Előfizetés

Három premier a Vígszínházban

Három bemutatóra készül a Vígszínház társulata: a Téli utazás című darabot szombaton, A revizort a jövő héten szerdán tűzik műsorra, A Vízkereszt, vagy amit akartok című előadást pedig jövő pénteken láthatja először a közönség a Pesti Színházban.

A Nobel-díjas osztrák írónő, Elfriede Jelinek Téli utazás című művét a Házi Színpadon mutatják be, Zsótér Sándor rendezésében. Elfriede Jelinek darabja az idő leküzdhetetlen hatalmáról szól, arról, hogy a múló idő hogyan nyer egyre nagyobb jelentőséget. Wilhelm Müller és Franz Schubert Téli utazás című ihletadó dalciklusának alapélménye az otthontalanság, és ez az életérzés áthatja Jelinek írását is. Zsótér Sándor már többször dolgozott a Vígszínház társulatával.

A Téli utazásban Börcsök Enikő, Venczel Vera és Harkányi Endre mellett Bach Kata, Szabó Erika és Fehér Balázs Benő egyetemi hallgató játszik. A darab fordítója, dramaturgja Ungár Júlia, a jelmezt Benedek Mari, a díszletet pedig Ambrus Mária tervezte. Gogol A revizor című komédiáját Bodó Viktor állítja színpadra, aki először mutatkozik be rendezőként a Vígszínházban.

A Szputnyik Hajózási Társasággal közös produkcióként készülő előadást január 8-án a nagyszínpadon mutatják be. Az előadás főszerepeit Hegedűs D. Géza, Járó Zsuzsa, Lengyel Tamás és Hevér Gábor, Kerekes József valamint a Szputnyik társulatának művészei játsszák.

Shakespeare Vízkereszt, vagy amit akartok című vígjátékát a Vígszínház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem koprodukciójában mutatják be a Pesti Színházban január 10-én Marton László rendezésében. Az előadásban a Színház- és Filmművészeti Egyetem 4. éves hallgatói és a Vígszínház művészei játszanak együtt. A szereplők - Mészáros Máté kivételével - egykori és jelenlegi Marton László-tanítványok.

Jutalomjáték

S.Gy.
Publikálás dátuma
2014.01.03. 06:48
Sebes György. Fotó: Népszava
Mostanában hajlamosak vagyunk kicsit másképp látni dolgokat, mint régebben. Meglehet, bennünk van a hiba, de az is előfordulhat, hogy a világ változott meg körülöttünk. Egykor giccsesnek láttuk volna, ha egy művész - produkciója végeztével - csókokat dobál az ő közönségének a színpadról. 

Az sem egyezett az ízlésünkkel, ha a művészek hintón érkeztek az előadásra, a végén meg rendőr- és tűzoltózenekarok felvonulása közben aranykonfetti és és lufieső hullott alá az égből. Mága Zoltán újévi koncertjén mindez természetes. Része az önfeledt szórakoztatásnak. Ez az ember nagyon tud valamit. Mindenekelőtt hegedülni. Zenélni és közvetíteni a zene szépségét.

Aztán persze azt is tudja, hogyan kell igazi show-t csinálni. De olyat, amikor a nézőnek egy pillanatig sincs az a kellemetlen érzése, hogy ez már egyáltalán nem az ő világa, csak kényszeredetten figyeli. Nem. Mága Zoltán magával ragad.

És akkor még azt is elnézzük neki, hogy a Helyi Téma - Vitézy Tamás lapja - különszámmal kedveskedett a koncertnek, s hogy a produkció közben kapunk egy csipetnyi kormánypárti propagandát is, egészen finoman, becsomagolva, de mégis.

Ezúttal már hatodszor rendezték meg a Budapesti Újévi Koncertet, neves fellépőkkel, de mindenekelőtt és elsősorban Mága Zoltánnal. Ez az ő estje, jutalomjátéka, de mondhatjuk, szerencsére, mert egyedül is elviszi a show-t. Sőt, az egész akkor a legjobb, amikor ő van a középpontban.

Pedig aztán van itt minden és mindenki, világhírű orosz szoprán, bécsi tenor, Szakcsi Lakatos Béla és Szenthelyi Miklós, az Operaház és az Operettszínház kíválóságai, kórusok, zenekarok, X-Faktor győztes, popdívák. A művészek hozzák a legjobb formájukat, s még az a néhány hamis hang is megbocsátható, amúgy is csak az abszolút hallásúak veszik észre.

És a rengeteg ilyen-olyan díjas szuperprodukciója között kibírható, hogy nyuszi rokonai és ismerősei is színpadra lépnek, bár azért nekik nem kéne. Mert az este Mágáról szól, ő a végtelenségig tudja fokozni a hangulatot, egyszerűen azzal, hogy zenél. És egy koncert végül is erről szól. Újévkor is.

