Előfizetés

Soltész: 2,4 százalékkal nőnek a nyugdíjak jövőre

Jövőre 2,4 százalékos lesz a nyugdíjemelés mértéke - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára az Idősügyi Tanács ülésén csütörtökön, Budapesten.

Soltész Miklós elmondta, hogy az emelés 2,8 millió embert érint, közülük kétmillióan nyugdíjasok, nyolcszázezren pedig korhatár előtti ellátásban, fogyatékos támogatásban és megváltozott munkaképességűek támogatásában részesülnek.
Kiemelte, a tavaly bejelentett idei nyugdíjemeléssel és a gazdaság jó teljesítményével együtt jövőre 3,2-3,4 százalékkal emelkedik a nyugdíjak vásárlóértéke, összességében pedig 170 milliárd forinttal marad több az idős embereknél, illetve azoknál, akik az emelésből részesülnek.

Emlékeztetett arra, hogy a kormány két lépésben csökkentette a rezsiköltségeket, ami további megtakarítást jelent a háztartásoknak. Soltész Miklós ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, nem szabad hinni "a szirénhangoknak", amelyek kétségbe vonják és meghazudtolják ezeket az intézkedéseket.

Mint mondta, a baloldali kormányzás 2010-ben a nyugdíjkasszát 350 milliárd forintos hiánnyal zárta.
Az államtitkár egyben utalt Gyurcsány Ferenc DK-elnök kijelentésére, miszerint el kellene törölni a nyugdíjkorhatárt. Soltész Miklós szerint ez az intézkedés azokat sújtaná, akik végig dolgozták az életüket, de alacsony jövedelműek. Ők soha nem jutnának nyugdíjhoz, ami elfogadhatatlan - mondta az államtitkár.
Soltész Miklós szerint baj, hogy a fenti kijelentéssel a többi baloldali párt nem foglalkozott, és nem nyilatkoztak arról, hogy ezt az intézkedést megvalósítanák-e vagy sem.

A szociális és családügyekért felelős államtitkár szerint az elmúlt három és fél év kormányzati intézkedései egyik oldalról a nyugdíjak vásárlóértékének megőrzését szolgálták, másrészt fenntarthatóvá tették a nyugdíjrendszert.
Az államtitkár az Idősügyi Tanács ülésen köszöntötte a százezredik nőt, aki a Nők 40 program keretében ment nyugdíjba.
Soltész Miklós elmondta, a 32 év munkaviszony és a nyolc év gyermeknevelési támogatás beszámításával azoknak a nőknek szerettek volna kedvezni, akik az életük korai szakaszában kénytelenek voltak munkába állni, és emellett gyermeket is neveltek.
Ezt a fajta ellátást 2011 óta lehet igénybe venni, abban az évben 48 ezren, tavaly 29 ezren éltek ezzel a lehetőséggel.

Mesterházy a kétharmados győzelmet sem zárja ki

F. Á.
Publikálás dátuma
2013.12.12. 14:53

Megnyerik a tavaszi választásokat, sőt, még a kétharmados győzelmet sem zárja ki az MSZP elnök-frakcióvezetője. Mesterházy Attila erről az osztárk Der Standardnak beszélt a tegnap megjelent interjújában. A politikus arról beszélt, hogy amikor átvette a párt vezetését, sokan azt vizionáltak, hogy az MSZP is eltűnik majd a süllyesztőben, mint az MDF és az SZDSZ. Elsőként tehát csődgondnokként kellett tevékenykednie, csak később lehetett valódi pártvezető.

2010-ben a szocialista párt 19 százalékot kapott, most 28 százalékon áll a felméréseik szerint, és a választási kampányban jelentősen nőni fog a támogatottságuk - hagsúlyozta Mesterházy. Az ellenzéki szövetségről azt mondta, hogy az LMP korábban leszögezte, önálló jelölteket indít, amivel az ökopárt eleve lehetetlenné tette az ellenzéki összefogást. Elmondta: pártja minden erővel arra törekszik, hogy a bizonytalan választókat rávegye, menjenek el szavazni, mert ha otthon maradnak, azzal Orbán Viktort támogatják.

Ámítás a rezsicsökkentés, hiszen ma minden sokkal többe kerül, mint három éve, és akár más intézkedések, úgy például a pedagógusbéremelés sem hozott valódi javulást. A kormány a foglalkoztatási adatokkal is becsapja az embereket, a "Magyarország jobban teljesít" szlogen hamis, hiszen egészen mást mutat a valóság, mint a propaganda - jelentette ki a pártelnök. Mesterházy az interjúban azzal vádolta Orbánt, hogy Patyomkin-országot épít. Ezzel szemben a szocialistáknak van tervük a társadalmi, a gazdasági és a demokráciát érintő válság megoldására. 

A Horthy-szobrokkal, a miskolci könyvégetéssel és Kertész Ákos kanadai menedékkérelmével összefüggésben az MSZP elnöke kijelentette: Magyarországon kultúrharc folyik bizonyos művészek, filozófusok és egyes tudományágak képviselői ellen. Ebbe illeszkedik a Horthy-restauráció is. Megdöbbentőnek nevezte, hogy a kormány hőst akar csinálni olyasvalakiből, aki több százezer magyar zsidó meggyilkolásáért felelős.

Trauma az egészségügyben

Növekvő aggodalommal tapasztaljuk, hogy az egészségügyi ellátás országosan tapasztalható romlása Győrött újabb kritikus szakaszhoz ért, amikor a megyei kórház minden traumatológus szakorvosa egyszerre adta be a felmondását. Ez az ügy végül is eseti beavatkozással megoldódott, de az országos helyzet nem változott - írják közleményükben a szocialisták.

Felháborító, hogy az Orbán Viktor vezette kormány változatlanul fontosabbnak tartja a miniszterelnök megalomániás stadionépítési programját a kritikus helyzetben lévő egészségügy megsegítésénél.

Felháborító az egészségügyi dolgozók bérének eddigi alamizsnaszerű emelése, továbbá a pénzhiány miatt meghozott kényszerintézkedések bevezetése.

Az MSZP néhány hete elindított aláírásgyűjtő akciója ezért pontosan azt követeli, hogy a stadionépítésre szánt súlyos tízmilliárdokat haladéktalanul az egészségügy általános helyzetének javítására csoportosítsák át.

MSZP Győr és Környéke Szervezetének elnöksége