Uniós védelmi tervek

Publikálás dátuma
2013.12.18 06:33
Egy Tigert próbálnak ki az Eurocopter németországi gyárában, Donauworthban FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/JOHANNES SIMON
Fotó: /
Közös drónflotta, uniós légi szállítási parancsnokság, két EU-harccsoport. Az Európai Unió közös védelmi politikája alakul, noha az elmúlt években háttérbe szorult. Tetszhalott állapotából készülnek feléleszteni a Huszonnyolcak a csütörtök-pénteki csúcstalálkozón. Öt éve ez az első alkalom, hogy a biztonságpolitika az Európai Tanács napirendjére kerül. A tanácskozásra Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár is hivatalos.

Az évzáró csúcs fő célja az lenne, hogy a közös biztonsági és védelmi politika (CSDP) hatékonyságát növeljék, a védelmi képességeket, az európai védelmi ipart erősítsék. Az állam- és kormányfők elé kerül az éves jelentés a védelmi politika helyzetéről, valamint az európai védelmi ipar versenyképességének növelését szorgalmazó javaslat.

Bár az elmúlt években történtek lépések a közös védelmi politika erősítésére, ezek kevéssé tudatosultak a közvélemény előtt. Az EU 2007-ben két, egyenként 1500 katonából álló harccsoportot állított fel, a tagországok féléves rotációval töltik fel ezeket az egységeket. A két uniós dandárt azonban még soha nem vetették be, jórészt bürokratikus akadályok miatt.

Újra és újra felmerül a párhuzamosság problémája, ha már egyébként is létezik a NATO gyorsreagálású erő, szükség van-e külön uniós védelmi kapacitásra, egyáltalán képesek-e a tagállamok további erőket nemzetközi feladatokra kiállítani. Járható út olyan területekre összpontosítani, ahol hiány mutatkozik. Az egyik ilyen terület a légi utántöltés lehet, az Európai Védelmi Ügynökség 2019-ig többnemzetiségű flottát állítana fel e célra.

Hiánypótló lehet a távirányítású pilóta nélküli repülőgéprendszer kiépítése, hét EU-tag idén novemberben állapodott meg arról, hogy 2020-ig közös dróngyártásba fognak. A kíbervédelem területén is lépni kellene, e téren is jelentős az Európai Unió lemaradása az Egyesült Államokhoz képest. Európában jórészt magáncégek kezében van a kíbervédelem, míg az amerikaiaknál a fegyveres erők ellenőrzése alatt áll.

Az Európai Parlament novemberben közzétett állásfoglalásában a kül- és biztonságpolitikáról szóló éves jelentés alapján szorgalmazta, hogy a megnövekedett biztonsági kihívások közepette erősítsék meg az uniós akaratot a közös védelem kiépítésére. Az EP javasolja, hogy készüljön Fehér Könyv a biztonsági és védelempolitikáról. Felelevenít egy 2001-es javaslatot Európai Önkéntes Humanitárius Segélynyújtási Hadtest létrehozására, sürgeti állandó katonai műveleti parancsnokság létrehozását, s szorgalmazza, hogy használják a különféle válsághelyzetek kezelésére alkalmas uniós harccsoportokat.

Nem minden tagállam ért egyet a közös uniós biztonságpolitika erősítésével, a britek például e téren is kifejezetten gyanakvóak.

A Daily Telegraphban egy konzervatív képviselő, volt árnyék védelmi miniszterhelyettes azt írta, bár az EU közös védelme papírtigrisnek látszik, a közös európai hadsereg felállítása "csapás a brit védelmi iparra, újabb szög a NATO koporsójába", s a brit kormánynak óvakodnia kellene a "lopakodó" uniós biztonságpolitika támogatásától. Ha érdemi fellépésre van szükség, a közös európai katonai szerepvállalás fő terhe úgyis Franciaországra és Nagy-Britanniára esik.

Javier Solana volt NATO-főtitkár, az EU első kül- és bizonságpolitikai főképviselője szerint ugyanakkor az uniónak arra kellene törekednie, hogy gazdasági erejéhez méltóan kivegye részét a globális biztonsági feladatokból. Solana szerint ez annál is inkább sürgető lenne, mivel az Egyesült Államokból egyre erőteljesebben az elszigetelődés irányába mutató hangok hallhatók.

A volt spanyol külügyminiszter, aki korábban két nemzetközi kalapot is viselt, pontosan tudja, nehéz gazdasági időkben az EU-tagállamok inkább lefaragnak a védelmi kiadásokból. Az uniós védelmi ipar integrálásával azonban szerinte növelhető lenne a hatékonyság, s így a a gondokból előnyt lehetne kovácsolni.

Szerző
2013.12.18 06:33

Meghalt egy 16 éves magyar cserkészlány Kaliforniában

Publikálás dátuma
2018.11.20 16:16

Fotó: AFP/ JOSH EDELSON
Teljesen leégett egy ház Orindában, a San Francisco-i cserkészcsapat fiatal őrsvezetője életét vesztette.
A Külföldi Magyar Cserkészszövetség hétfőn a Facebook-oldalán közölte, hogy vasárnap hajnalban tűzvészben vesztette életét a San Francisco-i cserkészcsapat fiatal őrsvezetője a kaliforniai Orindában. A bejegyzésben azt írták, a tragédia következményében a ház teljesen leégett, a család baráti köre gyűjtést szervez.
Az ABC News azt írja, a tűzoltóknak csak hosszú idő után sikerült eloltaniuk a tüzet. A 16 éves lány életét vesztette, két ember és egy tűzoltó égési sérüléseket szenvedett. A tűz keletkezésének okát vizsgálják.
2018.11.20 16:16

Akadozik a Facebook

Publikálás dátuma
2018.11.20 15:25

Fotó: AFP/ JUSTIN TALLIS
Az Instagrammal is problémák vannak.
Világszerte fennakadásokat tapasztalhatnak a Facebook-felhasználók: az Egyesült Államokból és Európából (Magyarországról is) sokan jelezték, hogy egyáltalán nem tudják betölteni a közösségi oldalt. A Messenger többnyire működik. Az Instagram felhasználói is arra panaszkodnak, hogy nem töltődik be az oldal, az alkalmazással viszont úgy tűnik, nincs probléma.
2018.11.20 15:25
Frissítve: 2018.11.20 15:25