Ebbe a magyar arénába gyűlnek a külföldi sztárok

B.L.N.
Publikálás dátuma
2014.01.03. 06:46
A Deep Purple 45 éves jubileumát ünnepli nálunk FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/JO HALE
Peter Gabriel, Robbie Williams, a Deep Purple, Ennio Morricone vagy a Nine Inch Nails - csak néhány a világhírű előadók sorából, akik idén egy-egy koncert erejéig megtisztelik hazánk színpadait és magyar rajongóikat. Igaz, jól a zsebünkbe is kell nyúlni az élményekért. 

A Deep Purple 45 éves jublieumát ünnepli nálunk, de számos magyar zenekar is kerek évfordulónál tart.
Igazi legendák térnek vissza idén Magyarország színpadaira - tizenkilencedik albumuk turnéjával a klasszikus rock veteránjai, az idén 45 éves Deep Purple, második swing-lemezével a popzene brit trónkövetelője, a 39 éves Robbie Williams, és az élő legenda, Peter Gabriel is koncertet ad 2014-ben. Közülük először a tavaly már a Fehérvári Zenei Napokon fellépő Deep Purple érkezik, február 17-én a Papp László Sportarénába - a brit csapat legutóbbi, Now What?! című albuma turnéja kapcsán jön, és bár 10 ezer forinttól 15 ezerig kapható jegyárakon élvezhetjük Ian Gillan, Roger Glover, Ian Paice, Steve Morse és Don Airey játékát, biztosan lesz helye a slágerek mellett néhány szólómunkájuknak is.

A 10 évvel legutóbbi magyarországi látogatása után újra koncertet adó Gabriel estje azért is figyelemreméltó, mert legsikeresebb, 1986-os So című albumának anyagát adja majd elő - május 6-án a Sportarénában. Az élményért nála is mélyen zsebbe kell nyúlni, az árak 12 ezer forinttól 22 ezerig tartanak. Az, hogy a legnagyobb érdeklődést mégis Williams koncertje váltotta ki, mi sem bizonyítja jobban, minthogy az április 25-i Sportarénabeli estre mára az összes jegy elkelt.
Nagy nevekből rajtuk kívül sem lesz hiány. Még februárban - egészen pontosan 15-én a Sportarénába - érkezik Ennio Morricone világhírű komponista, aki sokadszorra teszi tiszteletét hazánkban: a legalacsonyabb ár "érte" 10 ezer forint, a legmagasabb 40 ezer, de persze van jegy 20 ezerért is. Szintén visszatérő vendég az öt év kihagyás után nemrég új albummal előrukkoló, a legeredetibb koncjertjeiről híres amerikai indusztriál metálbanda, a Nine Inch Nails, szintén az Arénában, június 19-én - a jegyek 10 ezertől egészen 15 ezerig kaphatók. Március 3-án a napjaink egyik legtöbbre tartott brit énekesnő-dalszerzője, Anna Calvi is fellép az A38-on. A jazz szerelmesei az amerikai Pat Methenyt pedig május 28-án hallgathatják meg a Müpában.

Hosszabb turnét tart hazánkban a világ legnépszerűbb tánc-showja, a Michael Flatley alapította Lord of the Dance, mely először március 4-én Sopronban, 5-én Szombathelyen, 7-én Debrecenben, 8-án Budapesten, és 9-én Szegeden lép fel - igaz, már régóta Flatley nélkül dolgoznak, de ennek az előadásnak is ő volt a koreográfusa. A jegyárak hatezer forinttól 20 ezerig tartanak.

A külföldi sztárok mellett a magyar legendákat sem szabad mellőznünk: január 26-án a 60 éves Dés László tart Nagy utazást az Arénában, vendégként olyan segítőkkel, mint Geszti Péter, Básti Juli, Cserhalmi György vagy Kulka János. Február 8-án idei duettalbumát, az Egypár barát címűt játssza el partnereivel Zorán, szintén az Arénában, olyan nevekkel, mint Bródy János, Gerendás Péter, Hegyi Barbara, de testvére, Dusán is várható. Nem mondható, hogy az Arénának idén csődöt kellene jelentenie, Koncz Zsuzsa ugyancsak itt lép fel március 14-én, legújabb stúdiólemezével, a Tündérországgal. Jó hír még, hogy a 2010-ben már feloszlott, de az elmúlt 20 év legsikeresebb zenekarának számító Kispál és a Borz újra összeáll, mégpedig június 18-án, a frontember Lovasi András által életre hívott Fishing on Orfű fesztivál nulladik napjára.