karácsony;infláció;ponty;vascora;puncs;

2013-12-15 09:00:00

A karácsonyi vacsora buktatja le Orbán sikerpropagandáját

Itt van már a Kánaán, hirdeti a kormányzat, hiszen mindjárt mérhetetlen lesz az infláció, a pénzromlás mértéke 1 százalék alá süllyedt. A nepszava.hu most arra kíváncsi, hogy az Orbán-Kánaán tényleg tejjel mézzel folyó-e, azaz egy karácsonyi vacsora esetében is kitapintható-e az „olcsulás”, avagy az élelmiszerárak még mindig dübörögnek vagy csak a tartós fogyasztási cikkek (plazmatévé és dízelmozdony) gyakorta nominálisan csökkenő árai szépítik a statisztikát. Mivel egyelőre nem állnak rendelkezésre a decemberi árak az összevetés a tavalyi utolsó hónap, illetve az idei november tarifáival számol.

Bár a harcsapaprikásnál (természetesen csuszával dúsítva) a nepszava.hu tudósítója ínycsiklandóbbat nem ismer, a magyar rögvalóság okán pontyra szelídíti az alaphalat – szépen egybesütve, karikára vágott, rozmaringos burgonyával körítve. Egy kétgyermekes család vélhetően végez egy három kilós ponttyal, amit kilónként most 1060 forintért szákol ki a közértakváriumból az eladó. Mivel tavaly decemberben még 991 forint volt a kilónkénti tarifa, 207 forint a veszteség a 3180 forintért hazavihető halon. Ami a fitneszőrület jegyében roston sül, mégpedig hagymaágyon - utóbbiból 0,5 kg szükségeltetik-, beszerzési ára jelenleg 91 forint, míg 2012 végén 74 forintra rúgott ez a tétel. A burgonyaszükséglet mintegy egy kilogramm, ezt a mennyiséget 164 forintért lehet megvásárolni, míg egy éve 148 forintot kértek érte. (A rozmaring fogyasztói árát a KSH nem adja meg, így azzal nem számol a hivatalos kalkuláció. 5 dkg szárított formában ebből a fűszernövényből mintegy 200 forint, és érdemben nem változott.) Úgyhogy összességében a főfogásért 240 forinttal kell többet fizetni. A drágulás mértéke 7,5 százalék.

Persze mielőtt az ember lecuppogtathatja a szálkákról a halhúst, még meg kell küzdenie egy klasszikus karácsonyi bevezetővel, nevezetesen a borsodóval. Aminek elkészítése nem egy bonyolult mutatvány: csomómentes cukor-tojás egyveleget kell tudni előállítani, illetve jó csuklótechnikára van szükség a habverő forgatásához. Személyenként egy nagy kanál cukor, egy deci bor, illetve egy tojás szükségeltetik, valamit egy citrom héja reszelve. A cukor – mintegy 12 deka – úgy 31 forintot kóstál szemben a 2013 decemberi 34,5 forinttal. A tojás megvásárlására 145,5 forintot kell jelenleg szánni, ami erősen alatta marad a tavalyi 172 forintnak. Egy közepes citromot 55 forintért vesztegetnek, míg az előző karácsonykor még 48,5 forinttal beérték az üzletek. Mivel a bor szofisztikáltsága ez esetben nem perdöntő, kétliteres palackosból 2 deci 70 forint, míg tavaly 55 forintból kijött ez a mennyiség. Bár a család négytagú, az óvó szülői döntés eredményeképpen a gyerekek elé tej kerül. Ebből két deci mintegy 49 forint, míg 11 hónappal ezelőtt csak 46 volt. Egyszóval a nyitófogás 6,5 forinttal kevesebből kijön mint majdnem egy évvel korábban – ez mintegy 1,8 százalékos spórolást jelent.

És persze nem karácsony a karácsony bejgli nélkül – így egy rúd behabzsolásával a nepszuava.hu is számol. A 25 dkg liszt 36,5 forintért szerezhető be, holott tavaly mintegy 45 forintot kóstált ez a tétel. A 12,5 dkg margarinért mintegy 160 forintot kérnek az üzletekben, a tavaly decemberi 156,5 forint helyett. A 25 deka cukor mintegy 64 forintért emelhető le a boltok polcairól, ami tagadhatatlanul jutányosabb a 11 hónappal ezelőtti 71 forintnál. A három tojás most kijön 110 forintból míg 2013 decemberében ez a tétel 129 forintot kóstált volna. A négy deci tej 97 forintból szerezhető be, a tavalyi tarifa 92 forint volt. A citromhéjhoz szükséges déli gyümölcs ára 55 forintra rúg a 11 hónappal ezelőtti 48,5 forint helyett. (Az élesztőt és a mazsolát adathiány miatt mellőzzük.) A leghúzósabb tétel a dió, aminek 25 dekáját tavaly már 500 forintért meg lehetett kapni, most viszont 700-800 forint. Azaz összességében 230-al ugrott a bejgliköltség, a drágulás mértéke úgy 22 százalék.

És persze mindezt le kell öblíteni valamivel, az ünnepi hangulat fokozása érdekében ajánlott egy klasszikus angolpuncs. Az alapját adó bor mintegy 350 forintért szerezhető be, szemben a 11 hónappal ezelőtti 276 forintos árral. A másfé ldeci rumszerű tömény 282 forintból megoldható, igaz ezért a mennyiségért 2012. decemberében 271 forintot kellett kicsengetni. A 40 deka cukor 102 forintért kapható, a tavaly decemberi „édesítő költség” 115 forintra rúgott. Az ízesítésre szolgáló két citromot 109 forintért lehet hazavinni, míg 11 hónapja 97 forinttal beérte a zöldséges. A narancs esetében hasonló az ábra: két darabot 87 forintért adnak, holott az előző karácsonykor még 71 forintból minden remek volt. Azaz 100 forintért drágábban állítható elő a karácsonyi mákony, ez nagyjából 12 százalékos költségnövekedést jelent. (Az esélyegyenlőség jegyében jár a gyerekeknek is némi itóka, például kóla, ami ugyan borzasztóan egészségtelen, de segít átfúrni a gyomrot kitöltő kajarétegeket. Egy kétliteres palack 365 forintot kóstál, 361 forint volt még tavaly decemberben, a növekmény nem egészen egy százalékos.)

Summa: egy igen-igen puritán karácsonyi vacsora már 6553 forintból megvan, ám ugyanezt a menüsort tavaly 5984 forintból lehetett kihozni. Azaz 8,7 százalékkal fáj többe az ünnep estéje mint tavaly. Ez a különbség pedig majdnem tízszerese a 0,9 százalékos inflációnak.