Előfizetés

Az Üdvhadsereg pénteken Budapesten gyűjt a rászorulók javára

A fővárosban, a Fővám téri Nagycsarnokban kezdődik pénteken az Üdvhadsereg Red Kettle (Vörös Persely) kampánya, amelyben a szervezet a rászoruló családok megsegítésére gyűjt adományokat.

 A vásárlókat és az adományozókat az Üdvhadsereg fúvószenekara várja énekszóval és zenével. A gyűjtés célja idén is a hátrányos helyzetben élő családok és gyermekek megsegítése - közölte a kezdeményezés kommunikációjával foglalkozó cég csütörtökön az MTI-vel.

A múlt évben befolyt adományból és az Üdvhadsereg svájci szervezetének támogatásával több mint 1500 karácsonyi ajándékot tudtak szétosztani a rászorulók között.

MSZP: a gyed extrától nem születik több gyerek

Az MSZP szerint a gyed extra nem fogja "megdobni" a születésszámot, és ma Magyarországon gyermeket vállalni egyenlő a szegénység vállalásával. Erről Kormos Kata, az MSZP szóvivője beszélt csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Hiába a fideszes propagandagépezet, az adatok jól mutatják, hogy az idén is elmarad az Orbán-kormány által évek óta várt baby boom - mondta, hozzátéve: a legújabb KSH-adatok alapján úgy tűnik, ebben az évben megdől a negatív rekord, idén születik a legkevesebb gyermek. Szerinte hiába vezetik be a gyed extrát, ez nem fogja "megdobni" a születésszámot.

Kormos Kata kiemelte: az MSZP támogat minden olyan intézkedést, amely a gyermekeket és a családokat segíti, de ez a lépés csak csepp a tengerben. Ha az Orbán-kormány valóban azt szeretné, hogy gyarapodjon a nemzet, akkor nem vezet be negyven új adót és nem növeli a megélhetés költségeit - mondta.

Kormos Kata szerint hiába a gyed extra, ha a pályakezdők körében a legmagasabb a munkanélküliség és a kismamák is kirúghatóvá válnak a munkahelyükről. Ma Magyarországon a legnagyobb szegénységi kockázatot az jelenti, ha valaki gyermeket vállal - állapította meg és úgy fogalmazott: ha elvesznek száz forintot és abból tízet visszajuttatnak, az nem segítség, hanem kampányfogás.

Kormos Kata szerint a családi adókedvezmény igazságtalan, alapvetően nem azoknak segít, akiknek szüksége lenne rá.
 A szóvivő szóvá tette: "a hímsoviniszta megszólalásairól" is ismert Fidesz csak beszél a nők fontosságáról, eközben egyéni jelöltjeik között csak hat nő van, míg "a családok szentségét hirdető" KDNP-s jelöltek között egy sincs.

"Magyarország ma még a vakkomondorok földje, ahol a nő másodrangú" - fogalmazott, hozzátéve: ezzel szemben az MSZP olyan Magyarországot akar, ahol valamennyi nő szabadon dönthet arról, hogyan akarja kiteljesíteni az életét. Szóvá tette azt is, hogy Orbán Viktor a mai napig nem szólalt meg Balogh József ügyében, a mai napig nem ítélte el az asszonyverő politikust. Az MSZP zéró toleranciát hirdet a családon belüli erőszakkal szemben - rögzítette.  

A parlament december 9-én fogadta el a gyed extra bevezetéséről szóló törvénycsomagot, amely a gyermekvállalás ösztönzését célozza. Ennek alapján a jövő évtől a gyes és a gyed folyósítása mellett is vállalható munka a gyermek egyéves kora után. Testvér születése esetén gyermekenként válik jogosulttá a szülő az ellátásokra. A nappali tagozatos felsőoktatási hallgatóknak és a friss diplomásoknak is jár majd gyed bizonyos feltételek mellett, a három- vagy többgyermekes kismamákat foglalkoztatók pedig újabb adókedvezményt kapnak.

Együtt-PM: továbbra is a csőd szélén áll a Pető Intézet

Az Együtt-PM szövetség szerint a Pető Intézet továbbra is a csőd szélén áll, semmilyen konkrét lépés nem történt az intézmény megmentése érdekében, és egy e-mail bizonyítja, hogy "ingatlanmutyi" van az intézet körül.

Erről Szabó Tímea, a szövetség társelnöke, független országgyűlési képviselő beszélt csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón. Az ellenzéki képviselő azt mondta, hogy Doncsev András, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára írásbeli kérdésére válaszolva azt közölte, az államosítás sehol sem tart, az intézet továbbra is a csőd szélén áll, a minisztériumnak azonban semmi köze nincs az intézet anomáliáihoz, mivel az nem állami fenntartású. Utalt arra, hogy a hírek szerint a projektpénzek elszámolása körül gondok vannak az intézetben, még feljelentés is történt.

Szabó Tímea hangsúlyozta, hogy az intézet közvetett módon már most is állami fenntartású, hiszen forrásai 90 százalékát az államtól kapja, továbbá az államkincstár és az Állami Számvevőszék is vizsgálódott az intézményben. Azt mondta, információik szerint van egy háttérmegállapodás a minisztérium és a Pető Kft. vezetői között, hogy nem lesz államosítás és a kft. június 30-ig marad a helyén. Mint mondta, ennek oka az, hogy ha államosítják az intézetet, akkor nem lehet majd finanszírozni, mert az államosítás után nem lehet megtartani együtt a köznevelési és az egészségügyi forrásokat.

Az ellenzéki politikus szerint az intézet több vezetője is Fidesz-közeli, példaként Túri Ibolyát említette, aki az intézet főtitkára volt, 2014 májusáig szerződése van, és jelenleg a Pest Megyei Kormányhivatal igazgatója.  Kijelentette: Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter, a minisztérium és a kormány hazudott, amikor azt állította, hogy a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) nem akar a Pető Intézet ingatlanjaiba költözni.

Egy e-mailt felmutatva elmondta, hogy az bizonyítja, történt információváltás a Pető Intézet és a GYEMSZI között arról, hogy az intézet Kútvölgyi úti épületébe költözne a GYEMSZI.  Az Együtt-PM azt követeli, hogy a kormány és a Pető Intézet vezetése fejezze be a hazudozást az intézet állapotáról, és folytassanak azonnali vizsgálatot az intézet pénzügyeit illetően - jelentette ki Szabó Tímea.

"Elfogadhatatlannak tartjuk azt, hogy a kormány sérült gyerekekkel szórakozik azért, hogy a haveroknak átjátsszák az ingatlanokat" - fogalmazott. Kérdésre válaszolva Szabó Tímea azt mondta, hogy az Együtt-PM a rezsihazugságot szüntetné meg, mert ma Magyarországon nem rezsicsökkentés, hanem rezsihazugság van. Kifejtette: a rezsi az elmúlt három évben közel ugyanakkora mértékben emelkedett, mint amennyivel most csökkent, és a kabinet negyven új adót vezetett be. Hozzátette: ha kormányra kerülnek, fenntartható rezsicsökkentést vezetnek be, amely 30 százalékos csökkentést hoz hosszú távon és az épületszigetelésekkel összekötve 10 ezer munkahelyet teremt.