Köztér - Nosztalgia

Publikálás dátuma
2013.12.18. 06:10
Fotó: Népszava
"Az M3 önfenntartó, piaci alapokon működő csatorna lesz, ami az MTVA költségvetéséből külön forrásokat nem vesz igénybe" - ez az utolsó ismert MTVA-s álláspont, ami a pénteken startoló retrócsatorna ügyében tudható. Azt ugyanis csak 16 napig lehet ingyen nézni, január 6-tól kábeladóként lesz elérhető, aki pedig azután is régi Ki mit tud?-okat, a Zenebutikot, vagy a Három kívánságot szeretné nézni, elő kell fizetnie az M3-ra. Magyarul: az amúgy is nemzeti vagyonnak, közkincsnek tekinthető MTV-s archívumot fogják árulni - ahelyett, hogy ingyen elérhetővé tennék azt az interneten.

Az évi 80 milliárd azonban kevés az MTVA-nak arra, hogy rendesen digitalizálja, jó minőségben mindenki számára elérhetővé tegye a régi műsorokat. A közszolgálatiság nem itt van jelen, illetve, itt biztosan nincs. Hanem inkább ott, hogy ha a kedves miniszterelnök nyaralni megy, akkor ott foghassa a magyar tévét, és olyan műsorokat nézzen benne, amilyenekről akarja, hogy a magyarok nézzék. (Mint tudjuk, a kormányfő szórakoztatását nagyrészt az biztosítja a nyaralásain, ha magyar tévét nézhet, bárhol is legyen.)

Ezért van az, hogy egy "rendes" köztévés híradó 80 százaléka kormánypropagandával telik, a maradék pedig az ellenzék piszkálásával - miként arra tegnap az MTVA épületénél tett látogatásakor Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke is felhívta a figyelmet. És az M3-on ugyanezek a híradok fognak menni, mert a régieket ott sem hajlandók vetíteni. Persze, még a végén valaki összekeverné a kettőt, és elhinné, Kádár János még mindig él.

Szerző

Nagyüzemben utolsó napján a Ház

Publikálás dátuma
2013.12.18. 06:08
Fotó: Bielik István/Népszava
Nagyüzem volt tegnap, az idei utolsó plenáris ülésnapon az Országgyűlésben. A képviselők egyebek mellett 98 százalékról 75 százalékra csökkentették a közszférában kifizetett végkielégítéseket terhelő különadót, ami az MSZP szerint azt jelzi, hogy választási vereséggel számol a Fidesz. Elfogadták a Nemzeti Emlékezet Bizottságáról szóló törvényjavaslatot, amelynek alapján jövőre létrejön a kommunista diktatúra hatalmi működését feltáró testület. 

Emellett kötelezővé tették a nemzetbiztonsági bizottság előtti megjelenést, és megszavazták a gyermekvédelmi törvénycsomagot, amelynek értelmében január 1-jétől az erkölcsi bizonyítvány minden esetben jelzi azt, ha valakit gyerek ellen elkövetett bűncselekmény miatt eltiltottak foglalkozásától. 

Döntöttek arról is, hogy 99 évre a száz százalékban állami tulajdonú Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. vagyonkezelésébe kerültek a városligeti ingatlanok - a Műcsarnok, a Széchenyi fürdő, a műjégpálya és a műszaki építmények kivételével. Az MSZP főpolgármester-jelöltje, Horváth Csaba megerősítette: pártja aláírásgyűjtésbe kezd annak érdekében, hogy ne a Városligetben létesüljön az új múzeumi negyed. A parlament tegnap egy újabb egészségügyi törvénycsomagot is elfogadott.

Ebben a ciklusban utoljára ülésezett megszokott helyén a parlament. Január 20-tól a képviselők a kiemelt rendezvények helyszínéül szolgáló felsőházi teremben dolgoznak egy hónapon át. Kövér László házelnök számításai szerint nagyjából február közepéig, végéig be tudják fejezni a munkát, a március pedig már kampányidőszak lesz. Az alsóházi üléstermet azért alakítják át, mert a következő ciklusban 199-re csökken a képviselők száma.

Szerző

Budapest: több száz milliós év végi jutalomeső

Publikálás dátuma
2013.12.18. 06:07
György István főpolgármester-helyettes és Tarlós István főpolgármester – kimaradtak FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Összesen 333 millió forint jutalmat osztanak szét év vége közeledtével a Főpolgármesteri Hivatal 866 dolgozója között, vagyis átlagosan fejenként bruttó 385 ezer forint "pulykapénzt" vihetnek haza az apparátus tagjai. A főpolgármester idén sem kapott jutalmat, és ezúttal öt helyettese sem, pedig tavaly nekik még 1,5-1,5 millió járt. A Városháza azt viszont hétpecsétes titokként őrzi, hogy a városvezetés munkáját segítő tanácsadók és főtanácsadók kaptak-e jutalmat, és ha igen, mennyit. Sőt, még azt sem árulják el, hányan vannak.

