A magyarok harmada dolgozik karácsonykor

Nem csak a tűzoltók, rendőrök és orvosok vannak ügyeletben karácsonykor: a Randstad Workmonitor 2013 utolsó negyedévében felvett adatai szerint a magyar munkavállalók 32 százalékától még az ünnepek alatt is folyamatos, 24 órás rendelkezésre állást vár el a főnöke.

Hasonló eredményt többek között Japánban mértek a globális felmérésben, az Egyesült Királyságban 21 százalék, Németországban 15 százalék, Svédországban pedig csak 10 százalék nyilatkozott hasonlóképpen.

A magyarok ugyanakkor még az elvárt szintet is túlteljesítik, mivel a megkérdezettek fele mondta azt, hogy az ünnepek idején is folyamatosan tájékozódik a munkájával kapcsolatban. Hazánkban a felmérés résztvevőinek 36 százaléka egyszerűen nem tudja megállni, hogy a szabadsága alatt ne olvassa rendszeresen a céges levelezést, míg Szlovákiában és Csehországban csak 28, Lengyelországban pedig 23 százalék mondta ezt.

A felmérésből az is kiderült, hogy a férfi alkalmazottakkal szemben gyakrabban várják el a folyamatos rendelkezésre állást a munkáltatók, ennek ellenére inkább a nők nem tudnak elszakadni a feladataiktól. Míg az urak 62 százaléka vallotta, hogy leteszi a munkát, amint elkezdődik a szabadsága, a nőknek csak 50 százaléka képes erre.

A Randstad Workmonitor adatai szerint a 2013-as év végén a magyarok 27 százaléka számít egyszeri pénzjutalomra a munkahelyén, ami mintegy tíz százalékos csökkenést jelent a tavalyi évhez képest. Fizetésemelésben is csak a megkérdezettek 31 százaléka reménykedik, míg Szlovákiában majdnem minden második munkavállaló úgy gondolja, hogy jövőre több pénzt vihet majd haza.

Vadai borítékolható döntésről beszélt

Publikálás dátuma
2013.12.17. 06:14
Vadai Ágnes FOTÓ: Népszava
Ma ül össze és hoz "borítékolható" döntést a Demokratikus Koalíció (DK) etikai bizottsága amiatt, hogy a DK helyi tagjai az ásotthalmi időközi polgármester-választáson Toroczkai Lászlót támogatták - mondta Vadai Ágnes. A párt alelnöke hozzátette: akik szembemennek a párt alapvető értékeivel és elveivel, azok nem lehetnek a DK tagjai.

A csongrádi Ásotthalmon vasárnap tartottak időközi polgármester-választást, amit a függetlenként induló Toroczkai László, a Jobbik Csongrád megyei önkormányzati képviselője, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnöke nyert. A Magyar Narancs online-nak korábban nyilatkozott a DK helyi szervezetének egyik tagja, aki azt mondta, hogy ők Toroczkait támogatják. A kijelentéstől a Demokratikus Koalíció vezető politikusai többször is elhatárolódtak. Vadai tegnap azt mondta, úgy tudja, az etikai bizottság jelenleg azzal a tagjukkal szemben folytat eljárást, aki névvel nyilatkozott a lapnak, a többiek esetében további vizsgálatok szükségesek. Azt is mondta, a szóban forgó DK-s szervezet "nagyon friss" - tagjai a közelmúltban az MSZP-ből léptek át -, ezentúl viszont alaposabban utána kell majd nézni, hogy az újonnan érkező tagok milyen elveket képviselnek. "Aki belép a Demokratikus Koalícióba, az elfogadja a Demokratikus Koalíció alapelveit, márpedig az alapelv az, hogy nácikkal soha" - tette hozzá.

Szerző

Megrémült a Fidesz is a szociális temetéstől

A Fidesz megijedt attól, hogy a kampányban kelljen szembesülnie a saját rokonuk sírját ásó gyászolók látványával - írta közleményében Lendvai Ildikó (MSZP), a parlament emberi jogi bizottságának tagja.

Korábban elutasították a civil szervezetek, ellenzéki pártok, egyházi személyiségek és minden jóérzésű ember kritikáját, és ragaszkodtak a szociális temetés törvénybe foglalásához. Megkövetelték, hogy a szociális temetésre szoruló hozzátartozó maga ásson sírt párjának, szülőjének, gyermekének. A kormány cinikus módon a fejlesztéspolitikával foglalkozó törvényjavaslatba dugta bele azt a paragrafust, amelyben a szociális temetés bevezetésének határidejét 2014. január elsejéről 2015. január elsejére tolják.

A választási kampány telén ugyan még nem kell az özvegynek, árvának a fagyott földben két méter mélyre ásnia, majd elföldelnie a törvény szerint a temetőben gépjármű nélkül, saját kezűleg végigvonszolt koporsót, de 2015 januárjában a Fidesz győzelme esetén már ezt kellene tennie. Ezt nevezi a kormány „fejlesztéspolitikának”. Az MSZP kormányra jutva azonnal eltörli a szociális temetést, és bevezeti a temetéshez járó anyagi segítséget a rászorulóknak - ígérte a szocialista politikus.