Közmunkásképzés: kényszerített önkéntesség

Publikálás dátuma
2014.01.04. 12:20

A legtöbb közmunkást kényszerítették a különböző képzések elvégzésére, a megszerezhető szakmák pedig nem a munkaerőpiaci elhelyezkedést segítik. Így reagált a Közmunkások Szakszervezetének társelnöke, miután a szaktárca közölte, visszafizettetik a tanfolyam árát azokkal a közmunkásokkal, akik az önként vállalt tanulás ellenére nem járnak el a képzésekre.

Sok közmunkás nem önként vállalta a képzést,. "Erős nyomás alatt" voltak az emberek, hiszen közölték velük, amennyiben nem vesznek részt a tanfolyamon, a közeljövőben közmunkán sem vehet részt, és segélyből kell élniük.

Egyebek mellett így reagált lapunk megkeresésére Komjáthi Imre, a Közmunkás Szakszervezet társelnöke a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményére. A tárca a Magyar Nemzet kérdéseire azt válaszolta, a képzésre mindenki önként jelentkezett, és kérelmet nyújtott be a területileg illetékes munkaügyi kirendeltségre. Szó sincs arról, hogy téli melegedőként szolgálnának a közfoglalkoztatottaknak indított képzések helyszínei, a tanfolyamon részt vevőktől megkövetelik a tudást, hiszen írásban kötelezettséget vállaltak a tanfolyamon való részvételre és a végbizonyítvány megszerzéséhez szükséges feltételek teljesítésére is. Ha az álláskereső megszegi a kötelezettségét, és önhibájából nem jár be a tanfolyamra, esetleg nem vizsgázik le, akár a tanfolyam árának megtérítését is elrendelheti vele szemben a hatóság.

Komjáthi Imre viszont kijelentette: reméli, hogy mielőtt bárkivel szemben ezt megtennék, a döntés előtt körültekintően jár el a hatóság. Vannak olyan közmunkások, akiknek akár napi 30 kilométer kell utazniuk a tanfolyam helyszínére. A hónap közepétől már egyre nehezebben szorítják ki az utazás költségét, és könnyen lehet, hogy a pénzhiány miatt maradnak el. Az önkéntességgel kapcsolatban lapunknak is vanak információi: Rakacán, egy borsodi kistelepülésen mesélték a közmunkások, hogy van, aki ki sem tudja mondani annak a tanfolyamnak a nevét, amire "kötelezték". Máshol pedig olyanoknak kell a "napocska rajzolósként" elhíresült alapkompetenciát fejlesztő, általános iskolai végzettséget adó képzésre járniuk, akik a szakmunkásképző utolsó évében maradtak ki az iskolából, tehát semmi szükségük arra, hogy újra írni, olvasni és számolni tanuljanak. 

A tárca azt is közölte, aki azért nem vesz részt a tanfolyamon, mert talált munkát, mentesül a visszafizetési kötelezettség alól. "Ilyen esetben a képzés elhagyása nem jár szankcióval, hiszen a tanfolyam is a későbbi elhelyezkedés elősegítésére irányul." Ám ez a kijelentés vitatható, hiszen aki háztáji állattartó és háztáji növénytermesztő tanfolyamra jár, vagy motorfűrész-kezelő, motoros kasza-kezelő, betanított parkgondozó, tisztítás-technológiai szakmunkás - vagyis takarító -, a segéd gát- és csatornaőr lesz, nem valószínű, hogy a munkaerőpiacon keresett szakma birtokosa lesz, és el tud majd helyezkedni. Ugyanez érvényes a hulladékkezelő, a betanított konyhai kisegítő, a fittness instruktőr, illetve a kisgépkezelő szakma megszerzésére kötelezettekre is.

Szerző

Putnokon javult, Pécsen romlott a levegő minősége

Putnokon csökkent a levegő szálló por (PM10) koncentrációja, így ott már csak kifogásolt a levegő minősége, Pécs levegőjét viszont egészségtelennek minősítette az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) szombaton.

Az elmúlt napokban többször is veszélyesnek, vagy egészségtelennek minősítette egyes települések levegőjét az OKI a szálló por miatt. Szombaton egy településen, Pécsett érte el a légszennyezettség mértéke az egészségtelen kategóriát.
Emellett tizenegy településen, köztük a fővárosban kifogásoltnak minősítették a levegőt. 

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelését egy index alapján végzik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

Szerző

Nem melegedőnek lett kitalálva a téli közmunkásképzés

Szó sincs arról, hogy téli melegedőként szolgálnának a közfoglalkoztatottaknak indított képzések helyszínei, a tanfolyamon részt vevőktől megkövetelik a tudást - válaszolt a Magyar Nemzet kérdésére a Nemzetgazdasági Minisztérium. 

A Magyar Nemzet megtudta azt is: a téli képzések közel 5 000 pedagógusnak adnak munkát, közülük 510 tanár korábban munkanélküli volt.

Az NGM szerint állami felnőttképzőként 4 811 tanár oktat, többségük a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) intézményeinek alkalmazottja. Az oktatói létszámot tovább növelik a képzésbe bevont piaci felnőttképzők által foglalkoztatott pedagógusok.

Azokkal a közfoglalkoztatottakkal, akik képzésre jelentkeztek, ám nem járnak iskolába vagy nem vizsgáznak le visszafizettethetik a tanfolyam árát .

Szerző