Megfiatalított Mozart

Publikálás dátuma
2013.12.11. 06:45
A varázsfuvola próbáján Brickner Szabolcs (Tamino) és Hajnóczy Júlia (Pamina) FOTÓ: ZENEAKADÉMIA/FEJÉR GÁBOR
Mint kamaraszínház A varázsfuvola előadásával nyílt meg a Zeneakadémia egykori kisterme, amit a nagy karmesterről, Solti György Kamarateremnek kereszteltek. Az egykori lepusztult, megszürkült helyiségből freskókkal, szép csillárokkal díszített kamaraszínház lett, ami zenekari árkot, vasfüggönyt is kapott.

A Zeneakadémiának mágikus vonzása van, nyilván ennek is köszönhető, hogy a felújítás utáni első zenés színházi produkcióra, A varázsfuvola előadására összeálltak az egykori és a mostani diákok szereplőkként, és zenekari tagokként egyarámt. Fiatalos, invencióval, és némi szertelenséggel teli, élvezetes előadás született. Van benne ötlet, tettvágy, lelkesedés. Kicsit mozaikos, de ez a műből is adódik.

Ami esetleg nem kellőképpen kimunkált, vagy elmélyült, azt pótolja a játékkedv, az üde frissesség. Aminek egyik záloga, Varró Dániel író új, eleven fordítása. Azt mondja erről az előadás szünetében, hogy Almási-Tóth András rendező hívta fel azzal, szeretne fiatalosabb fordítást. Varró örült, mert ennél szebb feladatot nehezen tudna elképzelni. Sokkal bonyolultabb munka volt, mint gondolta. Sokáig tartott, minden szótagnak illeszkednie kellett a zenéhez.

Közben csodálatos volt Mozartot hallgatni. Ez a feladat igen nagy kaland volt, de abszolút élvezte. Schikanader szövege régiesnek hat, szerinte már számunkra nem annyira érdekes a felvilágosodás, a szabadkőműves vonulat. Nem volt bent próbákon, most látja először az előadást. Tetszik neki az egész, az különösen, hogy lehet érteni, mit énekelnek a színészek.

Marton Éva világot járt operaénekes, a produkció művészeti vezetője, a tradicionális, német szöveget szerette volna. Megnézte Varró fordítását, amit azért meg kellett emésztenie. Amikor átolvasta, és ráhelyezte a zenére, nagyon stimmelt, nem kellett eltorzítani sem a hangokat, sem a ritmust. A lényeg az volt, hogy közelebb hozzák a fiatalok beszédstílusához, hogy megértsék a szöveget.

Marton azt mondta, hogy az eddigi kisterem, amit a nagy karmesterre emlékeztetve Solti György Kamarateremnek neveztek el, már kamaraszínház lesz, ha nem is tartanak benne minden este előadást. De már van új produkcióra megrendelésük, szeretnének a tavaszi, az őszi fesztiválon is részt venni. Szeretnének barokk és kortárs darabokat egyaránt. A színpadtechnika egyszerű, nincs mélysége, és oldalszínpadok sincsenek. Szűkek a lehetőségek.

A lift, amivel a díszleteket szállítják, még nem megy. Zsinórpadlás van, a zenekari árkot többféleképpen lehet emelni, süllyeszteni. Ami rendelkezésre áll, abból kell gazdálkodni. Az építkezés hátráltatta a munkát, utolsó pillanatban lettek csak például reflektorok, de a legkomolyabb dolog valamit beüzemelni, és lám, most tanúi vagyunk, hogy működik. A második rész még mozgalmasabb. Nem lehet nagy látványosságot, mutatós díszletváltásokat csinálni, de kedves ötlet, és a műhöz igencsak illik, hogy az alapdíszlet a Zeneakadémia orgonáját mintázza.

A zenekar Alpaslan Ertüngealp vezénylésével telten, bensőségesen, szenvedélyesen, vagy éppen fájdalmasan szól, mikor mire van szükség. A kórus az erkélyről zeng, a Juronics Tamás koreografálta ifjonc balettosok meglehetősen virgoncok, ahogy a három fiút alakító Kiss Tamás, Szabó Barnabás, Krúdy Bálint szintén. Tamino Brickner Szabolcs megszemélyesítésében tényleg szép szál legény, aki a próbák alatt felnőtté érik.

Ahogy persze Pamina is, aki Hajnóczy Júlia alakításában a szenvedés egészen megrendítő stációit járja végig, és ezek szolgálnak boldogsága alapjául. Gaál Csaba Papagenója, Zavaros Eszter Papagenája megspórolja magának ezt a szenvedést, de abszolút szerethetőek, kitörő öröm a szerelmük. Vitákat váltott ki, hogy Cser Krisztián erőteljes Sarastróként Paminához, és Az éj királynőjéhez is komoly vonzalmat mutat. Az éj királynője Varga Viktória megformálásában sötét dolgok tudója.

A három dáma, Ambrus Orsolya, Vincze Klára, Vörös Szilvia, nem akarnak különösen fenségesnek mutatkozni, viszont szarkasztikus humoruk van. T. Gippert Béla Monostatosként szintén inkább humoros figura, mint dermesztően gonosz. Az egész produkció vitatható részeivel együtt is, odaadást, tehetséget sugároz.

