Panellakóknak ígérget a Fidesz

Publikálás dátuma
2013.12.11. 06:16
A Fidesz több százezres panelfelújítási programja csak álom maradt FOTÓ: TÓTH GERGŐ
A kormányváltást követő időszakra, 2020-ig ígér új panel korszerűsítési programot az Orbán-kabinet. Szakértők szerint ez a projekt a Fidesz soha meg nem valósuló választási ígérgetései közé sorolható.  A párt ugyanis a 2010-es választások idején is több százezer ingatlan modernizációját vállalta, ám kormányra kerülése után leállítatta a panel lakások átépítésére a szocialista kormányzat által elindított támogatási rendszert is. Így az elmúlt években csak néhány ezer otthon felújítása történt meg kormányzati támogatással. Míg a szocialista vezetés alatt mintegy 200 ezer lakás átalakítása zajlott le, több száz milliárd forint ráfordítással.

A második Orbán-kormány tegnap meghirdetett legújabb panel felújítási programja nem más, mint egy választási ígéret, amelynek a teljesülésére nem lehet számítani. A Fidesz ugyanis a kormányra kerülése előtt is vállalata, hogy a panellakások százezreit korszerűsítteti. Az elmúlt három évben azonban leállt a beruházási program és csupán néhány milliárd forintot költött erre a célra a kabinet, így mindössze néhány ezer lakás átépítése történt meg - nyilatkozta lapunknak Podolák György.

Az MSZP energetikai tagozatának az elnöke annak kapcsán beszélt erről, hogy Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter tegnap bejelentette: a 2014-2020 közötti fejlesztési időszakra meghirdetett Panel III. program keretében mintegy 380 ezer panellakás energetikai korszerűsítése kezdődhet meg országszerte. Az Panel I-II. programok eredményeit is figyelembe véve így a teljes 700 ezres magyarországi panel épületállomány energiahatékonysági felújítását biztosítja 2020-ig a kormány. A Panel III. végrehajtása több mint egymillió állampolgár lakás- és életkörülményeinek javulásához, rezsiköltségeinek csökkenéséhez járulhat hozzá - olvasható az Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményében.

Óriási károkat okoz a rezsicsökkentés
Hatalmas károkat okoz a Fidesz-kormányzat azzal, hogy felelőtlenül mindet alárendel a rezsicsökkentési propaganda hadjáratának. Az eneregia szektorban végrehajtott erőszakos árkorlátozások ugyanis már középtávon is az ellátás biztonság rovására mennek - véli Podolák György. Az MSZP energetikai tagozatának az elnöke úgy látja: a kényszerű árcsökkentések végrehajtása és a veszteséges energetikai társaságok állami felvásárlása helyett a kormányzatnak kiszámítható, a piacgazdaság működésével összeegyeztethető, és fejlesztéseket ösztönző energia politikai modellt kellene alkalmaznia.

A tárca tájékoztatása szerint a korszerűsítés a szén-dioxid kvótabevételekből finanszírozott Zöld Finanszírozási Rendszer keretében valósul meg. A tervek szerint 2014 második felétől a Környezet és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) energetikai célú pályázati forrásainak igénybe vételére is lehetőség nyílik. A Panel III. program a hazai építőipar számára várhatóan 500 milliárd forintot meghaladó megrendelés állományt keletkeztet - állítja a minisztérium. Podolák György megjegyezte: a Fidesz megint olyan időtávra ígérget, amely meghaladja a kompetenciáját. A politikus hozzátette: a szocialista kormányzás alatt mintegy 200 ezer panelból készített lakás modernizációja történt meg több száz milliárdos kormányzati támogatás segítségével. A hatalomra jutása után azonban saját vállalását figyelmen kívül hagyva leállította fejlesztési a programot az Orbán-kabinet.

