedést az Orbán-kormány rezsicsökkentési programjának elemeként jellemezte. Az előterjesztő pedig nem volt más, mint Németh Szilárd fideszes csepeli polgármester, aki amúgy a rezsicsökkentésért felelős országgyűlési képviselő. Megírtuk: a novemberi közgyűlésre eredetileg ugyanis csak a BKV-tarifák befagyasztásáról szóló előterjesztést nyújtott be a városüzemeltetési főosztály - ezt három főpolgármester-helyettes is aláírta. Erre "licitált" rá helyszíni kiosztású módosítójával Tarlós István főpolgármester és Németh Szilárd. Indoklásként Tarlós elmondta, hogy az intézkedés mintegy 800 ezer embert, azaz szinte minden budapesti családot kedvezően érint.

Később megkérdeztük a Városházától, hogy mennyire becsülik a bevételkiesést és azt miből pótolják, mire Tarlós István azt válaszolta, hogy ez "bőven belefér" a BKV idei 6 milliárdos várható tarifabevétel-többletébe. Noha tény, hogy Európában a legmagasabbak közé tartoznak a budapesti viteldíjak, az is igaz, hogy a főpolgármester három év alatt sem tudta kiszámíthatóvá tenni a fővárosi közösségi közlekedés finanszírozását - ezt pedig a díjcsökkentés is csak rontja. Azóta kiderült, hogy ugyan a tervezett 10 helyett végül 24 milliárd forinttal támogatja az állam az ágazatot 2014-ben, ám ez is csak a vegetáláshoz elég, hiszen ennyit kapott az államtól a BKV az idén is, vagyis se az inflációval, se a bérletár-csökkentés ellentételezésével nem számolt senki. Amúgy pedig a 24 milliárd is kevesebb, mint amennyit az előző, szocialista kormányok fordítottak egy évben a BKV-ra.

Hazudtak a kivonulásról

Fazekas Ágnes
Publikálás dátuma
2013.12.11. 06:02
Rendszeres „performansz” volt a Fidesz részéről az ülésterem elhagyása FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Gyurcsány Ferenc szerint szerencsés lenne Magyarország, ha Kósa Lajos csak ebben a kérdésben hazudott volna az elmúlt években. A többi között így reagált lapunknak a volt miniszterelnök arra, hogy a Fidesz ügyvezető alelnöke azt mondta: pártja ellenzékben csak nagyon ritkán vonult ki az ülésteremből, mert tudták, hogy a parlamenti munkában illik részt venni. Kósa mintha megfelejtkezett volna arról, hogy a Fidesz 2006 ősze és 2009 tavasza között minden alkalommal kivonult az ülésteremből, amikor a miniszterelnök előre bejelentett felszólalást tartott.

Részt kell venni a parlamenti munkában, és csak kivételes esetben tiltakozni kivonulással - üzente képviselőtársainak Kósa Lajos, amikor a demokráciát tovább csorbító új házszabályról kérdezték. A Fidesz ügyvezető alelnöke azt mondta, a tervezet, amelyről tegnap kezdődött általános vita a parlamentben, csak olyasmit tilt majd, amit "kulturált politikus" amúgy sem tesz meg. Amikor ők ellenzékben voltak, nagyon ritkán éltek a kivonulás eszközével - fogalmazott, majd hozzátette: ő a parlamenti munkáról beszélt, amelynek nem része a napirend előtti felszólalás.Ennek ellenére tény: jelenleg is különböző ügyekben - Magyarország alkotmányos szokásainak megfelelően - Orbán Viktor szintén tájékoztatja a Házat napirend előtt.

