Már postázzák a nemzetiségi regisztrációs kérelem nyomtatványait

 Már postázzák a nemzetiségi regisztrációs kérelem nyomtatványait a Nemzeti Választási Iroda (NVI) megbízásából, a következő napokban valamennyi - több mint 4 millió - magyarországi háztartás postaládájába megérkezik a nyomtatvány.

A kérelmeket a címzett feltüntetése nélkül a Magyar Posta juttatja el a háztartásokba.
A dokumentumon lehet nyilatkozni arról, hogy a választópolgár valamelyik magyarországi nemzetiséghez tartozónak vallja magát, és hogy ez alapján kéri felvételét a névjegyzékbe.
A jogszabályban elismert 13 nemzetiség a következő: bolgár, görög, horvát, lengyel, német, örmény, roma, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán.

Az íven külön lehet dönteni arról, hogy valaki (az őszi nemzetiségi mellett) a tavaszi országgyűlési választásra is kéri-e a nemzetiségi névjegyzékbe vételét vagy sem. Ennek azért van jelentősége, mert ha valaki nemzetiségi választóként akar részt venni az országgyűlési választáson, akkor az egyéni képviselőjelölt mellett nem pártlistára, hanem a saját nemzetiségének listájára szavazhat.

A nemzetiségi listával a nemzetiségek kedvezményes mandátumot szerezhetnek az Országgyűlésben. Fontos szabály, hogy az országgyűlési választáson a nemzetiségi lista állításához a nemzetiségeknek ajánlásokat kell összegyűjteniük.
A listaállításhoz szükséges ajánlások számának meghatározásakor azt veszik figyelembe, hogy hány választópolgár kérte nemzetiségikénti regisztrációját a választás kiírásáig, és a listaállításhoz ennek az egy százalékát kell összegyűjteniük ajánlásként a nemzetiségeknek.

A választási eljárási törvény értelmében a tavaszi országgyűlési választást úgy kell kitűzni, hogy a szavazás napja a kitűzés napját követő hetvenedik és kilencvenedik nap közé essen, ez azt jelenti, hogy a kitűzés legkorábbi ideje január 6., míg a legkésőbbi március 16.

Ugyanezen a most postázott nyomtatványon lehet nyilatkozni arról is, ha valaki meg akarja tiltani személyes adatai kampánycélú kiadását, valamint arról is, ha valaki - fogyatékossággal élőként - segítséget kér választójoga gyakorlásához. Ezen két nyilatkozat azonban nemcsak a nemzetiségi, hanem az országgyűlési és az európai parlamenti választásokra is vonatkozik. Így például a vakok és a gyengén látók Braille-írással készült értesítőt, szavazósablont kérhetnek, a mozgásukban korlátozottak pedig akadálymentes szavazóhelyiség biztosítását is.

A nyilatkozat fénymásolható is, a www.valasztas.hu oldalról pedig letölthető. A dokumentumot személyesen és postai úton is el lehet juttatni a polgármesteri hivatalokban működő helyi választási irodákhoz.

Szerző

Schmuck: a pártok hozzanak létre egy szegényeket segítő alapítványt!

Publikálás dátuma
2014.01.02. 14:11
Schmuck Andor, a Szocdemek - Magyar Szociáldemokraták Pártja elnöke üdvözli a résztvevőket. MTI Fotó: Máthé Zoltán.
Schmuck Andor azt javasolja, hogy a választáson induló pártok a kampányra fordítható állami támogatások összegéből hozzanak létre egy szegényeket segítő alapítványt. 

A Tisztelet Társaságának Ez az év is jól kezdődik című rendezvényén Schmuck Andor több ezer nyugdíjas előtt elmondta, az új szabályozás szerint, ha egy párt az országgyűlési választásokra mind a 106 választókerületben jelöltet tud állítani, akkor körülbelül 600 millió forintos állami támogatást kap. A Magyar Szociáldemokraták Pártjának elnöke, a Tisztelet Társaságának ügyvezetője azt javasolja "a demokratikus ellenzék pártjainak és a kormánypártoknak is", hogy "dobják össze ezt a pénzt", és hozzanak létre egy olyan alapítványt, amely nehéz sorsú időseket és gyerekeket segít majd.

Schmuck Andor, aki szerint mintegy ötmilliárd forint állhatna az alapítvány rendelkezésre, beszélt arról is, hogy nem lépett életbe a szociális temetésről szóló törvény, így több mint 400 millió forint maradt a fővárosnál. Mint mondta, Budapest 130 millió forintot különített el a "szégyenparcella" kialakítására, és további mintegy 300 milliót arra, hogy majd kompenzálják a temetkezési intézetet.

A szónok azt üzente Tarlós István főpolgármesternek, hogy "ne a halálra költsön, hanem az életre". A több mint 400 millió forintból erősítsék meg a fővárosi védőnői szolgálatot, kapjanak 13. havi fizetést a védőnők, és szerinte a kisgyermekes bérletet akár ingyen is megkaphatnák az anyák.

Közölte azt is, járt az ENSZ idősügyi munkacsoportjánál, és megállapodtak abban, hogy ha a magyar kormány szeretné, akkor Budapestről neveznék el azt a cselekvési tervet, amelynek alapján megszületne az idős emberi jogi charta. Schmuck Andor arra kérte Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy fogadja őt, és tegye lehetővé, hogy a magyar kormány a kezdeményezés élére álljon.

Szerző

Adásszünettel büntették a TV2-t

Fél napig nem lesz adás a TV2-n csütörtök déltől éjfélig, mert a kereskedelmi televízió még 2009-ben megsértette az akkor hatályos médiatörvényt. A szankciót a médiahatóság a kiskorúak védelme érdekében szabta ki - közölte a Médiatanács szóvivői irodája.

A Médiatanács jogelődje, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) egy 2009 júliusi határozatában állapította meg, hogy az MTM-SBS Televízió Zrt. (TV2) az általa sugárzott Joshi Bharat című műsorszám helytelen korhatár-besorolásával és közreadásának időpontjával megsértette a rádiózásról és televíziózásról szóló (1996. évi) törvényt.

Emlékeztettek arra, a régi médiatörvény szerint azt a műsorszámot, amely alkalmas a 16 éven aluliak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására, "különösen azáltal, hogy közvetett módon utal erőszakra, illetve szexualitásra, vagy témájának meghatározó eleme az erőszakos módon megoldott konfliktus", a tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott (III.) kategóriába kell sorolni.

Az ebbe a kategóriába sorolt műsorszám megfelelő jelzéssel ellátva 21 és 5 óra között tehető csak közzé.

Ez azt jelenti, hogy a TV2-nek a tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott kategóriába kellett volna sorolni a műsort és csak este kilenc óra után kezdhette volna vetíteni.

Az ORTT megállapította továbbá azt is, hogy a TV2 a műsorszám előzeteseivel is megsértette a törvényt, mert azokat sem megfelelő idősávban tette közzé.

Az ORTT a törvénysértések miatt 720 perc időtartamra függesztette fel az MTM-SBS Televízió Zrt. műsorszolgáltatási jogosultságának gyakorlását.

A TV2 többször is fellebbezett, de a bíróság mindannyiszor a médiahatóságnak adott igazat. A csatorna végül a Kúriánál kezdeményezett felülvizsgálati eljárást. A Kúria a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletét hatályában fenntartotta, azaz ismét kimondta, hogy a médiahatóság jogszerű döntést hozott.

A TV2 csütörtök dél és éjfél között hajtja végre a határozatot.

Szerző