Segély Washingtonból

Újabb 49,8 millió dolláros segélyt jelentett be tegnap az Egyesült Államok a dél-szudáni konfliktus áldozatainak megsegítésére. Az amerikai kormányzati közlemény szerint így összesen 300 millió dollár humanitárius támogatást nyújtottak a rászorulóknak az elmúlt év során Dél-Szudánban. 

Az összeg nagy része, 24,8 millió dollár az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságához (UNHCR) kerül, 7,5 millió a Nemzetközi Vöröskereszthez (ICRC), míg 17,5 millióval az ENSZ különböző ügynökségeinek munkáját segítik, így lehetőség nyílik életmentő orvosi eszközök, sátrak, ivóvíz- és élelmiszer-készletek beszerzésére, illetve a higiéniával kapcsolatos problémák kezelésére.
Washington emellett állampolgárai kimenekítése mellett döntött. Az Egyesült Államok jubai nagykövetsége felszólította a Dél-Szudánban tartózkodókat, a biztonsági helyzet romlása miatt hagyják el az országot. Az evakuálás segítésére tegnap újabb repülőjáratot indítottak az egyik "szomszédos országba", a konzuli szolgálat pedig mától zárva lesz. A nagykövetség személyzetét is tovább csökkentik, az amerikai külügyminisztérium közölte: nem függesztik fel működését, csupán minimalizálják jelenlétét.
A decemberben kirobbant konfliktusban az ENSZ adatai szerint legalább ezren haltak meg, s 180 ezren kényszerültek otthonuk elhagyására. A dél-szudáni elnök, illetve politikai riválisának, volt alelnökének küldöttjei tegnap folytatták az egyeztetéseket Etiópiában.

Szerző

Utolsó napjait éli a volt izraeli kormányfő

Publikálás dátuma
2014.01.04. 06:33
Zeév Rotstein izraeli kórházigazgató FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/URIEL SINAI
Kórházi források szerint folyamatosan romlik Ariel Saron állapota, halála a következő napokban várható. A volt izraeli kormányfő 2006 januárjában kapott agyvérzést, azóta kómában fekszik, mesterségesen lélegeztetik az ország legnagyobb kórházában, a Tel-Aviv melletti Háim Seba intézetben.

Izrael Állam 11. miniszterelnökét rendszeresen vizsgálták, egy éve erős agyi aktivitást mutattak ki nála. Családja beszámolói szerint időnként kinyitotta a szemét, és mozgatta az ujjait. Szeptemberben fertőzés miatt cserélték a csövet, amelyen keresztül táplálták. Állapotának gyors romlása a héten kezdődött el. Az izraeli 10-es csatorna értesülései szerint Saronnál veseproblémák léptek fel, amely a veseműködés teljes leállásához, illetve halálhoz vezethet. Zeév Rotstein kórházigazgató azon újságírói kérdésre, hogy a volt kormányfő utolsó napjait éli-e, tegnap úgy válaszolt: "Én úgy gondolom, hogy igen, és nem hiszem, hogy állapota javulni fog." Hozzátette, hogy az orvosok szerint a beteg nem szenved. Saron betegágya mellett van két fia, és elkezdték az állami temetés előkészítését. John Kerry az amerikai nép együttérzését tolmácsolta Saron családja felé. "Emlékezni fogunk Izrael állam jóléte és fennmaradása érdekében hozott áldozataira, közreműködésére" - írta az Egyesült Államok külügyminisztere.

Szerző

Már tizenegy emberrel végzett az ítéletidő

Publikálás dátuma
2014.01.03. 21:41
Fotó: Getty Images News / Christopher Furlong
A csúszós utak és a rossz látási viszonyok következtében péntekig Michigan, Kentucky, Indiana és Illinois államban történtek tragikus közlekedési balesetek. Philadelphiában a köztisztaságiak sólerakatában egy leomlott sófal temetett maga alá egy markológépet vezető munkást. A New York állambeli Byronban egy Alzheimer-kóros idős asszony halálra fagyott a mínusz 23 fokos fagyban. 

Az összetett viharrendszer 22 államot érint, melyeknek összlakossága eléri a 100 milliót is. A legnagyobb káosz a meteorológiai szolgálat szerint New York és Massachusetts állam sűrűn lakott vidékein alakult ki. Bostonban a hóréteg vastagsága elérte a 45 centimétert, de a nagyvárostól északra 60 centiméteres havat is mértek. 

A hóvihar miatt csütörtökön 2200, pénteken újabb 2076 repülőjáratot töröltek, további 2083-at pedig késéssel indítottak. A New York-i JFK és a bostoni Logan nemzetközi repülőteret lezárták, de jelentős káosz alakult ki Philadelphia, Boston, Chicago és Washington termináljain is.

New York és New Jersey államban szükségállapotot hirdettek és a lakosság otthon maradására biztatott Bill de Blasio, Nem York új polgármestere is, aki televíziós beszámolók szerint pénteken maga lapátolta el a havat brooklyni háza elől. A metropoliszban de Blasio szerint csaknem 2500 hóeke és 450 sószóró teherautó igyekszik járhatóvá tenni az utakat a mínusz 10 fokos hidegben és a 16-26 centiméteres hóban.

Massachusetts és Delaware államban zárva maradtak a kormányhivatalok. A munka az ENSZ New York-i székházában is szünetelt. Bostonban és New Yorkban iskolák százaiban szünetelt a tanítás. A két nagyvárosban mentőegységek járták az utcákat, hogy megóvják a hajléktalanokat a fagyhalál veszélyétől.

Szerző