Ismét kitört az Etna

Hétfőn zárva tartják a szicíliai Catania repülőterét az Etna újabb kitörése miatt.

A Catania Fontanarossa és a közeli Comiso repülőtere is teljesen leállította forgalmát az Etnáról érkező hamueső miatt. Egyes járatokat a palermói repülőtérre irányítanak át.

A több mint háromezer méter magas aktív vulkán negyvennégy kilométerre van Cataniától. Az Etna vasárnap este tört ki ismét. Az idén már huszadik alkalommal. A Stromboli-típusú tevékenység most is nagyon látványos: a vulkán dél-keleti krátereiből több helyen is láva tör elő, és az izzó rögök tűzijátékszerűen repülnek a magasba. A legszélesebb lávafolyam a Valle del Bove lakatlan völgye felé tart. 

Az Etna utoljára november végén tört ki. Akkor néhány napig tartott a kitörés és a legnagyobb problémát akkor is a Kelet-Szicília lakott területére hulló hamu okozta. A repülőterek pályáit és az autóutakat vastag hamutakaró borította, akárcsak most.

Szerző
Témák
Etna

Amerikai szenátor bírálta Magyarországot

Az amerikai szenátus előtt bírálta a magyarországi emberi jogi helyzetet Ben Cardin demokrata szenátor, aki szerint aggodalomra ad okot az egyházi törvény, a média helyzete, illetve a "Horthy Miklóst és más antiszemita személyeket" övező tisztelet – számolt be az Origo.

Ben Cardin a Helsinki Bizottság elnökeként már vizsgálta a magyarországi helyzetet, tavasszal részt vett Szájer József washingtoni meghallgatásán, és már akkor is jelezte aggodalmát a Fidesz EP- képviselőjének.

Az amerikai szenátor úgy fogalmazott, "sajnos a magyarországi fejlemények továbbra is aggasztóak". Beszámolójában Cardin az egyházi törvényt és a terebélyesedő Horthy kultuszt kifogásolta, megemlítette, hogy több antiszemita töténelmi személyiséget övez egyre nagyobb tisztelet.

Kitért arra, hogy néhány nappal ezelőtt Budapesten megrongálták a hanuka alkalmából kitett gyertyatartókat. A magyarországi médiahelyzet kapcsán kiemelte, hogy a médiatanács az "ATV-t és más médiumokat fenyeget büntetéssel, ha a Jobbikot szélsőségesnek nevezik".

Cardin szerint míg sokan a Jobbikot tartják felelősnek, ő úgy látja, a Fidesz bizonyos tagjai is hozzájárultak a jelenlegi helyzetet kialakulásához.

Pro és kontra Kijevben

Publikálás dátuma
2013.12.16. 06:40
Tegnap újra százezrek követelték az európai integrációt és a kormány menesztését Kijevben FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/BRENDAN H
Első alkalommal vonultak fel Viktor Janukovics államfő hívei hétvégén Kijevben. Ők azt állítják, a Majdan nem Ukrajna. Az ellenzék ismét többszázezer embert vitt utcára, őket támogatta a helyszínen két amerikai szenátor is. Az elnök kedden gazdasági megállapodásokat szeretne tető alá hozni Moszkvában, az ellenzék azonban figyelmeztette: ha az orosz vámunióba való belépést is aláírja, inkább ne térjen vissza Kijevbe. Stefan Füle az EU bővítési biztosa Twitteren jelezte: Brüsszel is felfüggesztette a társulási folyamatot.

Az Európai Unió is felfüggesztette az Ukrajnával tervezett társulási és szabadkereskedelmi egyezmény előkészületeit, mert az ukrán kormány ígéretei és tettei közötti jelentős különbség mutatkozik. Változás nem várható míg Ukrajna elnöke és kormánya meg nem erősíti, hogy valóban érdekeltek annak aláírásában - írta a Twitter-en az Európai Bizottság bővítésért és a szomszédsági politikáért felelős biztosa, Stefan Füle.