Meczner János, a Budapest Bábszínház igazgatója, aki maga is rendezte A varázsfuvolát, azt mondja az előadás után, szép gesztus, hogy amikor megnyílik ez a kamaraszínház, a Zeneakadémia volt és jelenlegi énekes hallgatói, a volt zenész hallgatói és a mostaniak adják a nyitó produkciót. Nagyon szép a terem, de A varázsfuvola nem kamaraopera, ki kellett találni, hogyan illik ebbe a környezetbe. Sok, nagy díszlettel nem lehetett operálni, ezért a mozgás, ami alapvetően dominál. A terem pedig remekül vizsgázott.

Almási-Tóth András rendező szerint, kamaraoperákra való a terem, de baj, hogy nincs oldalszínpad, hátsószínpad, süllyesztő, hiszen a zenekar becsúszik a színpad alá. Ugyanakkor nagyon jó, intim hangulata van a helyiségnek. A varázsfuvola nem kamaraopera, de olyan az eszmeisége, hogy ezzel meg lehet nyitni egy kamaraoperát.

Hiszen arról szól, hogy minden emberben van ellentmondás az ész és a zsigeri dolgok, a szenvedély és az intellektus között, és a zene az, ami ezt kisimíthatja, mert az Apollóni és dionüszoszi benne össze van csomózva. A varázsfuvola arról szól, hogy a zene az, ami képes minket megváltani a belső ellentmondásainktól. Azért nem lehet naponta játszani ebben a teremben, mert rengeteg hétköznapi probléma adódik, például, hol szállítják, hol tárolják a díszleteket, a ruhákat hol szárítják.

Szerző

Hobbit-premier és Tolkien-nap az Urániában

Exkluzív premiervetítésen mutatja be a Magyar Tolkien Társaság szerdán éjfélkor A hobbit - Smaug pusztasága című filmet az Uránia Nemzeti Filmszínházban Budapesten.

A vetítés a társaság Egy rég várt utazás című rendezvénysorozatához kapcsolódik, amelyet J. R. R. Tolkien amerikai író 122. születésnapja tiszteletére január 5-én rendeznek meg az Uránia moziban - közölte a társaság az MTI-vel.

A hobbit-trilógia legújabb részét 2D verzióban, eredeti nyelven, felirattal tekinthetik meg szerdán az érdeklődők. Emellett különböző filmes relikviákból álló kiállítás is szerepel az eseményen. A látogatók találkozhatnak az életre kelt szereplőkkel, a vásáron pedig Tolkiennel kapcsolatos könyvekből, filmekből, játékokból, ékszerekből, filmes relikviákból és ajándéktárgyakból válogathatnak. Az író tudományos életművének és szerzői munkásságának rajongói Középfölde világát bemutató kisfilmeket és tájékoztató videókat tekinthetnek meg.

Január 5-én Tolkien születésnapja tiszteletére rendezendő egész napos programon filmvetítések, ismeretterjesztő előadások, művészeti workshopok, kiállítás és vásár, valamint színpadi produkciók, családi és gyermekprogramok várják az érdeklődőket az Urániában.

A Tolkien-nap idei díszvendége Ted Nasmith, világhírű kanadai Tolkien-illusztrátor lesz, aki képzőművészeti workshopot és előadást tart, válogatott műveit pedig egy kiállításon mutatja be. A nap folyamán a látogatok találkozhatnak több szinkronszínésszel is, mások mellett Széles Tamással, Dányi Krisztiánnal, Haás Vander Péterrel és Hermann Lillával. Az eseménysorozaton egyetlen alkalommal vetítik le A hobbit: Váratlan utazás című film kibővített változatát. 

Tolkien ihlette előadásokkal szórakoztatják a közönséget a Középfölde dalban, táncban című programon. Fellép Ted Nasmith (gitár, ének), Nika (Veres Mónika) táncos, valamint a Tolkien Tribute Band. Az eseménysorozatot a társaság tagjainak, szimpatizánsainak, valamint több vendégművész közös zenés előadása zárja Gondor hősei címmel - olvasható a közleményben.

Szerző

Ingyen koncert a Zenekadémián

Publikálás dátuma
2013.12.10. 18:05
Fotó: Grégory Dubus/Thinkstock
Az idősek tiszteletére rendeznek nagyszabású jótékonysági estet december 17-én a Zeneakadémián. A Karácsony! című koncert célja, hogy advent idején köszöntse és közös ünneplésre hívja a magányosan élő időskorúakat. 

A szervezők közölték, hogy az este fél nyolckor kezdődő rendezvényen fellép Tracy Cox, az idei Operalia énekverseny győztese. A Plácido Domingo által alapított versengés idei nyertese először lép színpadra Budapesten. Tracy Cox mellett hallhatja és láthatja a közönség Kertesi Ingrid és Andreas Magony operaénekeseket, fellép továbbá Kovács György trombitaművész, valamint Mesterházy Gyula színművész. A MÁV Szimfonikus Zenekart Medveczky Ádám vezényli. A műsorban karácsonyi klasszikusok, népszerű opera- és operett részletek szerepelnek.

Az érintett korosztályhoz tartozók az ismert budapesti nyugdíjas szervezeteknél igényelhetnek ingyenesen koncertjegyeket. Az est fővédnöke Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, valamint Iván László fideszes országgyűlési képviselő, a párt nyugdíjas tagozatának elnöke a pártfogója.

Szerző