Fővárosi Törvényszék: ott fejezzék be, ahol elkezdték!

Publikálás dátuma
2014.01.06 19:11
Nem veszik vissza az ügyeket. Fotó: Nigel Treblin/Getty Images
Fotó: /
Annak a bíróságnak kell lefolytatnia és befejeznie a büntetőeljárást, ahol a tárgyalást eredetileg megkezdték, függetlenül attól, hogy az ügyáthelyezés miatt eljáró törvényszékek megállapították az illetékességük hiányát - közölte a Fővárosi Törvényszék a hétfői büntetőkollégiumi tanácselnöki értekezletének állásfoglalása alapján.

Mint írták, a szakmai értekezlet döntése nyomán a visszaküldött ügyekben a Fővárosi Törvényszék meg fogja állapítani az illetékességének hiányát, és az eljáró bíróság kijelöléséről a Kúria dönt.

Közleményükben felidézték: az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek minősítette az Országos Bírósági Hivatal elnökének biztosított azon jogot, hogy az ügy elbírálására az illetékes bíróság helyett kivételesen más, azonos hatáskörű bíróságot jelöljön ki, ha az ügy elbírálása a bíróság rendkívüli és aránytalan munkaterhe miatt ésszerű időn belül másként nem biztosítható, és a kijelölés nem jár a kijelölt bíróság aránytalan megterhelésével.

Mint kifejtették, az eljárási szabályok szerint az ügy áttételére illetékességi okból csak a tárgyalás megkezdése előtt van lehetőség. A tárgyalás megkezdése, vagyis a vádirat ismertetése után áttételnek csak az úgynevezett kizárólagos illetékesség esetében van helye.

A tanácselnöki értekezlet megállapította, hogy az Ab határozata nem érinti a büntetőeljárás egyéb, hatáskörrel és illetékességgel kapcsolatos rendelkezéseit. A jogszabály az illetékesség kapcsán meghatározza azt a bűncselekménykört, amelynek elbírálására egyedül a Fővárosi Törvényszéknek van illetékessége.

A Fővárosi Törvényszék szerint az ügyáthelyezéssel érintett eljárások nem tartoznak a kizárólagos illetékesség körébe. Mindebből viszont az következik: "függetlenül attól, hogy az eljárás lefolytatására utóbb alaptörvény-ellenesnek nyilvánított jogszabály alapján", más, azonos hatáskörű bíróságot jelöltek ki, az illetékesség rögzült, így a büntetőeljárást annak a bíróságnak kell lefolytatnia és befejeznie, ahol a tárgyalást megkezdték - olvasható a törvényszék közleményében.

A bírósági ügyek áthelyezését 2011-ben tette lehetővé a törvény az OBH elnöke számára. Az indok az volt, hogy az országos átlagnál lényegesen jobban leterhelt központi régió bíróságait tehermentesítsék, és gyorsítsák az ügyek elbírálását. Az ügyáthelyezésekkel összefüggő Ab-eljárás 2012 tavaszán indult, egyebek mellett a BKV-val kapcsolatban súlyos korrupciós bűncselekményekkel megvádolt Hagyó Miklós és társainak büntetőperében eljáró védők alkotmányjogi panasza nyomán.

Handó Tündét saját kérésére 2013 tavaszán hallgatta meg az Ab. Az OBH elnöke többször is hangsúlyozta, hogy objektív mérce és eljárási rend alapján járnak el az ügyáthelyezéseknél, amelyekből 2011-ben 13, 2012-ben pedig 42 volt. Minden 2011-ben áthelyezett ügy, valamint a 2012-ben áthelyezettek több mint fele egy éven belül befejeződött, amire az eredetileg illetékes bíróságon nem lett volna lehetőség az elnök szerint.

Az Ab 2013 decemberében mondta ki a bírósági ügyáthelyezések alapjául szolgáló korábbi törvény alkotmányellenességét. 

Répássy Róbert igazságügyi államtitkár a Magyar Hírlap december 20-i számában szólt arról, hogy az eljárások elhúzódásához, ezen keresztül pedig újabb strasbourgi kártérítési perekhez vezethet, ha egyes törvényszékek az ügyáthelyezés megszűnésével visszaadják a Fővárosi Törvényszéknek a náluk folyó pereket.

December 16-án a Kecskeméti Törvényszék az illetékességének hiányát állapította meg Hagyó Miklósnak, Budapest volt főpolgármester-helyettesének és 14 társának büntetőperében, és az ügyet áttette a Fővárosi Törvényszékhez.

A Szolnoki Törvényszék a múlt szombaton közölte az MTI-vel, hogy - ugyancsak az Alkotmánybíróság decemberi határozatára figyelemmel - illetékesség hiánya miatt átadta a Sukoró-ügyként ismert büntetőpert a Fővárosi Törvényszéknek. December 13-án szintén a Szolnoki Törvényszék állapította meg ítélet helyett illetékességének hiányát egy budapesti, 2008-ban és 2009-ben elkövetett, 67 vádlottas hivatali vesztegetési ügyben, és a pert áttette a Fővárosi Törvényszékre.

