Előfizetés

Akvárium a lakásból

V. J.
Publikálás dátuma
2013.12.21. 06:14
Új őrület: garázsajtó-fóliázással „álcázzák”, értelmezik újra a ház melletti kocsitárolót
Karácsony előtt mindenki azon töri a fejét, mivel lephetné meg közeli hozzátartozóit, barátait. Hasznos, és haszontalan ajándékok évről évre nagyobb mennyiségével öntik el a kereskedelmet az ötletgyárosok. A teljességre való törekvés nélkül szemezgettünk az interneten az érdekességekből.

Az ünnepek előtt természetesen mindig a technikai eszközök, meg a játékok iránt a legnagyobb az érdeklődés, itt találjuk a legtöbb újdonságot is. Szinte külön iparággá fejlődött az "USB-csodák" gyártása. A számítógép csatlakozójáról működő kis készülékek között éppúgy megtalálható a mini hűtőszekrény - egy dobozos üdítő vagy sör fér bele - mint a kis pohármelegítő rezsó.

Sokaknak praktikusabbnak tűnik a kicsiny USB digitális mikroszkóp, kamerával, 190-szeres nagyítással. A képérzékelő maximális felbontása 1600 x 1200, s akár videó is rögzíthető vele. Minden felvétel közvetlenül elmenthető. De kínálnak USB ventillátort, sőt, apró világító akváriumot is vízzel, és a benne úszkáló műhalakkal - laptop melletti stresszoldóként ajánlva.

De ha már akvárium, akkor a rádió-távirányítós játékok új generációja révén valóságos akváriumnak, tengernek érezhetjük lakásunkat, ha beszerezzük gyermekünknek a repülő piranhát. A héliummal töltött ragadozó hal, ha ügyesen irányítják, bárkit "megtámad" a családban, egyébként békésen, lassan, ügyesen úszkál a légtérben. (Szabadtéri, utcai riogatásra azért nem nagyon ajánlják.) Egyedül arra kell vigyázni vele, hogy a frissen beszerzett vagy kapott biokandallónkkal ne próbáljon megismerkedni.

A vígan lobogó asztali kandalló is hasonlít az akváriumra. Ez olyan nyitott tűzterű, bioalkohollal működő látványtűzhely, melynek üzemeltetéséhez nincsen szükség villamos- vagy gázenergiára, és kéményre sem, mivel az égés során nem keletkezik füst, vagy egyéb káros anyag. A készülékek fűtési teljesítménye állítólag jelentős és mivel nincs kémény, ami a hő nagy részét elvezetné, ez teljes mértékben a belső térben hasznosul. Ebből akad fali, sőt beépíthető kivitelű is.

Tombol a retró-őrület is. A sok múltidéző termék között talán a legmeglepőbb, hogy a 70-es-80-as évek kurrens csempészcikke, a "klasszikus" 3 gombos kvarcóra is újra piacra került. Ez akkor ezüstszínben szinte elérhetetlennek tűnt, aranyban pedig igazi státuszszimbólum volt! A hiánygazdaság jellemzőjeként annak idején bécsi magánimportból hozták be, kabát alól lehetett beszerezni az utcán. Az óra ma sem tud többet, mint akkor. Mutatja az időt, a dátumot. Van világítása, ébresztő funkciója és az óránkénti csipogás is beállítható rajta. Nagyon retró!

És miközben mindinkább a miniatürizálás korát éljük, vásárolható már mobilhoz csatlakoztatható régi, bumfordi bakelit telefonkagyló is - a nosztalgiázóknak. A sütő-főző vásárlók is találhatnak megfelelő meglepetést. Bár nem újdonság, de még nem is igazán elterjedt egy hasznos kis kiegészítő készülék, a konyhai "lángszóró". Ez lényegében egy nagyra nőtt öngyújtó vagy egy törpe gázforrasztó páka. Karamellizálásra, flambírozáshoz alkalmas, de húsok felületének ropogóssá tételére is.

