Tréfával ütötte el a brit kormányfő a "selfie" miatti bírálatokat

Tréfával igyekezett tompítani szerdán a brit miniszterelnök azoknak a bírálatoknak az élét, amelyeket a brit sajtó és az ellenzék fogalmazott meg az amerikai elnökkel és a dán miniszterelnökkel Nelson Mandela néhai dél-afrikai államfő előző napi búcsúztatási szertartásán készített "selfie", vagyis mobiltelefonos önarcképe miatt.

 David Cameron a sowetói stadionban rendezett megemlékező szertartáson Barack Obamával és Helle Thorning-Schmidt dán kormányfővel együtt készítette a közös portrét. A pillanatot elkapták a fotósok és a tévékamerák, és a három nevető politikust ábrázoló képek bejárták a világsajtót.

Szerdán a legnagyobb példányszámú és legbefolyásosabb brit tömeglap, a The Sun első oldalán hozta a fotót, és "tiszteletlenséggel" vádolta meg a brit kormányfőt a búcsúszertartáson előadott könnyed jelenet miatt.
Cameron a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos szerdai félórájában az incidensre vonatkozó képviselői kérdésre kijelentette: Nelson Mandela élete és halála egyaránt rendkívüli szerepet játszott abban, hogy az emberek egymásra találhassanak. "Így amikor a Kinnock-család egyik tagja felkért (a közös) fotóra, úgy gondoltam, hogy pusztán udvariasságból is igent kell mondanom" - tette hozzá általános derültség közepette a brit kormányfő.

Cameron ezzel arra utalt, hogy Helle Thorning-Schmidt dán kormányfő Lord Neil Kinnocknak, a 2010 óta ellenzékben politizáló brit Munkáspárt egykori vezetőjének és miniszterelnök-jelöltjének menye. Stephen Kinnock, Lord Kinnock fia és Helle Thorning-Schmidt 1996-ban házasodott össze. Kinnock a Labour 1992-ben elszenvedett váratlan választási veresége után távozott a párt éléről. Sokan máig úgy vélekednek, hogy az esélyesebbnek tartott Munkáspárt akkori vereségében és a John Major vezette, a közvélemény-kutatási adatok alapján előre vesztesnek tartott konzervatívok győzelmében éppen a Cameront most megrovó The Sun játszott döntő szerepet.

A naponta átlagosan 12 millió olvasóhoz eljutó újság az 1992-es parlamenti választások napján első oldalán közölte Neil Kinnock képét, azzal a felszólítással, hogy ha Kinnock győz, a Nagy-Britanniát utolsóként elhagyó kivándorló legyen szíves leoltani a lámpát.

Szerző

Többet lóguk a videómegosztókon

Publikálás dátuma
2013.12.11. 19:31
Fotó: Thinkstock/ Getty Images.
Több mint kétszeresére nőtt a YouTube videómegosztó portál reklámbevétele 2013-ban, elérte az 5,6 milliárd dollárt. A YouTube szerzi meg a világ teljes online reklámbevételének 1,7 százalékát - írta az angol Financial Times üzleti napilap az eMarketer médiakutató cég tanulmányára hivatkozva.

A tanulmány szerint, ahogy a fiatalabb korosztály egyre kevesebbet néz tévét, és inkább az interneten keres rá a műsorokra, úgy növekszik a reklámozók érdeklődése is a YouTube iránt. A YouTube a reklámbevétel jelentős részét visszaosztja szerződéses partnereinek, vagy az oldalra feltett videók készítőinek. Az eMarketer szerint azonban a portálnak még így is 1,96 milliárd dollár nyeresége lesz a reklámokból 2013-ban.

A tanulmány szerint a reklámbevételek a jövőben csak növekedni fognak. Az erre alkalmas mobileszközökön (okostelefon, táblagép) már az idén is megugrott a videómegtekintések száma, és a trend további növekedésre utal. Az Egyesült Államokban 2013-ban nagyjából 0,8 milliárd dollár nyeresége volt az oldalnak a reklámokból, 2015-re 1,5 milliárd dollár fölé emelkedhet ez az összeg.

A Financial Times szerint a YouTube-nak havonta több mint 1 milliárd látogatója van. Az Egyesült Államokban az online videók mellett megjelenő reklámok 20 százalékából profitál a cég, és bevételben magabiztosan megelőzi a rivális Hulu videómegosztót.

A YouTube számára a jövőt azok a stúdiók (például Maker Studios, Awesomeness TV) jelentik majd, amelyek már eleve az interneten és nem a televíziós csatornákon akarják megjelentetni műsoraikat. Olyan hagyományos médiatársaságok is kezdenek betársulni ilyen stúdiók mellé, mint a Time Warner vagy a DreamWorks Animation.

A YouTube tulajdonosa, a Google is saját műsorkészítő stúdiót alapított YouTube Space Los Angeles néven. A stúdió kifejezetten az új vagy feltörekvő YouTube videókészítőket célozza meg.

Szerző

Fáznak és éhesek az ukrán rendőrök

Publikálás dátuma
2013.12.11. 19:03
Fotó: Uriel Sinai/Getty Images
Nem volt hajlandó buszra szállni és Kijevbe utazni a Berkut különleges belügyi alakulat 220 tagja - hozta nyilvánosságra szerdán egy helyi híreket közlő hírportál.

"Közösen úgy döntöttünk, hogy nem vagyunk hajlandók erőszakot alkalmazni békés tüntetőkkel szemben. A fenyegetések és a kilátásba helyezett szankciók ellenére az egység összes tagja megtagadta, hogy beszálljon az autóbuszokba" - közölte egyik parancsnokuk.

A belügyi egységek Kijevben szolgálatban lévő tagjai kimerültek, haza szeretnének térni - írta szerdán a Vesztyi című lap. A Hrescsatik főutca egyik kereszteződésében a rohamrendőrök - a tüntetőkhöz hasonlóan - hordókban rakott tüzek mellett melegszenek, teát isznak a mínusz 15 fok körüli fagyban és szakadó hóesésben. Néhány óránként váltják egymást a buszokban pihenő társaikkal.

"Szendvicsekkel kínáljuk őket, elfogadják. A tüntetők közül óránként valaki tájékoztatja őket a hírekről, meghallgatják" - idézte a lap a tüntetések egyik résztvevőjét, a negyvenéves ivanov-frankivszki Jaroszlav Noszovicsot.

Egy Ivan keresztnevű, Vinnyicjából érkezett hadnagy elmondta, hogy három hete nem volt otthon. "Az autóbuszban lakunk, két órákat alszunk, vagy az egyik bázis tornatermében, vagy az elnöki hivatal épületében. Mellékhelyiségekben borotválkozunk. Költségtérítésként napi 30 hrvinyát (körülbelül 800 forintot) kapunk" - mondta.

A Facebookon megosztott fotók arról tanúskodnak, hogy néhány rohamrendőr próbál titokban kapcsolatba lépni a demonstrálókkal. A képeken az látszik, hogy SMS-üzeneteket írnak a mobiltelefonjaikra, amelyeket a buszok ablakán keresztül mutatnak ki az arra járóknak. A fotókon jól olvashatók a következő üzenetek: "A rendőrség a néppel van. Dicsőség Ukrajnának!", "A fő, hogy ne engedjetek a provokációknak!", "Zaporizzsjából jöttünk, haza szeretnénk menni. Aggódik értünk a családunk."

Szerző