Szerző
2014.01.06 19:11

Összehívták a fideszesek, majd nem mentek el a nemzetbiztonsági bizottság ülésére

Publikálás dátuma
2018.12.18 12:28
Illusztráció
Fotó: Népszava/
Határozatképtelen lett az ülés, miután a kormánypárti képviselők nem voltak hajlandóak részt venni azon. Szó lett volna az MTVA-székháznál történtekről is.
A kormánypárti képviselők távolmaradása miatt határozatképtelen lett a nemzetbiztonsági bizottság keddi ülése, amelyen - ellenzéki kezdeményezésre - az MTVA-székháznál történtekről is tárgyalt volna a parlamenti testület.
A testület keddi rendkívüli ülését eredetileg a bizottság fideszes alelnöke, Halász János és frakciótársa, Hubay György kezdeményezte mentesítési kérelem megtárgyalására, mondta el Mirkóczki Ádám, a bizottság jobbikos elnöke az ülésteremben. A belügyminiszter aztán kedd reggel levélben kérte ennek levételét a napirendről. Mirkóczki Ádám és az MSZP-s Molnár Zsolt pedig azt kezdeményezte, hogy aktuális nemzetbiztonsági témákról is tárgyaljanak.
A testület ülésén végül sem a kormánypárti képviselők, sem a meghívottak nem vettek részt.
A Fidesz az MTI-vel azt közölte: azért maradtak távol, mert a Belügyminisztérium visszavonta az összehívás okául szolgáló előterjesztést, a másik, később megjelölt napirendi pontból pedig "csak politikai balhét akart csinálni az ellenzék".
2018.12.18 12:28

Ombudsman: rakjanak rendet a patalomi szociális otthonban!

Publikálás dátuma
2018.12.18 12:21

Fotó: / Németh András Péter
Visszafertőzöttségről, létszámhiányról, elzárt gondozottakról esik szó a jelentésben.
Több hiányosságot is feltárt a Somogy Megyei Dr. Takács Imre Szociális Otthon patalomi telephelyének működésével kapcsolatban az alapvető jogok biztosa. Az ombudsman segítségét az otthon egyik korábbi gondozottjának hozzátartozója kérte, aki látogatásai során nagyon rossz körülményeket tapasztalt. Gyógyszerhiány, kosz, rühfertőzések, képzetlen ápolók, goromba, megalázó bánásmód – egyebek mellett ezekről lehetett olvasni a panaszos beadványában. Megírta azt is: idős hozzátartozóját több alkalommal kellett kórházba szállítani, ahova mindig kiszáradt, alultáplált, legyengült állapotban került. Állítása szerint az intézmény demens részlege teljesen el van zárva, nem tudják, „mi zajlik a nagy fehér ajtó mögött, csak az ordítást hallják”. Az ombudsmani jelentés idézi a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) idei vizsgálatának eredményeit, melyek szerint a higiénia valóban kifogásolható, így a fürdőszobák, a gyógyszeres szekrények, a tálaló konyha tisztasága, a veszélyes hulladék tárolása és kezelése is. A gondozottak fürdetésének gyakorisága egyáltalán nem felelt meg a szakmai elvárásoknak, vannak, akiknek saját fogkeféjük sem volt. Több gondozott esetében valóban előfordult rühesség, volt, aki többször visszafertőződött. Szabad levegőre is csak heti 1-2 alkalommal, fél órára mehettek ki. A demens gondozottak részlegét számkódos ajtóval zárták el az intézmény többi részétől. A vizsgálat időpontjában a szakdolgozói létszám a minimumfeltételeknek sem felelt meg, ennek ellenére gyakran az ápolóknak kellett takarítani, mosogatni is, elvonva az időt a lakók ellátásától. A gondozóknak olyan feladatokat (például felfekvéses betegek kezelése) is el kellett látniuk, amelyekhez nem volt meg a megfelelő egészségügyi végzettségük. A gondozási dokumentáció hiányos, pontatlan, nem lehet visszakövetni a gondozottak állapotváltozását. A hatóság összefoglalóan azt állapította meg, az ápolási, gondozási körülmények nem felelnek meg a szakmai szabályoknak, a biztonságos gondozás és ápolás feltételei nem biztosítottak. Az ombudsman kérte a helyzet rendezését az intézményvezetőtől, a fenntartó SZGYF-től és az Emberi Erőforrások Minisztériumától. A patalomi szociális otthonról lapunk több alkalommal is beszámolt. Legutóbb arról adtunk hírt: a vizsgálatok után leváltották a korábbi telephelyvezetőt. Helyére az egyik korábbi vezetőt, Varga Zoltánt hívták vissza, akitől a dolgozók és a gondozottak is a körülmények javulását várják.
Témák
Patalom
2018.12.18 12:21