Kósa nem akart emlékezni arra, hogy 2006 ősze és 2009 tavasza között az egész Fidesz-frakció kivonult a parlamenti ülésteremből, amikor a miniszterelnök előre bejelentetten felszólalt. Az őszödi beszéd kiszivárogtatása után, az úgynevezett vekkeres tüntetésen jelentette be Orbán a Kossuth téren, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki felszólalásai alatt a Fidesz minden alkalommal kivonul az ülésteremből. Teszik ezt addig, amíg a miniszterelnök nem távozik posztjáról. Fél év múltán a KDNP-s Simicskó István azt mondta: nem biztos, hogy ez a magatartás hosszú távon használ a frakciók politikai megítélésének, sok ember ugyanis azt hiszi, hogy az ellenzéki frakciószövetség nem vesz részt a parlamenti munkában.

A fideszesek akkor a pártelnök nyomására a kivonulások folytatása mellett döntöttek. Az ülésteremben csak Navracsics Tibor és Semjén Zsolt frakcióvezetők maradnak bent. Ez alól három kivétel akadt: a 2007. április 16-ai holokauszt emléknap, a 2008. október 13-ai ülésnap és a 2009. január 29-i rendkívüli parlamenti ülés. E két utóbbi alkalommal a miniszterelnök a gazdasági válság elleni intézkedésekről beszélt.

2006 ősze és 2009 tavasza között az egész Fidesz-frakció kivonult a parlamentből, amikor a miniszterelnök felszólalt

Az MSZP-s Bárándy Gergely szerint az új házszabály elfogadásához nincs erkölcsi alapja a kétharmadnak

A helyzet akkor változott meg, amikor Bajnai Gordon lett a miniszterelnök, mert a Fidesz szerint túlzás lett volna vele szemben is folytatni az akciót. Gyurcsány a Fidesz ügyvezető alelnökének mostani kijelentésére úgy reagált: szerencsés lenne Magyarország, ha Kósa Lajos csak ebben a kérdésben hazudott volna az elmúlt években. De sajnos hazugságainak olyan hosszú a listája, hogy lassan már fel sem tűnik - tette hozzá.

Az országgyűlési törvény, illetve a házszabály legújabb módosítása megtiltja, hogy molinóval vagy bármilyen szemléltető eszközzel tiltakozzon az ellenzék, viszont előírja, hogy fel kell állni, amikor a házelnök a pulpitusra lép. Kövér László nem akarja, hogy "bolhacirkusszá, érdektelen színházzá silányuljon" az Országgyűlés munkája, ezért szigorítják a szabályokat, ezért lesz jóval kevesebb vita, és ezért kap majd csupán csekély jogokat az ellenzék. A tervezet a fideszes Gulyás Gergely szerint "korrekt ajánlat a magyar politikai élet valamennyi szereplőjének".

A szocialista Bárándy Gergely viszont tegnap a Házban azt mondta: elfogadásához nincs erkölcsi alapja a kétharmadnak, mert az Országgyűlés elmúlt 3,5 évét méltánytalanság, "jogállamiatlanság", szakmaiatlanság, cinizmus jellemezte. Az LMP-s Vágó Gábornak a javaslatról, illetve a Fidesz magatartásáról a kommunista mentalitás jutott eszébe. Mindezzel saját korábbi önmagával is szembefordul a Fidesz. Sokan emlékeznek még arra, amikor az ifjú fideszesek narancsokat helyeztek a parlamenti padokra, vagy amikor kereszténydemokratáknak azt kiabálták: "Csuhások! Térdre, imára!". Korábban táblákal is tiltakozott a párt az akkori kormányok döntései ellen.

"Büszke zsidó, büszke magyar vagyok"

Lengyel Tibor
Publikálás dátuma
2013.12.11. 06:00
A Sukoróra tervezett kaszinóberuházás Yoav Blum szerint sem valósul már meg. Interjúalanyunk nem engedte, hogy lefotózzuk, mert
Tudtuk, hogy a politika mindenhol háború is, de a magyarországi helyzetet alábecsültük - mondja Yoav Blum a sukorói King's City beruházás meghiúsulásáról. A 23 éve magyar állampolgársággal és évszázadokra visszamenően magyar felmenőkkel rendelkező üzletember állítja, a törvényeket mindig betartja, ezért visszautasítja Budai Gyula "hazugságait", ami miatt bocsánatkérést is vár. Különösen az fáj neki, hogy származását egyesek politikai, voksszerzési célokra használták. Aggódva figyeli a Horthy-kultusz újjáéledését és a kisebbségekkel szembeni intoleranciát, és nem valószínű, hogy üzletelne a jövőben Magyarországon, amelyet amúgy nagyszerű helynek tart.

