Az MSZP szerint törvénysértő volt a költségvetés elfogadása

Az MSZP úgy véli, a parlament törvénysértő módon fogadta el kedden a 2014-es költségvetést, amely a szocialisták szerint egyébként is csak negyed évig tart ki, és további elszegényedést okoz.

Józsa István frakcióvezető-helyettes sajtótájékoztatón azt mondta: a büdzsé zárószavazásakor a Ház nem vette figyelembe azt az ugyancsak kedden elfogadott törvénymódosítást, amely a közszférában kifizetett - kétmillió, illetve három és fél millió forint feletti - végkielégítéseket terhelő különadót 98-ról 75 százalékra csökkentette.
Hangsúlyozta, hogy ez nyilvánvalóan érinti a költségvetés bevételeit, mégsem számoltak vele.

Az MSZP-s politikus azt mondta: a 2014-es büdzsé az Orbán-kormány utolsó költségvetése, amely legfeljebb negyed évig tart ki. Ezt azzal magyarázta, hogy a tartalékok összegét a negyedére csökkentették, a tervezett bevételek pedig csak jelentős adóbeszedési többlet esetén lennének tarthatók. Véleménye szerint a költségvetés miatt tovább folytatódik az elszegényedés.
Józsa István arról is beszélt: azzal, hogy a kormánytöbbség döntésével csak büntetőjogi felelősség megállapítása után kezdhet működni az a parlamenti vizsgálóbizottság, amely az adóhatóság kiemelt adózókkal kapcsolatos, 2002 és 2013 közötti gyakorlatát tárná fel, a Fidesz "tovább falaz az adócsalóknak".

Szerző

Szerdán sem lesz kék az ég

Publikálás dátuma
2013.12.17. 15:57
Fotó: Pink Badger/Thinkstock
Szerdán továbbra sem várható változás, borongós, egyhangú, nyirkos hideg időre számíthatunk, a légmozgás gyenge marad. Hajnalban 0 és -4°C között, napközben fagypont körül alakul a hőmérséklet.

Csütörtökön a Dunántúlon helyenként kissé megélénkülhet a déli, délkeleti szél, de előreláthatólag ez sem lesz elegendő a hidegpárna felszakítására, országszerte marad a borongós, szürke, hideg, téli idő.

Pénteken egy gyenge hidegfront hatására átmenetileg többfelé megélénkülhet a szél és helyenként kialakulhat kisebb csapadék is. Ekkor pár fokkal megenyhülhet az idő.

Szombaton ismét csendes, nyugodt időjárásra van kilátás.

Szerző
Témák
előrejelzés

MSZP: a gyermekvállalás lett a legnagyobb szegénységi kockázat

Az MSZP szerint a kormány három és fél éves tevékenysége folytán ma Magyarországon a gyermekvállalás lett a legnagyobb szegénységi kockázat.

Ezt az ellenzéki párt közölte a friss KSH-adatokra reagálva. Ezek szerint az év első tíz hónapjának előzetes adatai alapján kevesebb gyermek született, de a halálozások száma is mérséklődött 2012 azonos időszakához képest.
Bangóné Borbély Ildikó, MSZP-elnökségi tag és Kormos Kata szóvivő közös állásfoglalásában azt írta: hiába beszélt arról Orbán Viktor, hogy "kisbabáknak kedvük támadt megszületni", a statisztikai adatok szerint idén is elmarad a kormány által évek óta várt baby-boom.

Hozzátették: az MSZP többször is figyelmeztetett arra, hogy 2013-ban negatív csúcsot dönthet a születésszámok alakulása, ez mindennél "ékesebben beszél" az Orbán-kormány teljesítményéről. A három- és többgyermekes családok 41 százaléka szegény, a szegények 28 százaléka gyermek, 42 százalékuk 25 év alatti, és minden negyedik gyermek nélkülözik - sorolták, hozzátéve: ilyen rossz adatra az elmúlt 60 évben nem volt példa.

Szerintük a Ratkó-korszak harmadik hulláma (az 1974-77-es korosztály) már nem itthon él, a gyermekeik külföldön születnek meg. "Kikergette őket a kilátástalanság. Ez az Orbán-kormány legnagyobb bűne" - fogalmaztak.
Az MSZP programjának egyik legfontosabb célja, hogy a külföldre menekült fiatalok hazajöjjenek. Világos jövőképet, itthon tervezhető nyugodt, kiszámítható életet kínálnak a családok számára - írták.

Szerző