Új ügyvezető igazgató áll a Continental Automotive Hungary élén

Publikálás dátuma
2014.01.06. 13:23

Január elsejétől Dr. Keszte Róbert tölti be a Continental Automotive Hungary Kft. ügyvezető igazgatói pozícióját, közvetlenül pedig a vállalat budapesti gyárát irányítja a jövőben. A feladatkört korábban ellátó Luc Quisthoudt karrierjét Németországban, a Continental ingolstadti telephelyének élén folytatja. A cég égisze alá tartozó veszprémi gyárat továbbra is Kai-Uwe Walther vezeti, ugyancsak ügyvezető igazgatói minőségben. 

Az új vezető járműgépész mérnökként végzett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, majd ugyanott Járművek és Mobil Gépek Tudományai szakon doktorált. Doktori képzésével párhuzamosan közgazdász diplomát is szerzett a Budapesti Corvinus Egyetemen (korábban Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem).

A szakember 2000-ben került a Continental csoport budapesti egységéhez mérnöki pozícióba, majd a telephely több részlegét is irányította. Nemzetközi karrierjét 2006-ban a cégcsoport romániai gyárában kezdte, majd 2007-ben a nürnbergi központjában folytatta. Ezt követően ismét a budapesti gyárban látott el gyáregység vezetői feladatokat, majd 2010-ben kinevezték a Continental temesvári elektronikai gyárának igazgatójává. A temesvári gyár élén eltöltött sikeres 3 évet követően tért vissza januárban ismét Magyarországra. Többek között Németországban, Angliában, az Amerikai Egyesült Államokban és Japánban számos kapcsolódó szakterület színvonalas képzését és tréningjét is elvégezte, melyeknek köszönhetően további nemzetközi tapasztalatokra tett szert. Munkásságát a Continental konszern több alkalommal is Automotive Award díjjal ismerte el.

Szerző

Deutschék megvették az MTK-t

Új tulajdonosa van a labdarúgó OTP Bank Ligában szereplő MTK Budapestnek. A klub hétfői közleménye szerint a futballcsapatot működtető gazdasági társaság által kibocsátott, összesen 749 millió forint névértékű részvényt megvásárolta, illetve megvásárlására előszerződést kötött a magyar befektetők által létrehozott Blue & White Befektetői Csoport.

 Ahogy a közlemény fogalmaz, az új tulajdonos alapvető célja a klub hagyományaihoz méltó eredményesség eléréséhez szükséges feltételek biztosítása. Az MTK Budapest Labdarúgó Zrt. új tulajdonosa építeni kíván az egyesület évszázados hagyományaira, a labdarúgóklub iskolateremtő és kiemelkedően eredményes utánpótlás nevelő munkájára, valamint a sportvállalkozás eddigi üzleti tapasztalataira és sikereire.    

Az új tulajdonos első intézkedéseként egy évvel meghosszabbította a szakmai igazgató, Garami József nyáron lejáró szerződését, s a társaság eddigi vezérigazgató-klubigazgatója, Domonyai Laszló látja el a klubigazgatói feladatokat. Putics István lett a társaság gazdasági vezérigazgató-helyettese, Somogyi János az MTK Budapest Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója.

A klub honlapja arról is beszámolt, hogy a 42-szeres válogatott Torghelle Sándor kilenc év után visszatér az együtteshez, és a szezon végéig szóló szerződést írt alá.

Az Index információi szreint a Blue & White Investment Zrt.-t 2013-ban alapították 5 millió forintos tőkével, vezérigazgatója Kücsön Gyula, míg tulajdonosai között találjuk a AVP Svéd-Magyar Videó- és Filmgyártó Kft.-t és Dr. Lórodi Lászlót. Az AVP tulajdonosai a Céginfó szerint a korábbi sportminiszter testvére, Deutsch Péter, illetve Deutsch Judit. Deutsch Péter 2013 szeptembere óta az MTK ügyvezető elnöke, Deutsch Tamás nevezte ki a korábbi stratégiai és fejlesztési igazgatót.

Szerző

Wall Street Journal: Merész a Magyar Nemzeti Bank

A politikai környezetet is figyelembe vevő, merész kamatpolitika mellett döntött a Magyar Nemzeti Bank - véli a egy a Wall Street Journalnak (WSJ) nyilatkozó külföldi elemző. A Magyar Nemzeti Bank kitart az enyhe monetáris politika mellett mindaddig, amíg a piaci körülmények ezt lehetővé teszik.

Más szóval nem enged abból a céljából, hogy támogassa a kormány gazdaságpolitikáját és elősegítse a halvány kilábalás megerősödését - állapítja meg a WSJ az MNB 2014-ben várható lépéseit elemezve. Ennek megfelelően a fő kérdés, amelyet a Matolcsy György vezette intézmény döntéshozónak meg kell válaszolniuk, az lesz, milyen mélyre mehetnek le az alapkamattal és mennyi pénzt pumpálhatnak - elsősorban a növekedési hitelprogramon keresztül - a gazdasága azt megelőzően, hogy új növelniük kell a hitelköltségeket. A WSJ emlékeztet arra, hogy Matolcsy György korábban az Orbán-kormány gazdasági minisztere volt.

A jegybank decemberben 0,2 százalékponttal, 3,0 százalékra vitte le alapkamatát. Néhány elemző aggodalmának adott hangot a túl alacsony szint miatt: attól tartanak, hogy a magyar adósság és más forintban denominált eszközök elveszthetik a vonzerejüket a túl alacsony kamat miatt. Ugyanakkor a MNB jelezte, hogy további, igaz, lassuló ütemű mérséklések várhatók.

A csökkentések visszafogása fontos első lépés, ami jelzi, hogy a jegybank kész elkerülni a túlzott enyhítést, és ha kell gyorsan fordíthat a politikáján - véli Raffaella Tenconi, a Bank of America Merrill Lynch elemzője. A közelgő választások felerősíthetik azokat a bírálatokat, amelyek szerint az MNB messze nem olyan független, mint más jegybankok. Az alacsony kamat népszerű, ami kedvez az áprilisban vagy májusban újraválasztásáért harcba szálló Orbán Viktor miniszterelnöknek. Az MNB merész taktikát választott, amelyet vélhetően átfogó politikai feltételrendszer figyelembevételével határozott meg - fogalmaz Phoenix Kalen, a Goldman Sachs szakértője. A jelenleg alacsony infláció 2014 végére várhatóan felgyorsul, de még 2015-ben is az MNB háromszázalékos célja alatt marad.

Szerző
Témák
MNB WSJ