A biztos csütörtökön tárgyalt Brüsszelben Szergej Arbuzov ukrán miniszterelnök-helyettessel. A megbeszélést követően Arbuzov arról beszélt, hogy Ukrajna hamarosan aláírja a társulási megállapodást, Füle pedig azt jelentette be, megállapodtak, hogy pontos tervet dolgoznak ki a társulási megállapodás aláírására, közösen mérik majd fel, milyen költségekkel jár Kijev számára az egyezmény gyakorlatba ültetése, illetve, hogy az Unió segítséget nyújt Ukrajnának abban, hogy Kijev teljesíteni tudja az IMF hitelfeltételeit.

Vasárnapi Twitter üzenetében a biztos jelezte: a további egyeztetések feltétele, hogy Ukrajna világosan elkötelezze magát az egyezmény aláírása mellett. "A munka áll, nem kaptunk választ" - írta Füle.  Gyorsan reagált Kijev. Az Azarov-kormány szóvivője, Vitalij Lukjanyenko úgy fogalmazott, hogy az ukrán kormány eltökélt szándéka folytatni a csatlakozási tárgyalásokat, és csak az EU hivatalos nyilatkozatait veszi figyelembe a kérdésben. "Ma csupán egyetlen álláspontja van az Európai Uniónak: a csatlakozás ajtaja nyitva áll” – mondta Lukjanyenko.

Szombaton és vasárnap is pro és kontra tüntetések zajlottak az ukrán fővárosban. Pénteken ugyan az ellenzék vezetők részt vettek a nemzeti kerekasztal egyeztető tárgyaláson, de nem tudtak megállapodni Viktor Janukovics elnökkel. Az EU-párti tüntetők a Függetlenség téren, az Euromajdanon két határozatot is elfogadtak. Egyikben megtiltották Viktor Janukovics elnöknek, hogy "az ukrán nép nevében" bármit is aláírjon Vlagyimir Putyin orosz államfővel keddi moszkvai találkozóján.

A hivatalos cáfolatok ellenére a tüntetők attól tartanak, hogy az államfő aláírja Ukrajna belépését az orosz vezetésű Vámunióba. Arszenyij Jacenyjuk, Julija Timosenko pártjának jelenlegi vezetője úgy fogalmazott, akkor inkább maradjon is Mozskvában Janukovics.

Hullnak a fejek Kijevben
Viktor Psonka főügyész szombaton sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy négy magas rangú tisztviselőt tettek felelőssé a november 29-ről 30-ra virradó diáktüntetés erőszakos szétoszlatásért, amit nemcsak az ellenzék, hanem az európai államok illetve Washington is elítélt.
Hatalommal való visszaéléssel gyanúsították meg Olekszandr Popovot, az elnöki adminisztráció vezetőjét, a fővárosi vezetés első emberét, Volodimir Szivkovicsot, a nemzetbiztonsági és védelmi tanács helyettes vezetőjét, valamint Valerij Korjak rendőrfőnököt, aki az oszlatást követő felháborodás nyomán már korábban felfüggesztettek hivatalából és helyettesét, Petro Fedcsukot.
Az ellenzék azonban a kormány menesztését és az államfő lemondását kéri.

A másik határozatban a politikai fogvatartottak, köztük elsősorban Julija Timosenko volt kormányfő szabadon bocsátását követelik. A tegnapi Méltóság Napjának elnevezett ellenzéki nagygyűlésen 400 ezren voltak a Függetlenség terén, az ország keleti részéből autóbuszokkal szállított kormánypárti megmozduláson viszont néhány tízezren.

Ellenzéki állítások szerint sok megfélemlített köztisztviselő volt a kormánypárti táborban, illetve olyanok, akiknek pénzt ígértek a részvételért.

Az Euromajdonon tegnap megjelent és beszélt a tömeghez John McCain republikánus és Chris Murphy demokrata párti amerikai szenátor is, akik támogatásukról biztosították a tüntetőket.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szombaton egy interjúban azt állította, hogy a Nyugat elvesztette realitásérzékét Ukrajna vonatkozásában és az ukrajnai tömegtüntetéseket valójában provokatőrök mozgatják.

Szerző
Frissítve: 2013.12.15. 22:49