Előfizetés

Tíz éve nem lép fel az egyház Hegedűs ellen

Lengyel Tibor
Publikálás dátuma
2013.12.30. 21:00
A Horthy-szobor avatása. FOTÓ: Bielik István
Hegedűs Loránt református lelkész botrányos novemberi akciója már nem az első, "nem is kódolt provokáció", amely "nemcsak rombolja a református egyház tekintélyét, hanem szétszakítja, megosztja az egyházat" - mondta lapunknak a Budapest-Észak Református Egyházmegye minap lemondott jogtanácsosa.

Horváth György emlékeztetett: a Hegedűs által vezetett Szabadság téri Hazatérés templomában november 3-án tartott Horthy-szobor avatás után indult a lelkész ellen egyházi fegyelmi eljárás, melyben ő a legszigorúbb szankciót, a hivatal-, vagy ahogy az egyházban hívják, a palástvesztést javasolta kiróni Hegedűsre, de ezt az egyházmegye bírósága nem hajtotta végre, elfogultságra hivatkozva.

Mivel ez már a harmadik eset volt, amikor Horváth palástvesztésre vonatkozó indítványát elfogultság miatt az illetékes egyházi bíróság "továbbpasszolta", a jogtanácsos lemondott 23 éve viselt tisztségéről. Lapunknak ezt azzal magyarázta: ha a bíróság a javaslatával ellentétes döntést hozott volna, vagyis nem tiltja el a lelkészi hivatás gyakorlásától Hegedűst, akkor sem mondott volna le, viszont a "teszetoszasághoz", a felelősség elhárításához, nem kívánt tovább asszisztálni. Mint lemondó levelében is fogalmazott, "az elfogultság leplébe burkolt gyávaság miatt mondok tehát le, így tiltakozva a bíróság gerinctelen magatartása miatt."

Horváth György nem érti, miért ne tudná az egyházmegye bírósága elfogultság nélkül, tárgyilagosan megítélni a szerinte egyszerű helyzetet: az egyház szabályai szerint a lelkész nemcsak nem lehet politikai párt tagja - Hegedűs korábban kilépett a MIÉP-ből -, de tartózkodnia kell a politikai megnyilvánulásoktól is, a templom pedig nem adhat helyet politikai jellegű rendezvénynek. A lemondott jogtanácsos szerint Hegedűs mindezeket megsértette, ráadásul nem először. "Tíz éve nem lép fel az egyház a lelkész ilyen és hasonló provokatív akciói ellen, pedig nem ismerek olyan egyházi vezetőt, aki szívesen leülne Hegedűs Loránttal egy asztalhoz" - mondta.

Horváth - aki évtizedek óta világi ügyvédként is praktizál - a fegyelmi eljárásban kérte Hegedűs lelkipásztori tevékenységének felfüggesztését is, ezt elfogultság miatt szintén nem hajtották végre. Lapunknak megjegyezte még, hogy ezután az illetékes Dunamelléki Egyházkerület püspöksége másik egyházmegyét jelöl majd ki a fegyelmi eljárás folytatására, de a korábbi két hasonló eset egyikében sem ítélték el Hegedűst, nem érte szankció, így nem lenne meglepve, ha a mostani eset sem végződne az amúgy a református egyházban nem példa nélküli palástvesztéssel. Igaz, Horváth szerint ilyen politikai jellegű ügy miatt eddig nem történt.

Elértük Simonfi Sándor esperest is, akinek Horváth benyújtotta lemondását, de ő nem kívánta kommentálni sem a jogtanácsos döntését, sem Hegedűs ügyét. A Horthy-szobor avatóval hazai és nemzetközi botrányt kavaró, antiszemita kirohanásairól is ismert lelkipásztor ellen korábban amiatt indult fegyelmi, mert 2007 tavaszán a holokauszttagadó brit történészt, David Irvinget látta vendégül a Hazatérés templomában. Még parlamenti képviselőként, MIÉP-alelnökként pedig 2001-ben tett közzé kirekesztő írást, miszerint a hazai zsidóságot, az úgynevezett galíciai jöttmenteket ki kell rekeszteni, mert különben ők lesznek azok, akik kirekesztenek bennünket. E mondatával világi bíróság is foglalkozott: Hegedűs első fokon másfél év felfüggesztett börtönbüntetést kapott, de az ítélőtábla jogerősen felmentette a közösség elleni izgatás vádja alól.

Változik a közösségi közlekedés menetrendje szilveszterkor

Változik a közösségi közlekedés rendje az év utolsó napján és 2014 első napjaiban. A BKK sűríti éjszakai járatait, a Volánbusznál és a MÁV-nál január elsején az ünnepnapi menetrend lesz érvényben.

A MÁV-Start hétfői tájékoztatása szerint kedden a munkanapi, január elsején az ünnepnapi, 2-tól pedig a megszokott menetrend szerint közlekedtetik a járataikat. Jelezték, hogy az összes rendelkezésére álló, üzemképes járművet felhasználják a szerelvényekben, és ahol az utasforgalom indokolja, ott több kocsival közlekedtetik a vonatokat.
Január 5-én délután mentesítő járatokat indítanak Budapestre Miskolc Tiszai pályaudvarról és Nyíregyházáról.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közlése szerint kedden napközben a járatok az iskolaszünet idején érvényes munkanapi menetrend szerint közlekednek, illetve néhány vonalon év végi menetrend lesz érvényben. Utóbbi rendelkezés a metró- és HÉV-vonalakat, valamint a fontosabb busz- és villamosjáratokat érinti.

Szilveszter éjjelén ötpercenként közlekednek a 4-es és 6-os villamosok, és egész éjjel jár a fogaskerekű is órás időközökkel. Néhány kivétellel az éjszakai járatok sűrűbben vagy nagyobb befogadóképességű buszokkal követik egymást, néhány járat pedig meghosszabbított üzemidővel közlekedik.

Január elsején, üzemkezdés után a BKK a járatait a munkaszüneti napi, vasárnapi menetrendnek megfelelően indítja.
A Volánbusz tájékoztatása szerint kedden a tanítási szünetes munkanapi menetrend lesz érvényben, de az utolsó járatok általában nem közlekednek. Január elsején a munkaszüneti napi, csütörtöktől pedig a tanítási szünetes munkanapi menetrend szerint közlekednek a társaság buszai.

Kiesett egy utas a buszból - szemtanúkat keresnek

Leszálláskor kiesett egy utas egy városi buszból Pécsett. A december 10-én történt baleset szemtanúit keresi a rendőrség.

December 10-én kora este, a baranyai megyeszékhely Komlói útján történt a baleset. Egy utas leszálláskor kiesett a helyi 2-es buszról a megállóba, s ennek következtében súlyos sérülést szenvedett. A Pécsi Rendőrkapitányság közúti baleset gondatlan okozása miatt folytat nyomozást az ügyben. A rendőrség kéri, aki szemtanúja volt a balesetnek, jelentkezzen a
rendőrkapitányságon, vagy hívja a 107-es vagy a 112-es központi segélyhívót.