Előfizetés

Se fülke, se forradalom

Kossuthot idézi Váncsa István, az Élet és Irodalom ünnepi számának első oldalán. Mégpedig Kossuth Lajos egy, a forradalommal kapcsolatos gondolatát, miszerint, ha egy forradalmat egy kormány visz végbe, annak szolgaság és nemzethalál lesz az eredménye, míg a nép forradalmának eredményét csak az Isten tudja.

Nos, Magyarországon a változás, mint tudjuk – bár utóbb letagadott – fülkeforradalommal kezdődött, s lett belőle permanens, a kormány által irányított forradalom. A harc tényleg folyamatos, lassan négy éve tart, de mert a nép nem tett semmit, csak a szolgaság köszöntött be. Nem beszélnék még nemzethalálról, de csak azért nem, mert mindazok, akik nem részei fülkefornak, azok ki lettek tiltva, átkozva, szorítva a nemzetből.

Itt vagyunk, ki tudja mennyien, talán néhány millióan, akik nem beszélhetnek nemzethalálról, merthogy nem tartozunk a nemzet testéhez, de forradalmat sem csinálunk, mert rólunk az Isten se tudja, hogy mi teszünk. És hova jutunk. Egyet azonban most biztosan látunk: a forradalom mellett már fülke se nagyon lesz; a kormány úgy alakította a választási rendet, hogy megóvhassa magát az ilyen változásoktól. Hogy Kossuth szavát használjam: a nép itt nem csináland semmit, csak az „alkotmány ellenes hajlamú kormány viszend végbe” mindent. Azaz szüntet be fülkét és öl meg forradalmat.

MSZP: A kormány képtelen zöld ágra vergődni a devizahitelesek ügyében

A kormány három és fél éve képtelen megoldani a devizahitelesek problémáját, különösen a legnehezebb helyzetben lévőkét – mondta el sajtótájékoztatóján Simon Gábor, az MSZP elnökhelyettese, az Országgyűlés fogyasztóvédelmi bizottságának elnöke.

Az ellenzéki politikus szerint a kormány húzza az időt és kommunikációs taktikázást folytat, amelynek célja a kormányzati felelősség elhárítása és az érdemi cselekvés elodázása.

Simon Gábor kérdésre elmondta, hogy nem utasítanak el egyetlen olyan érdemi, kormányzati javaslatot sem, amely csökkenti a lakosság terheit. "A magáncsőd intézményének bevezetését például támogatnák" – tette hozzá.

A szocialista politikus szerint nem igaz, hogy a Fidesz az emberek mellet van, álláspontja szerint a végtörlesztés is azt mutatja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök csak a jómódúak oldalán áll.

A kormánynak nem az igazságszolgáltatás iránti bizalmat kellene tudatosan rombolnia, hanem megoldást kellene találnia a devizahitelesek problémáira - mondta Simon Gábor. Hangsúlyozta, hogy álláspontja szerint nem a Kúria a felelős a kialakult helyzetért.

Emlékeztetett rá, hogy a társadalom legjobban kereső 10 százaléka kilencszer többet keres, mint a legszegényebb 10 százalék. A családok 41 százalékának legfeljebb egy hónapra elegendő tartaléka van – tette hozzá.

Elmondta: a rendes hiteltörlesztés alapja a tisztességes kereset, a kiszámíthatóan alacsony szinten stabilizált árfolyam, azonban az erős forint és a tisztességes bérek nem fontosak Fidesznek, ezért van szükség kormányváltásra.
Megfogalmazása szerint közleményekkel nem lehet megoldani a devizahitelesek problémáit. Az MSZP a devizahitelesek megmentésére kész csomaggal készül a kormányváltásra – tette hozzá az ellenzéki politikus.

Gázpisztoly, maszk, sebesült eladó - most raboltak ki egy nemzeti dohányboltot (képek)

Publikálás dátuma
2013.12.22. 14:25
Fotó: MTI / Sóki Lajos
Az elsötétített kirakatüvegű trafikok kedvelt célpontjai a rablóknak, hiszen kívülről semmit sem látni - most épp egy pécsi dohányárudát fosztottak ki.

Pécsett a Rácvárosi úti üzletbe késő délelőtt tért be a pécsi tarfikba a 170 centis, sötét ruhába öltözött és fekete maszkot viselő támadó - tudta meg a távirati iroda a rendőrségtől. A készpénz mellett árut is követelt, és a nyomaték kedvéért rálőtt az alkalmazottra. Aztán kirohant az utcára, ahol a társa már várta, és vele együtt elmenekült. A trafik eladója könnyebben megsérült, kórházba vitték. A rablót és társát keresik a rendőrök.

Fotó: MTI / Sóki Lajos

Fotó: MTI / Sóki Lajos