- Négy éve adott utoljára interjút: akkor pár héten belül ígérte a King's City látványterveit, 2013-ra pedig a beruházás átadását. A projekt elbukott, ön pedig bíróságra jár, és kevesen múlott, hogy nem vádlottként. Kit vagy mit okol a kudarcért?
- Jövő januárban ez a kormányzat, személyesen a miniszterelnök vághatta volna át a szalagot a beruházás avatóján. Ez már soha nem valósul meg. Ami a büntetőeljárást illeti: abszolút hiszek a törvényben és tisztelem is a törvényeket, ezért soha, egyetlen százalék esélyét sem láttam annak, hogy vádlottá váljak. Tudom, mi az igazság, és tudom azt is, hogy ennyi nyomozati munka és befektetett energia után ezzel az ügy minden szereplője is tisztában van. Éppen ezért különösen sajnálatos, hogy a politikában való előrelépéshez valakinek olyan hazugságokat kell terjesztenie saját polgártársairól, mint például Budai Gyulának. Amiket ő mondott rólam, azok nem igazak, sokszor teljesen lehetetlen állítások voltak. Csalónak, maffiózónak titulált, miközben ha ez igaz lenne, aligha ülhetnék két egyetem igazgatótanácsában.

- Spekulánsnak is nevezték…
- A spekuláció nem törvényellenes, az üzlet. De a többi miatt még mindig várom Budai Gyula bocsánatkérését. Biztos vagyok benne, hogy ez csak idő kérdése, bizonyára csupán nagyon elfoglalt. De ha záros határidőn belül nem kér bocsánatot, akkor más útra terelem a dolgot.

- Mire gondol?
- Kizárólag hivatalos eljárásokra, természetesen. Maffiózó sem vagyok, mint mondtam.

- Számít rá, hogy megkapja a bocsánatkérést?
- Követelem!

- Visszatérve a beruházás meghiúsulására: mi lehetett az ok?
- Több háborúban is harcoltam katonaként, így jól tudom, milyen az, amikor lőnek rám. Az az össztűz, amit itt tapasztaltam, mindenesetre meglepett. Tudtuk, hogy a politika háború - nemcsak Magyarországon, máshol is. De azt gondoltam, hogy ha a kampány véget ér, megtartják a választásokat, és megalakul az új kormány, akkor ez elcsitul, nem lesz annyira átpolitizált a kérdés. Arra is számítottam, hogy ha olyan neves befektető-társakkal, akiknek a hitelessége megkérdőjelezhetetlen, idehozunk egy egymilliárd eurós beruházást, amely több ezer munkahelyet teremt és jelentős bevételt hoz az államnak, akkor ezt nem akadályozzák, ellenkezőleg: tárt karokkal fogadják. Valószínűleg alábecsültük, hogy milyen politikai ellentétek és harcok vannak az országban.

- A 2010 eleji, Lauder-Orbán találkozó után még úgy tűnt, hogy kaphat támogatást a leendő új kormánytól a projekt?
- Nem vettem részt ezen a találkozón, de tisztelem a mai miniszterelnököt. Ahogy az előző miniszterelnököket is tisztelem - mindkettőt, akikkel személyesen találkoztam. Azt gondolom, hogy bárki, aki Magyarországon miniszterelnök lesz, igazi patrióta. Talán másként látnak dolgokat, de fel sem merül bennem, hogy ne a legjobbat akarnák az országnak. De sajnos a politikai csata sokszor mindent felülír.

