Előfizetés

Végső búcsú Mandelától

Népszava-információ
Publikálás dátuma
2013.12.16. 06:33
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/OLI SCARF
Utolsó útjára kísérték tegnap Nelson Mandelát, a Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű elnökét, az apartheid elleni küzdelem szimbólumát. Ma, a Megbékélés Napja nevű nemzeti ünnepen szobrot állítanak Mandelának a pretoriai elnöki hivatal kertjében.

Qunu településen helyezték tegnap végső nyugalomra Nelson Mandelát. A volt elnök e település közelében nevelkedett, s ide vonult vissza élete alkonyán. A gyásszertartás szűk körben zajlott, csak a család és a felső állami vezetők vehettek rajta részt, de az azt megelőző búcsúztatáson, amelyet még élőben közvetített a televízió is, mintegy 4500 vendég jelent meg, köztük külföldiek is, mint Lionel Jospin volt francia miniszterelnök, Alain Juppé volt francia külügyminiszter, Károly herceg brit trónörökös és Richard Branson brit milliárdos is.

Magát a szűk körben zajló temetést, amikor a koporsót ágyúlövések és a dél-afrikai légierő helikoptereinek zászlós tisztelgése mellett sírba helyezték, a család kérésére már nem közvetítette a televízió. Jacob Zuma, a Dél-afrikai Köztársaság elnöke arra szólított fel a szertartáson az ország lakósait, hogy tartsák életben Mandela örökségét, ne okozzanak neki csalódást.

Ezt az örökséget hivatott életben tartani az a Mandela szobor is, amelyet a mai nemzeti ünnep alkalmával avatnak fel a pretoriai elnöki hivatal kertjében. December 16-án Dél-Afrika a Megbékélés Napját ünnepli.  Ezzel véget ér a tíz napos hivatalos gyász, ugyanis Mandela halálakor Zumba elnök a temetésig nemzeti gyászt rendelt el, s félárbocra eresztették a zászlókat.

Pártot alapított a parlamentből eltávolított orosz ellenzéki politikus

Oroszország Szociáldemokratái néven pártot alapított Gennagyij Gudkov, a parlamenti mandátumától tavaly megfosztott orosz ellenzéki politikus. A szervezet alapító kongresszusát vasárnap tartották az orosz fővárosban.

A küldöttek a Vlagyimir Putyin hatalma ellen fellépő politikust választották meg vezetőjüknek.
A KGB ezredeséből lett pártvezető elmondta, az új politikai szervezettel legfőbb céljuk az, hogy hatalomra kerüljenek a 2016-os parlamenti választásokon. Szerinte a választók 20-25 százalékára számíthatnak, és azt is biztosra veszi, hogy százezrek csatlakoznak majd hozzájuk, akiknek társadalmi igazságosságot, a szegénység csökkentését, a jog fensőbbségét és az emberi jogok tiszteletben tartását ígérik.

A politikus azt is közölte, nincs ellenükre, hogy a nagyvállalkozók támogassák pártjukat és szívesen venné, ha Alekszandr Lebegyev is csatlakozna tagjaikhoz. Az orosz üzletember a The Independent és az Evening Standard nevű brit napilapok tulajdonosa és a Novaja Gazeta című orosz ellenzéki lapot is támogatja.

Az orosz sajtóban elterjedt, hogy a Gudkov fémjelezte szociáldemokrata párt jövő év elején egyesül Gleb Fetyiszov orosz milliárdos zöld pártjával. Nem titkolt céljuk a szakértők szerint a halódó ellenzéki Igazságos Oroszország párt kiszorítása.
Gennagyij Gudkov az egykori szovjet állambiztonsági szolgálattól 1992-ben szerelt le, 2001-ben nyert először képviselői helyet a parlamentben. Az orosz törvényhozás alsóházában a harmadik legnagyobb frakcióval rendelkező Igazságos Oroszország párt képviselőjeként tevékenykedett 2012 szeptemberéig, amikor az Állami Duma a legfőbb ügyész beadványának helyt adva megfosztotta őt mandátumától. A vádhatóság szerint a politikus törvényhozói státusával ellentétes üzleti tevékenységet folytatott.

Idén márciusban Gennagyig Gudkovot fiával, Dmitrij Gudkovval együtt kizárták az Igazságos Oroszország pártból azzal az indoklással, hogy a politikusok nem voltak hajlandóak kilépni a főként parlamenten kívüli erőket összefogó ellenzéki koordinációs tanácsból.

A politikusok aktív szerepet vállaltak a 2011. decemberi parlamenti választásokat követő, és a 2012. márciusi elnökválasztás után felerősödő nagyszabású ellenzéki tüntetések szervezésében és lebonyolításában. A megmozdulásokon több tízezer ember tiltakozott az elcsalt választások és Vlagyimir Putyin hatalmának megszilárdulása ellen. Gudkovék gyakran képviselői mandátumuk felhasználásával védték az engedély nélkül tüntetőket az intézkedő rendőrökkel szemben.

Könnygázt vetett be a román csendőrség

Könnygázt vetett be a román csendőrség a Bukarest belvárosában vasárnap este tartott, előre nem bejelentett demonstráción az erőszakosan fellépő tüntetők megfékezése érdekében - közölte Georgian Enache, a bukaresti csendőrség szóvivője az egyik román hírtelevízió műsorában.

Az interneten szerveződött demonstráció résztvevői a kormány, illetve a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítását megszavazó képviselők lemondását követelték, tiltakozva az ellen, hogy a politikusok kivonják magukat a korrupciós cselekmények büntetőjogi felelőssége alól. A román média szerint vasárnap este több mint ezren vonultak fel Bukarest utcáin, többnyire ugyanazok, akik hónapokig demonstráltak a verspataki ciántechnológiás bányaprojekt ellen.

A békés tüntetők között elvegyült ismert futballhuligánok megdobálták és megpróbálták áttörni a csendőrkordont: ekkor használtak könnygázt a tömegoszlatásra - mondta a szóvivő.