Köztér - Ahol épül a jövő

Publikálás dátuma
2014.01.13. 06:08

Rettenetes napja lehetett tegnap Orbán Viktornak. Nem elég, hogy vasárnap volt, berángatták az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a CERN genfi központjába. Ott ugyan személyesen a főigazgató, Rolf-Dieter Heuer kalauzolta körbe, de nem kell hozzá túlzott rosszindulat, hogy feltételezzük, valószínűleg egy szót sem értett abból, amit magyaráznak neki.

Ezt abból sejtjük, hogy az MTI egy szót sem közölt arról, mi volt a reakciója a látottakra; hiszen a világ jelenleg talán legfontosabb helyén, a Nagy Hadronütköztető otthonában járt, ami a világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriuma is, az "isteni részecske" felfedezésének bázisa, ahol a grandiózus méretek lélegzetelállító titkokat rejthetnek.

Az éppen ott jövőt építő magyar mérnökökkel és tudósokkal találkozott, majd ezek után telefonon az MTI-nek arról beszélt, hogy "jó okunk van" büszkének lenni rájuk, és hogy "lélekszámunkon fölül vagyunk reprezentálva", ami azért sem hátrány, mert "az a tudományos munka, amely itt zajlik, építi a jövőt".

Magyarországon sajnos legalább 4 éve nem lehet a jövő építéséről beszélni. Pontosabban csak arról lehet, hogy az valamikor majd lesz. Mert a jövő az valahol mindig másutt, a világ szerencsésebb felfogású felén van, sosem nálunk, itt mindig várni kell rá. Tudjuk, csak ne olyan hevesen, még ötven-hatvan évünk van rá. Nem igaz, miniszterelnök úr?

Szerző

Célegyenesben az összefogás

Publikálás dátuma
2014.01.13. 06:05
Ennél is több név szerepel majd a közös listán FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Akár már ma megszülethet az ellenzéki megállapodás - értesült lapunk. A kormányváltó szövetség szélesítéséről a hét végén is egyeztetett az MSZP, az Együtt-PM és a Demokratikus Koalíció (DK). Forrásaink szerint a felek egyetértettek abban, hogy a DK-nak nyerhető egyéni körzeteket is kell adni és a szocialisták jelezték: bizonyos választókerületekben hajlandók saját jelöltjeiket visszaléptetni. Úgy tudjuk, az MSZP a gyors megállapodás érdekében azt is elfogadta, hogy Gyurcsány Ferenc harmadik legyen a közös listán. Mesterházy Attila vasárnapi blogjában azt írta: eddig mindenki felelősen, kompromisszumra készen tárgyalt.

Formálódik a szövetség, a tárgyalások azonban még nem értek véget - fogalmazott tegnap délután lapunknak az ellenzéki egyeztetésre rálátó egyik forrásunk. Mástól úgy értesültünk, hogy a kormányváltó szövetség szélesítéséről akár ma megszületehet a megállapodás. Az MSZP, az Együtt-PM és a DK politikusai a hét végén is egyeztettek.

Forrásaink szerint a szocialistákat ezúttal Mesterházy Attila pártelnök mellett Molnár Zsolt kampányfőnök, illeteve Tóbiás József frakcióigazgató képviselte, az Együtt-PM delegáció tagja volt Bajnai Gordon, a szövetség vezetője, Szigetvári Viktor társelnök és Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért politikusa. A DK nevében Gyurcsány Ferenc pártelnök, Molnár Csaba kampányfőnök, valamint Niedermüller Péter alelnök tárgyalt; az M1 Híradó szerint egy budapesti családi házban.

Bár az összefogást akaró pártoknak arról még nem sikerült egyezségre jutniuk, hogy a DK elnöke szerepeljen-e a közös lista harmadik helyén, a szocialisták a gyors megállapodás érdekében ezt is hajlandók elfogadni. Annál is inkább, mert Gyurcsányék is elfogadják, hogy az MSZP elnöke legyen a közös miniszterelnök-jelölt. Az Együtt-PM azonban tegnap késő délután még ellenezte, hogy a lista első öt helyének valamelyikén Gyurcsány szerepeljen, ugyanis a szavazólapokon - a pártok neve és logói mellett - csak az első öt nevet látják a választópolgárok. A DK viszont értesülésünk szerint végig ragaszkodott az előkelő helyhez. Szigetvári szombaton a Híradónak kijelentette: "Orbán Viktor az ellenfelünk, nem egymás ellenfelei vagyunk, és vannak feltételei a megállapodásnak".

A tárgyalásokon az egyéni választókerületek újraosztása is napirendre került. Úgy tudjuk, hogy nyerésre esélyes körzeteket kap a DK, ezek közül néhányat a szocialisták engednek át. Az Együtt-PM 11, az MSZP pedig várhatóan 9 választókerületben vonja vissza saját jelöltjeit a DK javára. Tavaly szeptemberben a támogatottság alapján négy egyéni körzetet és az első harmincban két listás helyet ajánlottak a szocialisták a pártnak és ragaszkodtak ahhoz, hogy Gyurcsány nem szerepelhet az országos választási listán. Igaz, akkor az Együtt-PM és az MSZP még külön listában gondolkodott.

