Kegyelmet sürgetett Snowden számára a The New York Times

Elnöki kegyelmet vagy legalább vádalkut sürgetett az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos adatgyűjtési gyakorlatát leleplező amerikai informatikus, Edward Snowden számára csütörtökön a The New York Times.

A tekintélyes amerikai liberális napilap szerkesztőségi cikkében rámutatott, hogy a Moszkvába szökött informatikus, akit az Egyesült Államokban kémkedéssel és lopással vádolnak, bűncselekményt követhetett el, ám ezzel "nagy szolgálatot tett" hazájának.
"Figyelembe véve annak az információnak a hatalmas értékét, amelyet feltárt, valamint azokat a visszaéléseket, amelyeket nyilvánosságra hozott, Snowden többet érdemel egy olyan életnél, amelyet örökös száműzetésben, rettegésben és szökésben kell leélnie" - írta a The New York Times.

Az NSA által folytatott adatgyűjtést a közelmúltban - egy ellenében - két szövetségi bíró is alkotmányellenesnek találta.
A lap cáfolta Barack Obama elnöknek azt az augusztusban tett kijelentését, miszerint az általa aláírt, a közérdekű bejelentést tevőket védelmező rendelet lehetővé tette volna Snowden számára, hogy egyszerűen a feletteseihez forduljon az általa észlelt visszásságok miatt, ezzel elkerülve a kiszivárogtatás miatti büntetőjogi felelősségre vonást. Az elnöki direktíva ugyanis kizárólag a hírszerző szervek hivatalos állományára, nem pedig az olyan szerződéses munkatársakra vonatkozik, mint amilyen az informatikus volt.

A szerkesztőségi cikk kitért arra is, hogy Snowden állítólag két felettesénél is panaszt tett az általa tapasztalt visszaélések miatt, de azok semmit sem tettek.
"Ha valaki felfedi, hogy kormányzati hivatalos személyek rutinszerűen és szándékosan megsértették a törvényt, akkor azt a személyt nem fenyegetheti életfogytiglani börtön, amelyet ugyanaz a kormányzat szab ki rá" - hangzott a szerkesztőségi állásfoglalás.

A The New York Times egyebek között emlékeztetett rá, hogy az NSA egy belső vizsgálat szerint is évente több ezer alkalommal megsértette a magánszféra sérthetetlenségére vonatkozó szövetségi törvényeket és túllépte a hatáskörét. Az ügynökség feltörte a jelentős adatközpontok kommunikációs kapcsolatrendszerét, és amerikaiak millióira vonatkozó adatokat gyűjtött.

A lap felhívta a figyelmet arra is, hogy James Clapper, a nemzeti hírszerzés igazgatója ez utóbbi ténnyel kapcsolatban hazudott a márciusi kongresszusi meghallgatásán, ám ezzel kapcsolatban mindeddig nem indult vizsgálat.
Hasonlóképpen kegyelmet kért Snowdennek csütörtökön a brit The Guardian is.

Szerző

Veszélyesen túlszaporodtak Izraelben a sakálok

 Minden erőfeszítés ellenére veszélyesen túlszaporodtak Izraelben a sakálok, amelyek károkat okoznak a mezőgazdaságban és a veszettség veszélyét hordozzák - írta csütörtökön a Háárec című izraeli lap.

A közel-keleti államban a lap szerint a világ egyik legnagyobb sakálpopulációja alakult ki. Elszaporodásukban kulcsszerepet játszik, hogy bőséges élelmiszerforrásra lelnek a szemétgyűjtőkbe dobott ételmaradékokban.
A csoportba verődött sakálok elözönlötték Izrael területét az északi Galileai-hegységtől a déli Negev-sivatagig, és gyengébb szarvasmarhákat, őzeket is megtámadnak.

Az általuk okozott kár nagyságát érzékeltetve Joáv Mizrahi mezőgazdász a lapnak elmondta, hogy a sakálok rendszeresen megölik az újszülött borjakat. Településükön a legutóbbi elléskor a hatvan kisborjúból nyolccal végeztek. Súlyos károkat okoznak az öntözéshez földre fektetett csövekben és a számítógéppel irányított öntözőrendszerek vezetékeiben is.
Az izraeli természetvédelmi hatóság már az előző évtizedben megkezdte a sakálok szervezett irtását. Évente több mint ezer példányt lőnek ki, de munkájuk egy friss jelentés szerint mindeddig nem vezetett számuk jelentős csökkenéséhez.
Elszaporodásukat jelzi, hogy már a tel-avivi Jarkon park kutyasétáltatói is rendszeresen találkoznak a rájuk ügyet sem vető sakálokkal. Pedig a sakálok veszélyesek lehetnek mind a háziállatokra, mind az emberre: néhány hónapja egy kibucban egy veszettség jeleit mutató állat megtámadott két embert.

Ez az eset csak azért számít egyedinek, mert a természetvédelmi szakemberek a rókák és a sakálok számára veszettség elleni oltóanyagot szórnak el lakóhelyeiken - írta az izraeli újság.

Szerző

Az öngyilkos merénylőket az Észak-Kaukázusban készíthették fel

Az Észak-Kaukázusban készíthették fel a 34 ember halálát és a több tucat ember sebesülését okozó volgográdi robbantásokat elkövető öngyilkos merénylőket - ismertette a nyomozás előzetes megállapításait az Interfax orosz hírügynökség csütörtökön.

Az orosz rendvédelmi szervek név nélkül nyilatkozó egyik illetékese elmondta, hogy a merénylők a Volgográdtól mintegy 500 kilométerre délkeletre húzódó észak-kaukázusi régióból érkeztek a Volga folyó mentén fekvő nagyvárosba, azzal a céllal, hogy nagyszámú áldozattal járó merényleteket kövessenek el, és ezzel megzavarják a nyugalmat, bizonytalanná tegyék a belpolitikai helyzetet.

A tisztségviselő szerint Oroszország egyik észak-kaukázusi régiójában készítették fel az öngyilkos merénylőket, ahol szavai szerint "a szövetségi erők folytatják az illegális fegyveres csoportok intenzív felszámolását". Korábban elterjedt, hogy az elkövetők Dagesztánból érkezhettek Volgográdba.

Az orosz szakember szerint a terroristák a forgalmas utakat megkerülve tudtak észrevétlenül behatolni a Volgográdi régióba (megyébe). Azt is elmondta, hogy a holttestmaradványok alapján megállapítható: a trolibuszt férfi robbantotta fel.

Az orosz Nemzeti Terrorelhárítási Bizottságnál (NAK) közölték, hogy az illetékes hatóságok folytatják a nyomozást a december 29-én és 30-án elkövetett terrorakciók ügyében, és a vizsgálatoknak konkrét eredményeik vannak. A NAK-nál nem hoztak nyilvánosságra részleteket.

A Volgográdban napok óta tartó, Forgószél elnevezésű terrorelhárító akció keretében a hatóságok több mint 700 embert fogtak le különböző szabálysértések miatt. Tizenkét körözött bűnözőt és hetven gyanúsítottat is előállítottak. Mintegy 6 ezer objektumot - lakóépületeket, autóbusz-és vasútállomásokat - vizsgáltak át. A dél-oroszországi nagyvárosban élők biztonságára három és fél ezer rendőr vigyáz.

A múlt vasárnap a volgográdi központi vasútállomáson és hétfőn egy trolibuszon nagy erejű pokolgépekkel elkövetett robbantásos merényleteknek 34 halottja és több mint 70 sérültje van. A volgográdi és a moszkvai kórházakban kezelt 62 sebesült közül ötnek az állapota továbbra is súlyos.

Szerző