Mandelát búcsúztatták

Publikálás dátuma
2013.12.11. 06:30
Obama a történelem óriásának nevezte Nelson Mandelát FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/CHRISTOPHER FURLONG.
Ömlött az eső, özönlöttek az emberek a 95 éves korában elhunyt dél-afrikai vezető, Nelson Mandela gyásszertartására. Johannesburg volt tegnap a világ fővárosa, 91 állam- és kormányfő, számos korábbi politikai vezető, népszerű nemzetközi személyiség vett részt az apartheid-ellenes harc hősének, Dél-Afrika első fekete elnökének búcsúztatásán.

Nelson Mandela különleges személyiség volt, aki még halálában is összehozta a különféle nézeteket valló embereket. A lelátón megölelte egymást a két gyászoló özvegy, Mandela második és harmadik felesége: Winnie Mandela és Graca Machel. Először fogott kezet egymással Barack Obama és Raúl Castro kubai elnök.

Nagy ünneplés fogadta Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt, igaz, Jacob Zuma jelenlegi dél-afrikai elnököt füttykoncerttel üdvözölték a helyiek. Három volt elnök (Carter, Clinton és Bush), három brit exkormányfő (Major, Blair és Brown), Sarkozy és Hollande, a volt és a jelenlegi francia elnök is elment kondoleálni, akárcsak Mandela sok régi barátja, köztük Oprah, Bono, Naomi Campbell, Charlize Theron, Richard Branson.

Dél-afrikai politikai vezetők, a Mandela-család tagjai mellett több külföldi államférfi, köztük Ban Ki Mun, Barack Obama és Raúl Castro is felidézte a Nobel-békedíjas volt elnök személyiségét, örökségét. "Dél-Afrika, a szivárvány nemzet, apját és hősét veszítette el" - mondta az ENSZ-főtitkár, hozzátéve: Mandela "nemcsak nagy politikus, hanem nagy tanító is volt". Ban Ki Mun emlékeztetett, a világszervezet mindig támogatta az apartheid-ellenes harcot.

Barack és Michelle Obamát fogadta a legnagyobb ováció a stadionban. Az Egyesült Államok első fekete elnöke a világ nagy ikonjaihoz hasonlította, a huszadik század utolsó nagy felszabadítójának, a történelem óriásának nevezte Mandelát. "Ahogy Gandhi, eséllyel sem kecsegtető ellenállási mozgalmat vezetett, ahogy King, hangot adott az elnyomottaknak, s küzdött a faji megkülönböztetés ellen, ahogy Lincoln, egyben tartotta országát.

Ahogy Amerika alapító atyái, alkotmányba fektette le a demokratikus jogokat, hogy megőrizze a jövendő generációk számára" - mondta Obama. Az amerikai elnök emlékeztetett, hogy az Egyesült Államokban is századokig tartott a harc a faji megkülönböztetés eltörléséért.

"Michelle és én is sokat köszönhetünk ennek a harcnak" - mutatott rá Obama, aláhúzva, hogy Mandela és mások harca még nem ért véget, a világban még sok az egyenlőtlenség, az igazságtalanság. "Vannak, akik szolidaritást mutatnak Mandela ügyével, de nem tűrik az ellenvéleményt saját népüktől" - jegyezte meg az amerikai elnök.

Kövérnek nem ért meg egy főhajtást
Kövér László, az Országgyűlés elnöke hétfőn nem engedélyezte, hogy a plenáris ülés kezdetén főhajtással tisztelegjenek Mandela emléke, életműve előtt. Ezt Oláh Lajos, a DK színeiben politizáló képviselő javasolta, de nem járt sikerrel.
Oláh Lajos kijelentette: sajnálja hogy a házelnök úgy érezte, a világszerte tisztelt dél-afrikai politikus személye nem érdemel meg egy főhajtást. Magyarországot Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes képviselte Johannesburgban.
Jacob Zuma, a jelenlegi dél-afrikai államfő zárta a búcsúztatást, megköszönve a Dél-Afrika felé áramló együttérzést.

Obama a pódiumra tartva egy sor állam- és kormányfőt üdvözölt, de a legnagyobb szenzációt alighanem az keltette, s a legtöbb vitát Washingtonban az fogja kiváltani, hogy a kubai elnökkel is kezet rázott.