És tökéletesen alkalmas az új dili, a hústetováló szerszám felizzítására is. A marhabilloghoz hasonló eszköz betűkészletéből bármilyen szöveg kirakható, majd felforrósítva "egyéniesíthető", feliratozható a sült hús, a szendvics, ha rányomják a sütővasat.

Egyre intenzívebb az úgynevezett élményajándékok iránti érdeklődés. Már régen lehet tank vagy más katonai jármű vezetését ajándékozni, de kalandos meglepetés lehet egy helikopteres sétarepülés is. Megállás viszont ezen a területen sincsen. Valaki elrepülne mondjuk Bécsbe vagy a Dunakanyar fölötti sétakörre egy Boeing 737-800 fedélzetén? Semmi akadálya, feltéve, hogy ő vezeti a gépet.

Persze a repülőgép-szimulátoron, ami kialakításában, felszereltségében teljesen élethű mása az eredeti pilótafülkének. A látvány 180 fokban élvezhető az ablakok helyére épített 150 centis képátlójú képernyőkön, az előre beprogramozott útvonallal megegyezően, részletgazdagon. A vendégpilóta a kapitány, mellette ül az - igazi pilóta - első tiszt, aki besegít az úton. Mögöttük a vendég vendégei. Az élményről fotó, videó is készülhet.

De még ennél is vadabb kaland a klasszikus repülős filmek vészhelyzete (Mayday... mayday... mayday...). Tudják, amikor mindkét pilóta rosszul lesz, és egy utasnak - viharban, bajban - egyedül kell lehoznia a gépet, földi irányító utasításai alapján. És, ha már a légijárművegnél ragadtunk le, ha a feleség repülésbolond férjét szeretné meglepni azzal, hogy vadászgép-hangárt csináljon a garázsból, könnyen megteheti, ha beszáll a külföldön ugyancsak karácsony előtt terjedő optikai csalódás-őrületbe, a garázsajtó-fóliázásba.

Vagyis hatalmasra nagyított fotókat ragasztanak az automata garázskapukra. Így hangár mellett egy aranyrúd-raktár vagy metróállomás, esetleg autószervíz, netán elefántistálló csalóka képét is rávarázsolhatják az ajtókra. Természetesen átterjedt már a bolondéria a lakás és szobaajtókra is, ahová több száz féle ajtóimitáció ragasztható a börtöncellától a Downing street 10-en át a liftig. Vagy éppen kitágítható a virtuális tér egy fociöltőzőbe vagy egy pincelejáróba.

Hogy azért a szilveszteri bulira is jusson valami apró meglepetés, az a pezsgősdugóba szúrható kis valami, ami nyitás után ejtőernyőnek bizonyul, és a plafonról szépen visszavitorlázik a dugóval, amit így még keresnie sem kell a vendégseregnek.

Fizetős múltidézés

B.L.N.
Publikálás dátuma
2013.12.21. 06:13
Fotó: Népszava
Nagy László költő saját versének elszavalásával indult útjrára tegnap a magyar retróvasút a köztévében - a magyar televíziózás eddigi 56 évének terméséből válogató M3-mal nosztalgiázhatnak a nézők. Igaz, csak 16 napig, onnantól ugyanis kódoltan lesz elérhető az adó. Az MTVA közlése szerint a legtöbb szolgáltató már átemelte kínálatába.

Nagy várakozásokkal tekint a tegnap indult retrócsatornájának fogadtatására a közmédia. Az MTV archívumából, a magyar televízió elmúlt 56 évének terméséből építkező M3 a legnépszerűbb műsoraival, magyar és külföldi filmsorozataival hívja nosztalgiára a nézőket. A program tegnap hat órakor egy Vers mindenkinek epizóddal, Nagy László Adjon az Isten című versével indult, melyet a költő maga szavalt el. Szombaton lesz Ki mit tud?, és vasárnap Zenebutik.

