Előfizetés

Csúnyán beintett a köztévé az államfőnek

Publikálás dátuma
2013.12.25. 12:44
Fotó: Thinkstock
A katalán köztévé kedden, 30 éves történetében először nem sugározta a spanyol király hagyományos karácsonyi üzenetét, ezzel is hangsúlyozva a gazdag északkeleti régió erősödő szeparatista érzületeit.

A televízió munkatársai rövid sztrájkot tartottak a király beszéde alatt, és helyette más műsorokat adtak programba. A sztrájk okául hivatalosan a költségek lefaragása és egyes produkciók külső gyártásba adása elleni tiltakozást nevezték meg, Katalónia ugyanis nemrég a közszolgáltatások büdzséjének megkurtítása miatt is konfliktusba került a madridi központi kormányzattal.

Beszédében János Károly király nem említette közvetlenül a vitatott katalán függetlenségi törekvéseket. Ugyanakkor nyomatékosan arra kérte a spanyolokat, fogjanak össze és emelkedjenek felül ellentéteiken, hogy az ország kilábalhasson az öt éve tartó mély gazdasági válságból, amely miatt 25 százalékon áll a munkanélküliek aránya.

"Együtt a mostaniaknál jóval nehezebb problémákat is megoldottunk már, és mindig közös célokat követtünk" - mondta a király. "Spanyolország egy nagy nemzet, amely megérdemli, hogy küzdjenek érte" - tette hozzá.

A 7,6 millió lakosú, saját nyelvet beszélő Katalónia állítja elő a spanyol hazai össztermék (GDP) 20 százalékát.

Artur Mas katalán elnök, a kormányon lévő Konvergencia és Unió (CiU) szövetség vezetője nemrég bejelentette, hogy 2014. november 9-ére népszavazást tűznek ki a Spanyolországtól való függetlenné válás kérdéséről. A szavazás két hónappal követné a skótok Egyesült Királyságtól való elszakadásáról tartandó hasonló referendumot.

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök alkotmányellenesnek minősítette a függetlenségi népszavazás kitűzését, s kilátásba helyezte, hogy a parlamentben és a bíróságok előtt is útját állja a katalán referendumnak. Álláspontját az ellenzék legfontosabb pártja, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) is támogatja.

A népszavazás kiírása ugyanakkor megfigyelők szerint politikai zsákutcának bizonyulhat Mas és nacionalista pártja számára is. Ha ugyanis Madrid megakadályozza a szavazást, széteshet a CiU koalíciója a Katalán Köztársasági Baloldallal (ERC), az előre hozott választásokat pedig a közvélemény-kutatások szerint az ERC nyerné meg.

Kegyetlenül megverték az ellenzéki újságírónőt

Publikálás dátuma
2013.12.25. 12:04
Fotó: Brendan Hoffman/Getty Images
Két ismeretlen férfi kedd éjjel brutálisan összeverte Tetyjana Csornovol ukrán újságírónőt, a kijevi EU-párti tüntetések ismert aktivistáját - hozta nyilvánosságra szerdán a helyi média.

Csornovolt a Kijev melletti Boriszpil település felé vezető autóúton vette üldözőbe egy gépkocsi, amelyben két férfi ült. Többször nekimentek az újságíró autójának, ami miatt megállásra kényszerült. A két támadó betörte kocsija szélvédőjét, ezért az újságírónő futva próbált elmenekülni. Utolérték és brutálisan összeverték. 

A hírek szerint Csornovolt a segélyhívására kiérkező rendőrök szállították kórházba, ahol agyrázkódást állapítottak meg nála. Az arcát teljesen összetörték, tele van véraláfutásokkal és duzzanatokkal.

Az újságírónő bántalmazásának hírére a Majdanról (Függetlenség teréről) tüntetők egy csoportja a belügyminisztérium elé vonult tiltakozni. Az aktivisták elmondták, hogy nem ez az első eset, hogy az európai integrációt és hatalomváltást követelő demonstráció résztvevőit erőszakos támadás éri.

Viktor Janukovics ukrán elnök sajtószolgálatán keresztül közölte, hogy Vitalij Zaharcsenko belügyminisztert és Viktor Psonka főügyészt utasította az eset azonnali kivizsgálására.

Az államfő elítélte az újságírónő ellen elkövetett támadást. Hangsúlyozta, hogy a hatóságoknak fel kell derítenie a bűncselekményt, elkövetőire pedig a törvény adta legszigorúbb büntetést kell kiszabni.

Tetyjana Csornovol egyike a Majdan azon aktivistáinak, akik ellen eljárás indult a tüntetéseken történt incidensekkel kapcsolatban. Részt vett például a téren elhelyezett, lehallgató eszközökkel teli mikrobusz leleplezésében, és megrongálásában. Korábban arról vált ismertté, hogy tavaly nyáron átmászott Janukovics mezsihirjai rezidenciája kerítésén, és titokban fényképeket készített. Ellenzéki jelöltként indult a tavaly októberi parlamenti választásokon a Julija Timosenko mögött álló Haza (Batykivscsina) párt színeiben, de nem jutott be a törvényhozásba. A kampány alatt kétszer is megverték.

Fia kenőpénzeket vett fel - lemondott a miniszter

Lemondott szerdán a török gazdasági miniszter, akinek a fiát a napokban vették őrizetbe az iszlamista-konzervatív kormányt megrengető széles körű korrupciós ügy keretében.

Zafer Caglayan gazdasági miniszter rövid közleményében tudatta: távozik posztjáról annak érdekében, hogy teljes egészében fény derülhessen a kormány ellen irányuló "méltatlan" ügyre.

A múlt héten huszonnégy ember, köztük három miniszter fia ellen emeltek vádat és helyezték előzetes letartóztatásba őket egy vesztegetési ügyben folytatott nyomozás keretében. A Recep Tayyip Erdogan miniszterelnökre is árnyékot vető korrupciós botránnyal összefüggésben vádat emeltek egy nagy állami bank, a Halk Bankasi vezérigazgatója ellen korrupció, csalás, sikkasztás és illegális aranykereskedelem miatt.