Castro a megemlékezésen Kuba afrikai gyökereiről, a rabszolgaság elleni harcáról beszélt, hangsúlyozva: Mandela, a méltóság, a béke, a megbocsátás harcosa különleges helyet töltött be a kubaiak szívében.

A Mandela életét ünneplő gyászszertartás leginkább rockkoncerthez hasonlított, az emberek énekeltek, táncoltak, fújták a vuvuzelát.

Dilma Rousseff brazil, Hifikepunye Pohumba namíbiai, Pranab Mukherdzsi indiai elnök is méltatta Mandelát. Jacob Zuma, a jelenlegi dél-afrikai államfő zárta a búcsúztatást, megköszönve a Dél-Afrika felé áramló együttérzést.

Szerző

Már a gumit sem viszi át a szlovák rendőrök fegyvere

Publikálás dátuma
2013.12.10. 19:58
Képünk illusztráció - Fotó: Jason Boeselager/Thinkstock
Szolgálat közben ezentúl saját lőfegyverüket is használhatják a rendőrök Szlovákiában, már amennyiben rendelkeznek ilyesmivel. A döntésre azért volt szükség, mert a testület szolgálati fegyverei olyan elavultak, hogy némelyikkel már a gumiabroncsot sem lehet átlőni. Nemcsak a fegyver avult el, hanem a mellé rendszeresített, szovjet fejlesztésű lőszer is.

A Hospodárské Noviny című szlovák lap beszámolója szerint a harminc éve rendszeresített CZ 82-es típusú pisztollyal már évek óta gondok vannak. Ezek a Makarov típusú (9 milliméteres, még szovjet fejlesztésű) lőszert használó fegyverek manapság már igen elavultnak számítanak, ráadásul jelentős hányaduknak az állapota sem megfelelő. Ezt jól érzékeltetik Lubomír Ábel országos rendőrfőkapitány helyettes szavai, aki azt nyilatkozta: megesik, hogy a rendőrök ezekkel nem tudják átlőni egy előlük menekülő gépkocsi gumiabroncsát sem.

A problémát most a saját lőfegyver szolgálati időben való használatának engedélyezésével orvosolta a rendőrség vezetése, de az igazi megoldás a fegyverkészlet teljes cseréje volna. A szlovák belügyi tárca eredeti tervei szerint a CZ 82-eseket már 1996-ban ki kellett volna vonni a rendőrég fegyverek közül. A szaktárca 2011-ben már ki is írt egy 26 ezer kézi lőfegyver beszerzését célzó, majd nyolc és fél millió euró értékű közbeszerzési tendert, ezt azonban érvényteleníteni kellett, mert a Közbeszerzési Hivatal több olyan panaszt is jogosnak talált, amelyek arra mutattak rá, hogy a pályázatot "személyre szabva", egy bizonyos gyártó érdekeit előnyben részesítve írták ki. A szlovák belügy ígérete szerint a közbeszerzési pályázatot jövőre ismét kiírják.

Szerző

Újabb feltételezett tömegsír Szerbiában

Megkezdődött egy vélt tömegsír feltárása a dél-szerbiai Raska térségben fekvő Rudnicán. Az ásatásokat a háborús bűnökkel foglalkozó szerbiai ügyészség és az eltűnt személyekért felelős bizottság rendelte el.    

A feltételezések szerint az egykori kőfejtőben 250 koszovói albánt temettek el 1999 júniusában a koszovói harcokból visszavonuló szerb különleges rendőrség tagjai.

Az eltűnt személyekkel foglalkozó bizottság elnöke szerint az a cél, hogy "megszüntessenek minden kétséget ezzel a helyszínnel kapcsolatban". Veljko Odalovic a helyi televízióban beszámolt róla, hogy több kutatást is végeztek már az Európai Unió jogi és igazságügyi missziójának információi alapján. Mint fogalmazott, ez egy komoly és nehéz kérdés, ezért jelentős eszközöket biztosítottak a mostani helyszín kivizsgálására.

Szemtanúk már 1999-ben jelentették, hogy valaki földet szórt szét a rudnicai kőfejtő területén, de senki sem tudta teljes bizonyossággal megmondani, hogy ez miért történt. A helyiek szerint a bánya a 80-as évek végén bezárt. A lehetséges tömegsír kérdését 2004-ben vetette fel először egy pristinai munkacsoport és a koszovói ENSZ-közigazgatás, 2007-ben pedig már folytattak itt vizsgálatot, de akkor nem találtak semmit.

Szerző