Putyin megkegyelmez Hodorkovszkijnak

 Az orosz elnök csütörtöki évértékelő nemzetközi sajtóértekezlete után nyilatkozott erről, amikor a mikrofonokat már kikapcsolták, így csak azokhoz az újságírókhoz jutott el azonnal a hír, akik a közelébe férkőzhettek a maratoni, több mint négyórás sajtókonferencia végén.

Putyin azt mondta, hogy maga Hodorkovszkij kért kegyelmet, és ő teljesíti azt. "Több mint tíz évet töltött börtönben, ez már elég hosszú idő, ideje döntést hozni (a kegyelemről). Hamarosan alá lesz írva a megfelelő utasítás" - mondta az elnök. Arról is beszélt, hogy Hodorkovszkij a kegyelmi kérvényében emberiességi okokra hivatkozik és azt írta, hogy az édesanyja beteg.
Hodorkovszkij ügyvédje ezzel szemben úgy nyilatkozott, nem tud arról, hogy ügyfele kegyelmet kért volna.

A Vlagyimir Putyin egyik legnagyobb ellenfelének tartott olajmágnás korábban is szabadulhatott volna börtönéből, ha benyújtotta volna a kegyelmi kérvényt, de Hodorkovszkij erre nem volt hajlandó.

A Yukos (Jukosz) olajvállalat egykori főrészvényesét 2003-ban tartóztatták le, 2 évvel később csalásért és adófizetés elkerüléséért ítélték el 8 év börtönre. 2010-ben újabb perben találták bűnösnek, lopás és pénzmosás vádjában, és 14 év szabadságvesztésre ítélték, de ezt később 2 évvel csökkentették. Az egykori olajmágnás 2014 augusztusában hagyhatná el börtönét.

Putyin csütörtökön azt is kijelentette: nem valószínű, hogy újabb vizsgálatot indítanak Hodorkovszkij ügyében. Hozzátette, az ügyészség nem az egyetlen hatóság, amely ebben az ügyben dönthet, ott van még a Szövetségi Nyomozó Bizottság és a bíróság is.

Két hete Alekszandr Zvjagincev, az orosz főállamügyész helyettese az Interfax hírügynökségnek azt mondta, hogy Hodorkovszkij és mások ellen több bűncselekmény ügyében nyomozás folyik, és jó esély van arra, hogy az bírósági eljárással végződjön. Az újabb eljárás az orosz üzletember ellen ismét az általa irányított egykori olajkonszernnel, a Yukosszal kapcsolatos pénzmosási ügyek miatt indulna meg.

Oroszország egykor leggazdagabb embere korábban úgy nyilatkozott, Putyin mindent megtesz azért, hogy őt huzamosan börtönben tartva kiiktassa a politikai életből.

Mihail Prohorov milliárdos orosz üzletember, a Polgári Platform nevű párt elnöke azt mondta a Hodorkovszkijnak adandó kegyelem hírét hallva, hogy annak már két éve meg kellett volna történnie, és ez a nap híre.

Szerző

Lemondott a román ombudsman

Lemondott Anastasiu Crisu román ombudsman - jelentette be csütörtökön Crin Antonescu szenátusi elnök.

 A kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) szavazataival megválasztott Crisu kényes helyzetbe került a koalíciós pártok vitája alatt. Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök - liberális koalíciós partnerei tiltakozása ellenére - sürgősségi rendelettel lehetővé tette, hogy a parlamenti házbizottság nevezzen ki ideiglenes vezetőt a közszolgálati televízió élére.

Romániában az ombudsman az egyedüli személy, aki alkotmányossági óvással megakadályozhatja egy sürgősségi kormányrendelet azonnali hatályba lépését. Antonescu leszögezte, hogy Crisu nem kérte sürgősségi rendelet megtámadását. Szerinte az ombudsman személyes okok miatt távozik.

Szerző
Témák
ombudsman

Az Európai Bizottságot is sokkolták a lampedusai felvételek

Sokkolta az Európai Bizottságot az a rejtett kamerás felvétel, amelyből kiderül, milyen kegyetlenül, emberhez méltatlan módon bánnak a Lampedusa-szigetére érkezett menekültekkel. Cecilia Malmstrom uniós biztos ezért a támogatások megvonásával fenyegette meg Olaszországot.

A Rai 2 közszolgálati csatorna felvételeiből kiderül, áldatlan állapotok uralkodnak az Itáliához tartozó szigeten. Egyebek mellett kiderül, ha valaki tusolni akar, órákon át meztelenül kell állnia a szabadban, s várni a sorára, még a nagy hidegben is. Állatokként bánnak velünk” – panaszkodott az egyik menekült a képsorok szerint.

Malmström közölte, megdöbbentő és elfogadhatatlan, ami a szigeten történik. Bejelentette, hogy vizsgálatot indít az olasz hatóságokkal együtt, arra keresik a választ, megsértették-e az uniós alapjogokat. Egyben jogi ellenlépéseket helyezett kilátásba. Mint mondta, a menekültkérdésben egy ország csak akkor számíthat uniós forrásokra, ha emberi módon bánik a bevándorlókkal. Ha nem teljesítik ennek feltételeit, el is törölhetik a segélyt. 2013-ban Olaszország 30 millió eurót kapott az Európai azért, hogy méltó körülményeket biztosítson a menekültek számára.

Giusi Nicolini polgármester szerint a lampedusai menekülttáborban „koncentrációs táborhoz” hasonló állapotok uralkodnak. Enrico Letta miniszterelnök az eset alapos kivizsgálását, s a felelősök kemény megbüntetését ígérte. Angelino Alfano belügyminiszter közölte, „fizetni fog, aki felelős ezekért az állapotokért”. A Jobbközép párt elnöke az agrigentói ügyészséget bízta meg avval, hogy megindítsa az eljárást a lampedusai tábor üzemeltetője ellen.

Az ENSZ menekültügyi szerve, az UNHCR felszólította az olasz kormányt, mihamarabb teremtsen emberhez méltó körülményeket a menekülttáborban. A szervezet közölte, már évek óta követelik Olaszországtól, hogy a menekülteket mihamarabb szállítsák át a belső olasz területekre.

A menekülttábort egy államilag ellenőrzött magáncég üzemelteti. Elvileg 400 fő számára van hely, de egy tűzvész óta csak 250 főt tudnának méltó körülmények között elhelyezni. Valójában azonban általában mintegy ezren tartózkodnak a szigeten.

Szerző