- Már 2011 elején azt írta blogjában, hogy ön is a politika áldozata, ahogy a projekt is. Miért lehetett érdeke a politikának "beáldozni" egy ekkora beruházást?
- Azokról a dolgokról nem szeretek beszélni, amelyekről nincsenek konkrét információim. A tényeket szeretem, nem az összeesküvés-elméleteket és a politikai koncepciókat, még ha utóbbiak az elmúlt néhány évben jóval népszerűbbek is voltak a valóságnál. Ebben megvan a média felelőssége is. Alapvetően mégsincs bajom a sajtóval, de nem szeretem magam exponálni a nyilvánosság előtt, nem akarom feladni a magánéletemet, ezért is nem engedtem magam filmezni a tárgyalásokon, és ezért sem engedem magam fotózni most, amikor az interjú készül.

- Miért egyezett bele mégis ebbe az interjúba?
- Mert mélyen megsértettek azzal a médiakampánnyal, amit a beruházás-ellenességre építettek fel bizonyos érdekek által vezérelt emberek. Ez a kampány minden határt átlépett, és minden egyensúlyt nélkülözött. Magyar állampolgár vagyok 1990 óta, mély gyökerekkel, majd' ezer éves családi hagyományokkal a miskolci régióban. Édesanyám révén minden felmenőm magyar, a dédszüleim Miskolcon vannak eltemetve. A nagyszüleim - Ilona és Józsi - budapestiek voltak. Katalin, az édesanyám a XII. kerületben született, budapesti lány volt, csakúgy, mint a testvérei: Laci, Gizi, és Lipót. Mégis a származásom miatt támadtak ebben az ügyben, pedig ez bármely demokráciában szent és sérthetetlen. Egyetlen hivatal vagy tisztségviselő nem emelte fel a szavát ez ellen. Nem mondta soha senki, hogy elég legyen, ő itt a polgártársatok. Nem egy külföldi befektető. Nem izraeli-amerikai állampolgár, ahogy néha a hírekben szerepelt. Senki nem állt ki a védelmemben. A demokrácia számomra nem a többség akarata vagy szabályrendszere, hiszen ez természetes. A demokrácia alapja a kisebbségek védelme, és a kisebbségek jogai pontosan meg kell, hogy egyezzenek a többség jogaival. Igen, én egy büszke zsidó vagyok. Nagyon büszke zsidó. Ezt a tudatot pedig az adja, hogy a családom tagjai közül százával vesztek oda a holokauszt borzalmaiban. Követelem a jogaim védelmét, és visszautasítom, hogy a származásomat politikai célokra használják csak azért, hogy innen-onnan szavazatokat szerezzenek. Büszke zsidó, büszke magyar, és büszke izraeli vagyok. Bárki, akinek ezzel problémája van, rossz században él.

A képen Yoav Blum édesanyja a Dohány utcai zsinagóga kertjében az Emanuel-emlékfa egyik levelét fogva, melyen a holokauszt-áldozat nagymama neve olvasható.

A képen Yoav Blum édesanyja a Dohány utcai zsinagóga kertjében az Emanuel-emlékfa egyik levelét fogva, melyen a holokauszt-áldozat nagymama neve olvasható.