Több mint 300 millió forint jutalmat kapnak idei munkájuk után a Főpolgármesteri Hivatal dolgozói - derült ki a Városháza által kérdésünkre küldött válaszokból. A hivatal 866 dolgozója között összesen 333 millió forintot osztanak szét, tehát fejenként átlagban bruttó 385 ezret. Ezt az idei, 876 milliós bérmegtakarítási keretből fizették, a maradék pedig bent marad a költségvetésben. A puszta számokat tekintve Budapest amúgy "jobban teljesít", hiszen tavaly összesen és fejenként is kevesebb év végi bónusz jutott: 2012. decemberében a hivatal 985 dolgozója átlagosan bruttó 314 ezret kapott, ami összesen 309 millió forint volt.

Míg azonban tavaly a felsővezetésnek is jutott a jóból, addig az idén az öt főpolgármester-helyettes - Bagdy Gábor, Csomós Miklós, György István, Szeneczey Balázs és Szentes Tamás - jutalom nélkül maradt. A Városháza közlése szerint sem ők, sem Tarlós István főpolgármester nem kapott pénzt. A helyettesek tavaly - hasonlóan 2011-hez - még vehettek fel pluszpénzt az év végén: bruttó 1,5-1,5 millió forintot kaptak, vagyis összesen 7,5 milliót. A 1,5 millióból mindenki 1,057 milliót kapott kézhez, amit György István városüzemeltetési főpolgármester-helyettes például jótékony célra fordított.

Tarlós István egyébként megválasztása óta egyszer sem vett fel év végi jutalmat. Ugyanakkor az idén év elejétől a városvezető fizetését emelte a közgyűlés: nem is kicsit. Tavaly decemberi döntésével a testület csaknem 1,5 millió forintra - miniszteri szintű öszegre - növelte a főpolgármester havi juttatását. Ez 70 százalékos növelést jelentett Tarlósnak, aki emellett 246 ezres nyugdíjat is kap. A változás oka egy fideszes törvénymódosítás volt, amely az ország csaknem 3200 polgármestere közül egyedül a főpolgármesternek engedte meg a fizetésemelést.

Azt azonban nem tudni, hogy a városvezetés munkáját segítő tanácsadók és főtanácsadók idén kapnak-e év végi bónuszt. Míg tavaly legalább annyit közölt a Városháza, hogy a tanácsadók a 985 jutalmazott személy között vannak - és vélhetően ők "húzták fel" 314 ezerre az átlagot -, addig most hétpecsétes titokként kezelik a kérdést. A hivatal többszöri kérésünkre sem volt hajlandó még azt sem elárulni, hogy a tavalyi évhez hasonlóan a tanácsadók a 866 jutalmazott dolgozó között voltak-e, beleszámított-e az ő pluszpénzük az összesen 333 millió forintba, és ha igen, akkor mennyivel.

Csurran-cseppen
Miután a múlt héten az állami cégek vezetőinek esetenként tízmilliós prémiumáról a szokásos meglepetéssel értesülő Orbán Viktor a pénzek 2 millió feletti részének visszafizetésére kérte az érintetteket, a főpolgármester felszólította a fővárosi cégvezetőket, hogy ők se vegyenek fel kétmillió forint feletti prémiumot. Tavaly még több fővárosi cégnél az első számú vezetők összesen csaknem 50 millió forint prémiumot, illetve prémium-előleget kaptak. Amúgy az idén év elején a kormányfő még a tavaly év végén jutalmazott kormánypárti polgármestereket és alpolgármestereket is felszólította, hogy az összeget fizessék vissza, vagy jótékonykodják el, mert "az önkormányzatok irányítói is az ország vezetői közé tartoznak, ezért esetükben sem indokolt, hogy munkájuk után pluszpénzt vegyenek fel".

A 2011 év végi jutalmazásnál még 42 fős létszámú tanácsadói gárda tagjai közül hatnak járt egymillió forintnál több, és összesen bruttó 30 milliót osztottak szét köztük. Akkor a Városháza kommunikációs igazgatója, Szűcs Somlyó Mária azt mondta, ők "azért kaptak jutalmat, mert jól dolgoztak". Abban az évben a tanácsadók listáját bruttó 1,5 millió forinttal éppen Szűcs Somlyó Mária vezette. Utána következett a listán 1,4 millióval Atkári János korábbi SZDSZ-es politikus - ő tervezte és állította össze a 2011-es, sőt még a 2012-es fővárosi költségvetést is -, ám tavaly január óta Atkári már nem dolgozik a Városházán.

Két éve az akkor még nem titkolt tanácsadói listán szereplők többségének be kellett érnie 500-800 ezres összeggel. Köztük Liebmann Katalin egykori televíziós újságírónak, volt kisgazda politikusnak, aki kulturális kérdésekben volt Csomós főpolgármester-helyettes tanácsadója, de információink szerint már egy ideje nem az. Nem tudni, maradt-e Tarlós tanácsadója és a két évvel ezelőtti helyzethez hasonlóan kapott-e év végi jutalmat az évtizedes szakmai múlttal rendelkező városvédő, Ráday Mihály, aki már Demszky Gábor idején is a városvezetés segítségére volt. Két éve Tarlósék még tanácsadóként foglalkoztatták Mitnyan Györgyöt is, aki Pokorni Zoltán elődjeként a XII. kerület fideszes polgármestere volt.

Szerző