Előfizetés

Csukás István a Nemzeti Színházban

Csukás István Kossuth-díjas író, költő lesz a vendége a Versek szódával - avagy költők másképp című sorozat decemberi estjének, amelyet a Nemzeti Színházban szerdán láthat a közönség.

A teátrum Kaszás Attila termében futó esten Bodrogi Gyula, Tallián Mariann, Lázár Balázs színművész és Darvas Ferenc zeneszerző lép színpadra. Az est házigazdája Mikos Ákos lesz - olvasható a Nemzeti Színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az irodalmi sorozatban elismert kortárs költők lépnek színpadra. A produkciókat minden alkalommal meglepetésvendégek, színművészek, táncosok, zenészek szereplése gazdagítja, akiket az est főszereplője hív meg - olvasható az ismertetőben.
A sorozat vendége január 15-én Szentmártoni János, február 19-én Szálinger Balázs, március 19-én Kiss Judit Ágnes, április 16-án Bereményi Géza, május 21-én pedig Lackfi János lesz.

A Magyar Írószövetség 2011 decemberében indította rendhagyó irodalmi sorozatát, amelynek alapvető célja, hogy a kortárs irodalmat közelebb hozza az érdeklődő, színházba járó közönséghez. Az esteket Szentmártoni János, a szövetség elnöke szerkeszti.
A műsor mindig az adott költő személyiségéhez, érdeklődési területéhez igazodóan alakul. A játékmester nem csupán faggatja a vendéget, de képeket is vetít az életéből, rendhagyó produkciókban szerepelteti, nemegyszer a közönséget is bevonva a játékba.
A sorozat kezdettől fogva nagy népszerűségnek örvend. Így a Café Budapest őszi fesztivál keretében két estet tudtak szervezni 2012 októberében a Thália Színház Új Stúdiójában. A sorozat az idei évadban a Nemzeti Színházba költözött, minden hónap harmadik szerdáján látható.

A kormány közzétette március 31-éig szóló munkatervét

Várhatóan 49 előterjesztést tárgyal meg a kabinet március 31-éig. A keddi Magyar Közlönyben megjelent munkaterv szerint napirenden lesz egyebek között a nemzeti felsőoktatási törvény, a pedagógusok előmeneteli rendszere, valamint az állami gazdálkodásról szóló kormányrendelet módosítása.

A januári üléseken tárgyalják a veszélyes anyagok, veszélyes áruk telephelyi tárolásának katasztrófavédelmi szabályairól szóló kormányrendeletet, a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályait, az egyes kutatás-fejlesztési és innovációs tárgyú kormányrendeletek módosítását. Napirenden lesz az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosítása, a Nemzeti Innovációs Hivatalról szóló kormányrendelet megváltoztatása és a Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal létrehozásáról szóló kormányrendelet.

A kabinet februári ülésein tárgyalják egyebek között a 2014. évre vonatkozó Integrált Pedagógiai Rendszert szabályozó kormányrendeletet, a fővárosi és megyei kormányhivatalok működésével összefüggő egyes kormányrendeletek módosítását és a szellemi tulajdonra vonatkozó egyes kormányrendeletek megváltoztatását. A kormány asztalára kerül várhatóan az állami vagyonnal való gazdálkodásról szóló kormányrendelet módosítása, a kollektív befektetési formákról és kezelőikről szóló törvényhez kapcsolódó kormányrendeletek és a közös tulajdonban álló föld használati rendjének hatósági úton történő kijelölésére vonatkozó szabályok.

Márciusban tárgyalják a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról szóló kormányrendelet módosítását, az új polgári törvénykönyvhöz és a támogatott döntéshozatalról szóló törvényhez kapcsolódó végrehajtási rendeleteket, valamint a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló kormányrendeletet. Előterjesztés kerül a kabinet elé a történelmi emlékhelyekről és a nemzeti emlékhelyekről is.

Szó lesz továbbá a társadalombiztosítási nyugellátáshoz kapcsolódó kormányrendeletről és a honvédelmi szempontból létfontosságú rendszerek és létesítmények azonosításáról, kijelöléséről is.

Ismét jár a villamos Zuglóban

Ismét az Örs vezér tere és a rákospalotai, illetve a Mexikói úti végállomás között közlekedik a 3-as és a 62-es villamos - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kedd este a honlapján.

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy három személyautó karambolozott a budapesti Nagy Lajos király útján, a Bosnyák tér közelében, és az egyik autó egy villamosnak csapódott.
A műszaki mentés ideje alatt pótlóbuszok jártak a 3-as és a 62-es villamosok helyett a Bosnyák tér és az Erzsébet királyné útja között.