- Veszélyesnek tartja a Horthy-kultusz újjáéledését és az antiszemita megnyilvánulások erősödését?
- Bizonyára tudja, hogy a Zsidó Világkongresszusban is tisztséget viselek, és véleményem ettől nem lehet független. Az antiszemitizmus és a mindenféle kisebbségek gyűlölete olyan veszélyes, jeges út, amin ha elkezdünk csúszni, sokszor nincs lehetőség már megállni és korrigálni. A kormányzatnak kötelessége azonnal és hathatósan reagálni minden olyan eseményre, amely bármely kisebbség elleni gyűlöletet szít. E tekintetben nem Horthy a legfontosabb kérdés, az ő szerepe történelmi. Az viszont igaz, hogy nincs hatalom felelősség nélkül. Ő kormányozta az országot egy olyan időben, amikor a nagymamámat, Ilona Grosman Roth-ot elhurcolták a Síp utcából, hatszázezer zsidó honfitársával együtt. Deportálták, majd kivégezték őket. Ezután, ha dicsőítjük az ország akkori vezetőjét, azzal újabb métereket csúszunk lefelé az említett jeges úton. Tavaly részt vettem egy fogadáson többek között Áder János köztársasági elnökkelb együtt a Knesszetben, az izraeli parlamentben. Lenyűgözött a beszéde: tisztán, érthetően és korrektül fogalmazott. De ezek a szavak nem csak Magyarországon kívül kellene, hogy elhangozzanak, de ezeket az igaz szavakat Magyarországon is újra és újra el kellene mondani. Sőt nem csak mondani, érvényt is kellene szerezni nekik. Mert a kisebbségek ma nem érzik magukat biztonságban.

- Milyen tanulságot vont le a King's City ellehetetlenüléséből?
- Hiszek a szabad piacban és a szabad versenyben. Hittem ebben a beruházásban is, de már biztos, hogy nem valósulhat meg. A lecke, amit ezzel kapcsolatban mindenkinek meg kell tanulnia, aki felelős pozícióban van, sokkal több annál, hogy létrejött-e egy üzlet vagy sem. A tanulság az, hogy egy kisebbségi pozícióban lévő ember mit tehet meg és mit nem, illetve hol van a határ abban, hogy befektetői csoportokat támadják. Van egy határ, amit nem lehet átlépni. Ha megtanulja a társadalom, hogy a demokratikus értékek és elvek mentén mit lehet megtenni, és mit nem, akkor hasznos is lehet ez az eset az összes szomorúságával együtt, amit az Európában is egyedülálló projekt elvesztése jelent. A projekt csak egy üzleti kérdés, az üzletnél sokkal fontosabb dolgok is léteznek, mint például az emberi értékek, amire nagyon kell vigyáznunk.

- Miért nem beszélhet a befektetők washingtoni kártérítési peréről, miközben az állam ügyvédei a jobboldali sajtóban megteszik ezt?
- Mindig igazodom a szabályokhoz és tisztelem a törvényeket. Ebben a kártérítési eljárásban alapvető szabály a zárt tárgyalás és a szigorú titoktartás. Nem én találtam ki ezt, de tiszteletben tartom. Ezért egy árva szót nem mondhatok.

- Sokfelé üzletelt már. Tapasztalt olyat, ami itt a szerencsejáték-ágazatban történt, hogy hatalmi szóval letarolják, majd könnyített feltételekkel újraosztják a piacot?
- No comment.

- Tervez még valaha bármilyen beruházást Magyarországon?
- A művészetek lelkes csodálója és támogatója vagyok, sőt magam is készítek alkotásokat. A jövőben az üzleti élet helyett inkább erre a hobbimra kívánok több figyelmet fordítani. Szeretem az életet, szeretek alkotni. Magyarországnak pedig azt üzenem, hogy nagyszerű hely, lenyűgöző lehetőségekkel - mind földrajzi adottságait, mind az itt élő embereket tekintve. Ez a potenciál - különösen a fiatal generáció számára - azt jelenti, hogy az ország sokkal előbbre juthat. A lényeg, hogy kövessék álmaikat, tartsák tiszteletben mások véleményét még akkor is, ha szöges ellentétben áll a sajátjukéval. Hiszen mindig fennáll a tévedés lehetősége, amikor is kiderülhet, hogy a másiknak volt igaza. Magyarországot a lehetőségei - ha jól használják őket - nemcsak Európában, hanem világviszonylatban is jelentős gazdasági, kulturális és kereskedelmi tényezővé tudják emelni. Kívánom, hogy ez mielőbb sikerüljön.