A szocialisták energetikai tagozatának az elnöke a Táncsics Mihály Alapítvány és a Foundation For European Progressives Studies közös szervezésében tegnap megtartott "Fenntartható Energiapolitika és a Fogyasztók, az Európai Út" című konferencián pedig arról beszélt, hogy a jelenlegi kormányzat az energia szektorban is megteremtette a teljes jogbizonytalanságot. A kiszámíthatatlan gazdaságpolitikához, ötlet szerű energiapolitikai lépések társultak. Ez pedig tönkre tette az egész ágazat működését. Így ma már nincsenek beruházások az energia iparban és csökkenőben van az ellátásbiztonság, míg az ország importfüggősége növekszik. Ennek az egyik következménye, hogy manapság az ország áramszükségletének a mintegy 30 százalékát importból elégítik ki, miközben a hazai erőműveket sorra le kell állítani, mert kihasználatlanok a kapacitásaik.

A kormányzat a környezetbarát módon működő erőműveket is bezárásra ítélte azzal, hogy megvonta tőlük a támogatásokat - jegyezte meg a konferencián tartott előadásában Podolák György. Eközben a korszerűtlen, energiafaló fűtőművek központi segítségben részesülnek. A szakpolitikus szerint a fideszes törvényalkotási gyakorlat eredménye az is, hogy Magyarországon szinte teljesen leállt az ásvány vagyon felkutatása az utóbbi években. Ami tovább erősíti az ország függőségét a külföldi szén, kőolaj és földgáz behozatali forrásoktól.

A lakások több mint nyolcvan százaléka nem panel

Az NFM régi adósságát törlesztette ma, amikor bejelentette, hogy jövőre lakossági energiahatékonysági program indul, amely a következő hét évre kiszámítható módon nyújt támogatást a szigetelni, kazánt cserélni, nyílászárót cserélni kívánóknak. Évi 54 ezer lakás felújítása történik meg, évi 70 milliárd forintnyi forrásból, azaz egy lakásra 1,3 millió forint jut. A szaktárca tájékoztatásából kiderült, hogy a források egyharmada (évi mintegy 23,8 milliárd forint ) az uniós forrásokból, pontosabban a KEHOP-ból származik, de az nem volt egyértelmű, hogy honnan jön a maradék kétharmad - írja kozleményében Bart István. A MEHI Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója szerint ugyanakkor feltűnő, hogy a tervekben jelenleg csak a panellakások szerepelnek, a társasházak, illetve családi házak számára történő támogatásról nem volt szó, noha a hazai lakásállomány 82 százaléka nem panellakás.

Szerző

Túlzottdeficit-eljárás indul Horvátország ellen

Túlzottdeficit-eljárás megindítását javasolja Horvátországgal szemben az Európai Bizottság a tagállamok szakminisztereiből álló tanácsnak - közölte kedden a brüsszeli testület.

 Horvátország a nyáron lépett be az Európai Unióba, és a bizottság már a múlt hónapban jelezte: eljárás megindítását fogja javasolni, mert Horvátországban mind a költségvetés hiánya, mind az államadósság tartósan átlépi, vagy át fogja lépni a stabilitási és növekedési paktumban lefektetett, a bruttó hazai termék (GDP) 3, illetve 60 százalékában megállapított küszöbértéket.

Szerző

Karambol az átjáróban - állnak a vonatok Székesfehérvárnál

Karambolozott egy vasúti munkagép és egy személyautó Székesfehérváron, egy vasúti átjáróban. A baleset miatt szünetel a vasúti közlekedés Székesfehérvár és Sáraszentmihály között - értesült a HavariaPress.

Kedden délben történt a baleset a megyeszékhely Nagybányai utcai vasúti átjárójában. A fénysorompó tilos jelzése ellenére hajtott az átjáróba egy autós, gépkocsiját elsodorta egy éppen arra tartó vasúti munkagép. A balesetben a személyautó vezetője megsérült, a mentők a férfit kórházba szállították.

A baleset miatt Székesfehérvár és Sárszentmihály között nem közlekednek a vonatok, az utasokat autóbuszokkal szállítják. A Székesfehérvár-Veszprém vasútvonalon utazók késésekre számíthatnak.

 

 

Szerző