A műsor mindennap reggel fél 7-től kezd, és éjfélig tart; azután a nézők tematikus fotóvetítést láthatnak az MTV és az MTI archívumából, a hozzájuk tartozó szöveges információkkal és zenei aláfestéssel. A 30 perces blokkokban készített montázsok színészekről, életmódról, divatról, tájakról mesélnek. Hétköznap délelőtt az előző nap délutáni műsorait ismétlik. Induláskor a délelőtt főként az "ifjúságnak" szól majd olyan sorozatokkal mint a Cimbora, januártól pedig magyar és külföldi sorozatok, természetfilmek kerülnek adásba. Hétvégén visszatér a Játék határok nélkül című vetélkedő a délutáni műsorsávban, melynek újravetítését a nézők gyakorlatilag évek óta követelik.

A csatorna beindításával az MTVA nyitott kapukat dönget. A tévénézők ugyanis szívesen néznek újra régen kedvelt műsorokat. Ezt jelzi az egyik legnézettebb adás, az Önök kérték, amiben a retrókorszak műsorait kérik leginkább. A Filmmúzeum megszűnése után gyakorlatilag nincs olyan csatorna, mely erre a korszakra építene.

Az induláskor az adó 1 millió 400 ezer háztartásba jut el, igaz csupán 16 napig. Január 6-tól kódolt lesz az adás. Ez azt jelenti, hogy az MTVA lényegében "rákényszeríti" a szívesen nosztalgiázó nézőket az M3 fogyasztására, miközben közszolgálati tartalomról, az MTV közvagyonnak minősülő tartalmáról van szó. Mára összesen 66 szolgáltató építette be az űj csatornát programjába.

Karácsony napjára az adó többek között a Családi kör, a Cimbora, A csodakarikás című mesejátékkal, és Az aranyemberrel várja nézőit, szilveszterkor pedig Hofi Gézával koccinthatunk az új évre, mégpedig az 1987-es Hoféliával.

ÁSZ: minden rendben a közmédiánál

Eredményesnek találta a közszolgálati média átalakítását 2011-2012-re vonatkozó vizsgálatában az Állami Számvevőszék (ÁSZ), amely szerint a létszámcsökkentés a hírgyártást és a saját műsorgyártást is hatékonyabbá tette.

A számvevőszék a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnál (MTVA), az MTI-nél, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál (NMHH), valamint a Közszolgálati Közalapítványnál végzett (állításuk szerint helyszíni) vizsgálatai után állapította ezt meg. Az ÁSZ szerint ezen szervezetek létrehozásával a közszolgálati média rendszerének radikális átalakítása azért is volt eredményes, mert az "a közszolgálati médiavagyon megóvását és gyarapítását" segítette. A médiaszolgáltatóknál és az MTVA-nál a foglalkoztatottak "év végi záró létszáma" a 2010-es 3461 főről 2012-re 2495 főre csökkent, ami az ÁSZ szerint "gazdaságosabb feladatellátáshoz" vezetett.

A médiatanács pedig, mint az MTVA kezelője, az ÁSZ szerint a médiaszolgáltatásokról szóló törvényben előírt "alapvető feladatait ellátta". A szűkszavú értékelés után viszont arra utalt a számvevőszék, hogy a médiatanács hanyagul állt a gazdasági kérdésekhez. A vagyon hatékony működtetéséről, állagának védelméről, illetve a vagyon gyarapításáról ugyanis nem hozott külön rendeletet a médiatanács, ezért javasolta az ÁSZ, hogy tegye ezt meg, és az Országgyűlésnek készülő beszámolóiban tájékoztasson a gazdasági és pénzügyi feltételek alakulásáról, illetve tervezzen jobban. Mindezek ellenére az ÁSZ szerint az MTVA-ban jól működik a kontrolling rendszer, annak "fejlesztése folyamatos", annak ellenére, hogy a tavaly július 1-jétől létrejött Kontrolling igazgatóság ügyrendje nem is készült el.