A szövetség bővítéséről azután kezdődtek el a tárgyalások, hogy múlt szerdán a szocialisták közös lista állításában állapodtak meg Bajnai Gordon pártszövetségével és bejelentették, hogy erre a DK-nak is javaslatot tesznek. Akkor az is eldőlt, hogy a miniszterelnök-jelöltet az MSZP nevezi meg, így várhatóan Mesterházy Attila lesz Orbán Viktor kihívója. A szocialista párt elnöke szerdán kizártnak tartotta, hogy nem sikerül megállapodniuk Gyurcsány Ferenc pártjával.

Az MSZP és az Együtt-PM megállapodása után a külföldön vakációzó Gyurcsány a Facebookon azt üzente: "Most akkor hazamegyek...". Az első, előkészítő egyeztetéseken Mesterházy Attila MSZP-elnök, Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc, majd Karácsony Gergely vett részt, de a hivatalos tárgyalásokba szombaton és vasárnap a pártok több vezetője is bekapcsolódott.

Ha a szövetség szélesítéséről megszületik a megállapodás, azt a pártok döntéshozatali fórumainak is jóvá kell majd hagyni. A szocialistáknál a választmánynak kell rábólintani az új egyezségre, illetve, hogy körzeteket adjanak át a DK-nak, míg a közös listáról a kongresszusnak kell döntenie. Ez utóbbit várhatóan a párt január 25-ére, a Papp László Budapest Sportarénába tervezett nagygyűlésének napján tartják meg.

Mesterházy: lesz ok a nevetésre

Néhány napra lesz még szükség a megállapodáshoz a baloldali egyeztetésen - írta vasárnap blogjában Mesterházy Attila.

Az MSZP elnöke szerint a demokratikus ellenzék a héten "sok feszültség, vita, útkeresés után új együttműködési modellt választott". Ugyanazt, amit 2012-ben is javasoltak a szocialisták: közös lista és közös jelöltek, de most "persze ez is másnak tűnik, mint amilyen egy-másfél évvel ezelőtt lett volna". Időközben azonban megtanulták, hogy egymás nélkül nem megy és mindenkinek engednie kell az eredeti elképzelésből.

Bajnaira utalva azt írta: "a szocialista párt nagyra értékeli gesztusát, amellyel visszalépett a miniszterelnök-jelöltségtől. Az ő tudására, eszére, higgadtságára, nagy szüksége van Magyarországnak". A pártelnök szerint a végén nem csak mosolyogni, hanem nevetni is lesz okuk.

Elég volt az állandó ellenségkeresésből, abból, hogy "nálunk a rezsit is csak háborúban lehet csökkenteni. Magyarország nyugalomra vágyik. (...) Belátom, nem egy nagy vízió, nincs benne nyoma se azonnali bérduplázásnak, se az ázsiai pusztákra való visszaköltözésnek, sem centrális erőtérnek. Semmi grandiozitás, csak egyszerű, hétköznapi békevágy. Nem szabad azonban lebecsülni az erőt, amely mögötte van" - olvasható a blogban.

Szerző

Családok támogatása: hazugságok sora

Publikálás dátuma
2014.01.13. 06:00
Fotó: Thinkstock
Éppen az MSZP-kormány volt az, amelyik 2006-ban bevezette a gyes és a gyed melletti munkavállalás lehetőségét, amit aztán Orbán Viktor 2011-ben megszüntetett. Vagyis a Fidesz "most saját bűnét keni" a szocialistákra. Egyebek mellett így reagált az MSZP Rogán Antal szavaira. 

A nagyobbik kormánypárt parlamenti frakciójának vezetője arról beszélt, hogy a Gyurcsány-kormány alatt nemcsak a gyedet csökkentették háromról egy évre, hanem megszüntették a családi adókedvezményt is. Később Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke bejelentette: aláírásgyűjtésbe kezd a Fidesz női tagozata, hogy megvédjék a gyed extrát.

Csakhogy a valóság egészen más. A Fidesz 1999-ben vezette be a családi adókedvezményt, amelynek ára volt; a magasabb jövedelműek hozzájutottak a kedvezményhez, a szegényebbek a családi pótlék kisebb vásárlóereje miatt reálértékben még a korábbinál is kevesebb támogatáshoz jutottak.

Az előző Fidesz-kormány idején ugyanis - csakúgy mint most - egyetlen forinttal sem emelték a családi pótlék összegét. A Medgyessy-, később a Gyurcsány kabinet minden évben inflációt követő családipótlék emelést hajtott végre. Aztán 2005-ben a szocalista kormány új családtámogatási rendszert dolgozott ki.

Összevonta a családi pótlékot, a rendszeres gyermekvédelmi támogatást és a gyermekek után igénybe vehető adókedvezményt azért, hogy a legrászorultabbak se járjanak rosszabbul. A családok többsége az akkori családi pótlék dupláját kapta a következő évtől. A rendszeres gyermekvédelmi támogatást a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény váltotta fel. A korábban is támogatott családok továbbra is jogosultak voltak az ingyenes tankönyvre, étkeztetésre, és ősszel a tanévkezdéskor 5000 forintos támogatást kaptak.

Az átalakítást a legtöbb gyermevdédelemmel foglalkozó szakember is üdvözölte akkor. Bajnai Gordon miniszterelnöksége alatt pedig a családi pótlék önmagában adómentes maradt, de más jövedelemmel együtt szerepelnie kellett a szja-bevallásban. Vagyis adó­alapot növelő, "adóterhet nem viselő járandóság" lett.

Gurmai Zita szocialista EP-képviselő - akinek félreértett szavaira hivatkozva kezdett a Fidesz aláírásgyűjtésbe - tegnap jelezte: kiáll a gyed extra mellett, miként az MSZP is.

Szerző