Előfizetés

Szíria nem tartotta be a határidőt

Szíriának 2013. december 31-ig át kellett volna adnia legveszélyesebb vegyifegyver-készleteit, egyebek mellett húsz tonna mustárgázt a nemzetközi közösségnek, a határidőt azonban nem sikerült tartani. 

Dolgavégezetlenül tért vissza Ciprusra az a két hajó, amelynek el kellett volna szállítania a készleteket Latakia szíriai kikötőből, az átadás azonban nem történt meg. Az ENSZ Vegyifegyvertilalmi Szervezete (OPCW) a rossz időjárásra, biztonsági kockázatokra és a nehézkes, bürokratikus eljárások okozta problémákra utalva már jelezte, hogy nem tudják tartani a határidőt. A HnoMS Helge Ingstad norvég fregattnak kellett volna fedélzetére venni a veszélyes anyagokat, de rakomány nélkül érkezett vissza Ciprusra, s visszafordult a kísérő dán hadihajó is. Egyelőre nem jelöltek ki új időpontot, mikor térhetnek vissza a hajók a szíriai partokhoz.

Washington igyekezett csökkenteni a késedelem jelentőségét, elismerve, hogy rendkívül bonyolult műveletről van szó. A határidő elmulasztása azonban aggodalmat kelt, hogy az Aszad-rezsim addig akarja késleltetni a vegyi fegyverek átadását, ameddig csak lehetséges, írta a brit Guardian. A lap emlékeztet rá, hogy több nyugati vezető jutott arra a véleményre, hogy Aszad hatalmon maradása jelenleg a legkisebb rossz alternatíva Szíriában.

Új polgármester New York élén

New Yorkban lezárult a Bloomberg-korszak. Letette a hivatali esküt a két hónapja megválasztott új polgármester, Bill de Blasio. Több mint húsz éve először újra demokrata politikus áll a metropolisz élén. De Blasiót néhány perccel éjfél - az Újév beköszönte - után, brooklyni otthonában, családja körében eskette fel New York állam főügyésze, Eric Schneiderman. 

New York új első embere az ünnepélyes beiktatási ceremónián a nap folyamán Bill Clinton volt amerikai elnök előtt teszi majd le az esküt. A város eddigi ombudsmanja, az 52 éves de Blasio korábban a Clinton-kormányzatban dolgozott, s ő irányította Hillary Clinton szenátusi kampányát 2000-ben. Az új polgármester nagyszabású változásokat, emberközelibb városvezetést ígér, az elhanyagolt városrészek fejlesztését, a kisebbségek, szegények helyzetének javítását tervezi.

Elődje, a december 31-én leköszönt Michael Bloomberg 12 évig állt New York élén. A 71 éves médiamogul irányításával fejlődött a város, jelentősen csökkent a bűnözés, rekordot döntött a turizmus, nagy építkezések indultak be, 1950 óta először többen költöznek be a városba, mint amennyien távoznak – összegezte örökségét a Wall Street Journal. A milliárdos személyes vagyonából több száz milliót adományozott jótékony célra. Hosszú ideje nem volt, s nem is lesz hozzá hasonlóan befolyásos polgármestere a városnak, méltatta Bloomberget korábbi demokrata ellenfele, Mark Green. Sokan azonban úgy érezték, hogy Bloomberg jórészt csak a gazdagok érdekeit tartotta szem előtt. A volt polgármester a jövőben a fegyverhasználat korlátozása elleni kampány élharcosa akar lenni.

Ferenc pápa az új évre befogadást és szolidaritást sürgetett

Róma városának problémáiról és ezzel egy időben a római egyházról is beszélt évzáró homíliájában Ferenc pápa kedd délután a Szent Péter-bazilikában általa vezetett vesperáson.

A hagyomány szerint az egyházfő az év utolsó napján hálaadó szertartást vezetett a vatikáni Szent Péter-bazilikában.
A hívőkkel és papokkal zsúfolásig megtelt bazilikában Ferenc pápa a lezáruló és a kezdődő esztendőről beszélt hangsúlyozva, hogy a magunk mögött hagyott év a keresztények számára "nem megszűnt valóság", hanem újabb lépés a remény felé.
"Kérdezzük meg magunktól, hogy az utóbbi évben mennyi időt fordítottunk önmagunkra és saját érdekeinre, és mennyit másokra" - hangoztatta az egyházfő.

Homíliája jelentős részében Róma városáról beszélt. Úgy fogalmazott, Róma a világ egyik legszebb városa, de életminősége, lakosainak mindennapjai mégsem ezt tükrözik. Ferenc pápa szerint nagy ellentét érezhető a város szépsége és a társadalom peremén élők nehézségei között. Amekkora a szépség, akkora az anyagi és erkölcsi nyomor és boldogtalanság is - tette hozzá.
"Minden város mozaikhoz hasonlít, melynek darabjait lakosai alkotják. Mindenki felelős saját városa életéért a rosszban és a jóban is" - hangoztatta a pápa. Hozzátette, Róma tele van turistákkal és menekültekkel, Róma tele van dolgozó emberekkel és azokkal is, akiknek nincsen munkája, vagy alulfizetik őket.

Mindenkinek ugyanolyan joga van a befogadáshoz és az igazságos bánásmódhoz, mert mindenki az emberi méltóság hordozója. "Az új évben Róma legyen befogadóbb és szolidárisabb" - mondta Ferenc pápa, aki Róma városát Róma egyházával állította párhuzamba.

Róma városának püspökeként Ferenc pápa kijelentette: mások problémáit nem lehet messziről, egy magasra helyezett balkonról figyelni anélkül, hogy ez megérintene bennünket, "akarjuk vagy sem, testvéreinkről van szó".
A szertartás a Te Deum himnusz felcsendülésével zárul. Ezt követően Ferenc pápa a Szent Péter térre megy, ahol megtekinti a tér közepén álló nápolyi betlehemet.